Laatste nieuws:
7 to-do’s voor je tuin in augustus

7 to-do’s voor je tuin in augustus

De voorbije weken heeft je tuin -en wij allemaal- ontzettend hard afgezien tijdens de hittegolf. De komende maand zal het qua temperaturen niet echt minderen, waardoor je tuin de volle zonnelaag krijgt. Moet je dan nog iets in je tuin doen als het zonnetje schijnt en het allemaal best tropisch is? Uiteraard! Dit zijn jouw 7 to-do’s voor je tuin in augustus!

Het gazon

Na een maand van extreme droogte in ons land, kan je gazon er behoorlijk dor gaan uitzien. Helaas is het omwille van het waterverbod niet de oplossing om volop te gaan sproeien. Maar wat kan je wel doen om het te verfraaien? Wel, tussen je gazon zie je wellicht heel wat onkruid. Je kan daarbij het onkruid met de hand één voor één uittrekken, of het gras maaien. Want zelfs bij zo’n droogte, kan je een maaipatroon behouden om het onkruid niet te laten profiteren van verzwakt gazon. Het nadeel is wel dat een kortgewiekte grasmat geen bescherming biedt, want lange grassprieten houden de bodem koeler en beschermen de ondergrond.

Water geven

Het waterverbod is in elke provincie anders. Afhankelijk van waar je woont, kan je nog steeds op regenwater je plantjes of bloemen voorzien van het nodige vocht. Vroeg in de ochtend of ‘s avonds laat als het afgekoeld is, zijn daarbij de ideale tijdstippen. Doe je dat op het warmst van de dag, dan gaan ze wennen aan dat vocht bij hoge temperaturen en zal de plant niet lang overleven. Daarnaast kunnen de bloemen ook verbranden als je ze bevochtigt in volle zon.

Wist je trouwens dat elke dag de planten water geven geen goed idee is? Wanneer ze te vaak water krijgen, worden ze lui. Eens om de twee à drie dagen is dus voldoende en pas als de bladeren gaan krullen en hangen, is het hoogst nodig om de spuit erbij te halen.

Snoeien

Ook in augustus kan er gesnoeid worden, de meeste hagen groeien nog tot deze maand. Je kan ze eind deze maand – op een bewolkte, iets koelere dag – snoeien om ze de hele winter lang mooi te houden. Ga ze zeker niet snoeien bij 30 graden in volle zon, daar doe je jezelf ook geen plezier mee.

Onkruid

Zoals eerder gezegd groeit er onkruid op je gazon. Maar helaas vind je ook ongewenste sprieten ook tussen de stenen, bloemen en planten. In augustus kan je even stevig uithalen en alles wat onkruid, uitgebloeid of verbrand is, verwijderen.

Verzorgen van je planten in de tuin in augustus

Wie zon zegt, zegt zonnebloemen! Ze staan volop in bloei en kunnen een beetje meststof of water wel gebruiken. Staan zij-en andere planten-redelijk hoog? Dan kan je ze vastbinden zodat ze niet gaan hangen of afbreken. Bij echt hoge temperaturen en droog weer kan het helpen om een extra laagje potgrond of compost op de grond van de planten te leggen. Zo krijg je een isolatielaagje dat elke plant kan gebruiken en bescherm je blootliggende wortels tegen het verbranden.

De moestuin

Gaat de zon volop schijnen? Dan kan het niet alleen verstandig zijn om je potten naar de schaduw te verplaatsen, ook je moestuin kan je even rust geven met grote schaduwdoeken. Deze kan je over al je groenten spannen of over je serre leggen. Wil je nog wat zaaien deze maand? Dan zijn spinazie en sla ideaal. Om te oogsten zit je goed met komkommers, courgetten, tomaten, bessen en druiven.

Beestjes

Tenslotte kan je denken aan de diertjes in je tuin. Door de hitte zijn heel wat beestjes kwetsbaarder of vermoeider om op zoek te gaan naar voedsel of afkoeling. Heb je dieren in je tuin zoals een konijntje, poes of hond, ververs dan tijdig hun drinken. Ook beestjes die niet van jou zijn, zoals vogels of bijen, kan je helpen. Een bijtje heeft energie nodig om te kunnen vliegen. Je kan altijd een dopje van een fles vullen met suikerwater zodat ze kunnen drinken. Vogeltjes kan je een verdiende opfrisbeurt geven met een vogelbadje.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook15
Twitter
Follow Me
Tweet