1000ste knieprothese met Rosa robot in AZ Klina

In AZ Klina in Brasschaat werd onlangs voor de 1000ste keer een knieprothese geplaatst met behulp van de ‘Rosa robot’. Investeren in deze technologie bleek een succes. De resultaten zijn bijzonder goed: patiënten herstellen sneller en de knie voelt natuurlijker aan. In nog geen twee jaar tijd plaatsten twee orthopedische chirurgen 1.000 knieprotheses met deze nieuwe techniek. Een uitzonderlijke prestatie, waarmee ons ziekenhuis tot de Europese top behoort.

Robot combineert navigatietechnologie met robotarm

Nog geen twee jaar geleden maakten orthopedische chirurgen Raf De Vloo en Aad Dhollander voor het eerst gebruik van de Rosa robot voor het plaatsen van een totale knieprothese. De robot combineert navigatietechnologie met een robotarm, die de chirurg begeleidt bij het verwijderen van weefsel en bot tijdens de plaatsing van de prothese. Bij elke stap, bij elke handeling krijgt de arts informatie en feedback van de robot.

Verbluffende resultaten

“Ik zou niet meer zonder Rosa willen opereren”, evalueert dr. De Vloo. “De resultaten zijn verbluffend. Ik durf te stellen dat 98% van de patiënten het echt goed maakt sinds we op die manier protheses plaatsen. Dat is toch beduidend meer dan met de vroegere conventionele techniek. De operatie is minder invasief, waardoor patiënten sneller herstellen. Daarnaast voelt de knie ook natuurlijker aan, omdat we met de Rosa-techniek de natuurlijke positie van een been beter kunnen bewaren. Dat betekent veel meer comfort voor de patiënt.”

Europese top

“We hebben deze techniek volledig omarmd”, vult dr. Dhollander aan. “We plaatsten in nog geen twee jaar tijd met twee chirurgen al 1.000 totale knieprotheses met de Rosa robot. Al vanaf dag 1 zijn we volledig op deze nieuwe techniek overgestapt. We behoren hiermee tot de Europese top en we willen die positie alleen maar verstevigen.’

Rosa Hip

In dat licht wordt er in AZ Klina ook uitgekeken naar een nieuwe toepassing van de robot: de Rosa Hip, voor het plaatsen van heupprotheses. Het is nog wachten op goedkeuring van de Europese gezondheidsinstellingen om de techniek ook in ons land te mogen gebruiken. Zodra dat kan, wil AZ Klina deze technologie als een van de eersten toepassen.

Bron en foto: AZ Klina

Facebook124
Twitter
Follow Me
Tweet