Het Wolf Fencing Team Belgium bereikte een mijlpaal: het team maakte haar 150e omheining eigenhandig wolfwerend. Al meer dan 600 veehouders maakten hun omheining wolfwerend, met of zonder hulp van het team. Naar internationale maatstaven zijn het ferme cijfers, maar toch is het geen reden om op de lauweren te rusten. Begin dit jaar was nog maar 15% van de omheiningen wolfwerend en afgelopen weekend waren er opnieuw schadegevallen te betreuren. Het tempo waaraan omheiningen wolfwerend gemaakt worden, moet omhoog.Aanpassing van de 150e omheining
Inge Jonckers uit Helchteren vroeg het Wolf Fencing Team om hulp voor het wolfwerend maken van de omheining van haar paardenweide. “We moesten onze omheining vervangen, want ze was oud en versleten. Dan kunnen we ze net zo goed meteen wolfwerend maken”, zegt Inge. Ze plaatste zelf nieuwe palen en het Wolf Fencing Team kwam er nieuwe schrikdraden plaatsen. “Dirk gaf me alle nodige uitleg: wat er moet veranderen en welke subsidies er zijn. De palen betaal ik zelf, het overige materiaal wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Een prima deal en mijn dieren zijn veilig!” Het team maakte zo intussen al voor 150 diereneigenaars hun omheining wolfwerend. De hoofdmoot waren omheiningen voor paarden of pony’s (40% van de aanpassingen), verder vooral omheiningen voor schapen (34%) en omheiningen voor combinaties van dieren (15%).
Maar het moet sneller
Naast het eigenhandig wolfwerend maken van omheiningen, voerde het team ook al 748 adviesbezoeken uit en in totaal vroegen al meer dan 600 veehouders een subsidie aan voor het wolfwerend maken van hun omheining. Een straffe prestatie op een relatief korte tijd, zeker als we dat vergelijken met andere Europese landen. Toch tonen de schadegevallen van afgelopen weekend aan dat er nog geen reden is om op de lauweren te rusten. Er is nog veel werk aan de winkel, want in het Limburgs risicogebied was begin dit jaar nog maar 15 procent van de omheiningen wolfwerend gemaakt. In het risicogebied van wolvin Emma in de provincie Antwerpen is het werk nog maar begin dit jaar gestart. Nog heel wat werk aan de winkel dus om tot een vreedzaam samenleven tussen mens en wolf te komen.
Oproep: doe het nu!
Het Wolf Fencing Team roept veehouders op om snel actie te ondernemen en gebruik te maken van de ondersteuning die er nu is: subsidies van de overheid en persoonlijk advies en hulp bij uitvoering van het Wolf Fencing Team. Omdat er in Limburg minder vee aangevallen is door de wolf, lijkt het gevoel van urgentie weg te zijn, maar inmiddels heeft wolvin Noëlla een nieuwe partner en kunnen we volgend voorjaar weer welpen verwachten. Dan gaan de wolven in het najaar wellicht opnieuw voor de gemakkelijkste hap. Het is beter om nu al actie te ondernemen om schade te vermijden.
Hulp van Wolf Fencing binnen de maand
Waar er in vorige jaren een erg lange wachttijd was door een enorme piek in aanvragen voor hulp van het Wolf Fencing Team, is de capaciteit nu sterk uitgebreid en is er ruimte voor nieuwe aanvragen. Je kan op het team beroep doen voor gratis persoonlijk advies ter plaatse (welke aanpassingen zijn er nodig, welk materiaal is daarvoor nodig, hoeveel stuks, …) en indien gewenst ook voor de uitvoering van de werken. Ook veehouders die zelf aan de slag gegaan zijn, kunnen beroep doen op het Wolf Fencing Team voor een controlebezoek om na te gaan of de hele omheining wolfwerend is. De overheid voorziet een subsidie die tot 90% van de materiaalkosten vergoed (met een maximum van 4,80 euro per meter) én daarbovenop een forfaitaire vergoeding van 4,5 euro per meter voor het onderhoud. De Vlaamse overheid verlengde ook net de ‘schutkring’ tot eind februari, waardoor ook niet professionele paardenhouders tot dan beroep kunnen doen op subsidie om hun omheining wolfwerend te maken.
Veehouder in de bloemetjes gezet
Het Wolf Fencing Team zette Inge Jonckers ook in de bloemetjes. Een symbolische bedanking aan alle veehouders die al maatregelen genomen hebben om schade door wolf te vermijden. Want daardoor beschermen ze niet alleen hun eigen dieren, maar ook die van andere veehouders. Hoe meer omheiningen wolfwerend zijn, hoe groter de kans dat de wolven leren dat weides binnendringen geen goed idee is.
Wie hulp van het WFTB wenst, kan contact opnemen via www.wolffencing.be
Bron: Natuurpunt.be
Foto: © Diemer Vercayie