Heeft je hond moeite met opstaan en loopt hij/zij mank? Dan kan je hond artrose hebben, een slijtage van een gewricht gevolgd door ontsteking. Artrose kan je hond veel pijn opleveren en is niet te genezen. Wel zijn de klachten van artrose bij honden meestal goed te behandelen door aanpassingen in de verzorging en medicatie.
Slijtage of ontsteking
Artrose wordt in de volksmond ook wel slijtage genoemd. Door afname van kraakbeen in gewrichten wordt de veerkracht minder en kan er een ontsteking ontstaan in het gewrichtskapsel. Het gewricht beweegt minder soepel en er treed stijfheid op.
Hoewel veel mensen denken dat artrose een ouderdomskwaal is, zijn er meer oorzaken voor artrose bij honden. Zo kan gewrichtsslijtage onder andere ook ontstaan door overbelasting van een gewricht (bijvoorbeeld door overgewicht), een blessure, een erfelijke afwijking of ontwikkelingsstoornis of een langdurig tekort aan belangrijke aminozuren (voeding).
Klachten herkennen bij je hond
Artrose gaat gepaard met bewegingsklachten en kan de volgende symptomen opleveren:
-moeite met opstaan, stijfheid bij opstaan;
-moeite met op gang komen, kreupel of mank lopen (bijvoorbeeld uit de mand komen, na het rusten na een wandeling);
-moeilijk een trap op- en af kunnen lopen;
-niet meer achter een bal aan willen rennen of in de auto kunnen springen;
–kreupel of mank lopen na een langere wandeling;
-de neiging hebben tot uitglijden op een gladde ondergrond.
Je hond kan als gevolg van artrose (chronisch) last hebben van pijn. Omdat het een aandoening is die geleidelijk verergert, zal de hond niet hetzelfde reageren als bij acute pijn. Honden met chronische pijn piepen meestal niet, maar hijgen meer, ook als ze zich helemaal niet hebben ingespannen.
Kans op artrose verkleinen
Goede voeding voor honden bevat de juiste vitaminen, mineralen, aminozuren en sporenelementen, waarbij vooral aminozuren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van artrose. Voor elke hond(enras) kunnen aanbevolen hoeveelheden voedingsstoffen verschillen. Onderzoek daarom voordat je een hond aanschaft wat de beste voeding voor je hond is.
Het is goed voor een hond om intensief te bezig zijn en veel te bewegen, maar zonder de juiste begeleiding kan het leiden tot gewrichtsproblemen zoals artrose. Vraag aan je dierenarts hoe je met de juiste beweging rekening kunt houden met sterke en zwakke punten van je hond(enras).
Ook overgewicht kan overbelasting van de gewrichten veroorzaken. Zorg daarom voor een combinatie van de juiste hoeveelheid en soort voeding voor je hond alsook voor voldoende goede beweging.
Dierenarts advies over artrose
Vraag je dierenarts om advies over preventie en behandeling van artrose
Behandeling van artrose
Artrose kan niet worden genezen, maar het proces kan door aanpassingen in verzorging, medicatie en soms door een operatie vertraagd worden.
Aangepaste beweging
Minder beweging zorgt niet voor ontlasten van de pijn. Door minder te bewegen verslappen de spieren en daardoor neemt de druk op de gewrichten toe. Bij een aangepaste beweging kun je denken aan:
-regelmatig en gedoseerd bewegen: meerdere korte wandelingen per dag;
-bewegen op de rechte lijn: aan de lijn lopen, lopen naast de fiets;
-zwemmen, dat belast gewrichten minimaal;
-voorkom piekbelasting, zoals springen, traplopen, snelle wendingen en draaien.
Pijnstilling op advies
De dierenarts kan je adviseren over het gebruik van medicatie voor het remmen van ontstekingen en pijn. Ga in ieder geval nooit experimenteren met medicijnen die voor mensen bedoeld zijn. Paracetamol bijvoorbeeld is giftig voor je hond.
Overgewicht aanpakken
Omdat lichaamsgewicht zwaar op de gewrichten drukt is het belangrijk om, in geval van overgewicht, te streven naar gewichtsvermindering. Ook hierbij kan je dierenarts je goed advies geven.
Andere behandelingen
Bespreek met je dierenarts welke mogelijkheden er zijn om de klachten van artrose voor je hond te verminderen of beperken. Voor specialistische behandelingen en operaties kan de dierenarts je verwijzen.
Tot slot
Merk je dat je hond zich anders gedraagt? Vraag dan eerst je dierenarts om te controleren of er iets aan de hand is en of je hond mogelijk pijn heeft.
Bron: Dierenarts.nl
Foto: Pixabay