In het buitenland worden zielige dieren aangetroffen, die dan met veel moeite en kosten hier naar toe worden gehaald. Maar alle dieren met een vreselijke geschiedenis hier? Hebben die geen warm thuis nodig?
Els Adams, oprichtster van Stichting Dier en Project in Nispen heeft al die redenen al gehoord, tot in het bizarre toe. Samen met haar partner Jan Visser vangt ze moeilijke en onplaatsbare dieren op en verzorgt ze. Ook geeft ze alle nodige medische zorg en als ze niet geplaatst kunnen worden, om wat voor reden dan ook, mogen ze daar blijven tot ze overlijden. Els maakt op het gebied van dieren de meest bizarre dingen mee en zal ze vanaf nu regelmatig met ons delen.
Oké, je bent een ‘rijk’ mens wanneer je als voorvrouw van een arme stichting alleen al van dit adres in totaal meer dan 180 honden mocht redden. Reken maar uit… En denk maar niet aan hoe ze anders aan hun eind zouden komen, want dat tart ieders verbeelding.
Gisteren dus weer vijftien stuks. Iedere keer opnieuw weet mijn hart zich gebroken om steeds wisselende redenen. Nu hadden we een zichtbaar breekbaar poppetje erbij. Ze blijkt zestien jaar (!) te zijn en had onlangs nog geworpen. Verder halen we er duidelijk verschillend getraumatiseerde dieren weg. Een witte Chihuahua noem ik Faust, hij laat net als Grom zijn (bijt)sporen na. Een aantal anderen plassen letterlijk en figuurlijk in hun broek bij iedere aanraking. Komt wel goed hoor en zolang lieve mensen ze adopteren als ze daar klaar voor zijn, houden wij weer ruimte voor de volgende zieltjes.
Vanochtend telefoon: ik zal een heel lang verhaal, heel kort maken. Op vakantie geweest en daar zwerfhondje gespot. Na vakantie het hondje over laten komen. Maar het lukt niet vanwege voernijd, het samenleven met de eerder aanwezige hond en het gebrek aan tijd. Nadat ik had gezegd dat ik van mening ben dat het hondje nu zijn verantwoording betreft vertelde hij al 700 euro kwijt te zijn, aan haar én haar naar hier te hebben gehaald om te herplaatsen.
‘Er gebeuren in het buitenland dingen met dieren die u zich niet voor kunt stellen. Dat is heel anders dan in Nederland’. En dat laatste moet ik beamen. Want als je in het buitenland een hondje bent zoals wij er hier tientallen in de opvang hebben, dan zijn er klaarblijkelijk opeens wél Nederlanders die zich om je bekommeren…
Steun Stichting Dier en Project
Wilt u Stichting Dier en Project ook steunen bij haar opvang van dieren met een vreselijk verleden en op die manier bijdragen in de kosten van al deze intensieve zorg? Dan kunt u een afspraak maken met Els op telefoonnummer 0031-165 366 630. Maar als u veel hebt, wordt het ook graag bij u thuis opgehaald! Uw oude kleding zorgt zo dat mishandelde en zwaar verwaarloosde dieren een geweldig onderkomen hebben en omringd worden met de liefde die ze vroeger nooit hebben gehad!
EA