Dit voorjaar organiseert het lokaal bestuur Wuustwezel opnieuw het verkeerseducatieve project ‘Verkeersveiligheid op den buiten’ voor leerlingen van het vierde leerjaar. Tijdens deze leerrijke belevingsdagen maken de kinderen kennis met landbouwvoertuigen, oefenen ze verkeerssituaties en leren ze hoe ze hun eigen veiligheid in het verkeer kunnen vergroten. En dat allemaal op het erf van drie landbouwbedrijven in Wuustwezel, Gooreind en Loenhout.
Interactieve workshops
“Het project bestaat uit interactieve workshops, die op maat van jonge fietsers zijn uitgewerkt”, vertelt schepen van landbouw en plattelandsbeleid May Aernouts (CD&V): “Vierdeklassers vormen een ideale doelgroep: ze fietsen steeds vaker zelfstandig naar school of hun hobby’s. Net dan is het belangrijk dat ze leren hoe ze zich veilig kunnen gedragen in de buurt van grote landbouwvoertuigen. Wederzijds respect vinden we hierbij erg belangrijk. Ook benadrukken we het belang van oogcontact en het juist kunnen inschatten van afmetingen en dode hoeken.”
Unieke inkijk
Drie landbouwbedrijven, in Wuustwezel, Gooreind en Loenhout, stellen dit voorjaar hun erf open. De leerlingen krijgen er een unieke inkijk in het boerenleven, terwijl ze leren over veiligheid. Elke belevingsdag bevat verschillende onderdelen:
• Meten is weten: kinderen meten de breedte van de weg, een tractor, auto, fiets en hakselaar. Passen die samen op een smalle landelijke weg?
• Verkeersmat: interactieve scenario’s op een grote mat.
• Praktijkuitleg: situaties worden nagebootst, kinderen mogen plaatsnemen in een tractor of hakselaar.
• Rondleiding: een blik achter de schermen van het landbouwbedrijf.
Pilootproject
Het project werd in 2016 in Wuustwezel opgestart als een pilootproject in het kader van LEADER, het subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling en wordt intussen ook in andere gemeenten uitgerold. Verkeersveiligheid op den buiten is een samenwerking tussen het lokaal bestuur Wuustwezel en RLT, Boerenbond, Plattelandsklassen en VSV. GLS De Wissel, VBS Sterbos, VBS Triangel, GLS Klim Op, VBS Mater Dei, VBS ‘t Kantoor en GLS ’t Blokje doen dit jaar mee aan het project met hun leerlingen van het vierde leerjaar.
Belang van het project
Schepen May Aernouts benadrukt het belang van het project: “In deze periode is er veel landbouwverkeer op onze wegen. Dan is het belangrijk dat kinderen leren hoe groot landbouwvoertuigen kunnen zijn, hoe je oogcontact maakt en hoe je respectvol omgaat met elkaar in het verkeer. Ook voor de landbouwers is dit een leerzaam project. Ik wil hen ook hartelijk bedanken voor hun jarenlange inzet. Sommigen doen al sinds de start mee en dragen zo actief bij aan meer verkeersveiligheid op het platteland. Landbouwers die interesse hebben om volgend jaar mee te doen, mogen zich trouwens gerust melden”, aldus May Aernouts.
Bron en foto’s: Lokaal bestuur Wuustwezel