2025 wordt misschien wel een belangrijk jaar voor huiseigenaren. Of je nu van plan bent je woning te renoveren, energiezuiniger te maken of te verhuren, verschillende regels worden in een nieuw jasje gestoken. Van lagere premies en versoepelde renovatie-eisen tot nieuwe regels voor verhuurders: de overheid heeft verschillende hervormingen in petto.
Verbouwen wordt duurder …
Lagere Mijn VerbouwPremie
Verbouwen, dat kost natuurlijk geld. Wil je eindelijk die oude ramen eens vervangen of is het tijd om de gevel te isoleren? Dan kan je rekenen op de Mijn VerbouwPremie. Die premie geeft huiseigenaren die willen renoveren een duwtje in de rug. De Mijn VerbouwPremie blijft gewoon bestaan in 2025, maar de premiebedragen worden wel teruggeschroefd. Verbouwers die tot de laagste inkomenscategorie behoorden, kregen voorheen 50% van de verbouwfactuur terugbetaald. Dat wordt vanaf 1 januari 2025 35%. Wie onder de middelste inkomenscategorie viel, kreeg vroeger 35% van het factuurbedrag teruggestort, dat wordt nu teruggebracht tot 25%.
Hervormde EPC-labelpremie
Ook de Mijn EPC-Labelpremie wordt hervormd. Die premie kan je aanvragen wanneer je binnen de vijf jaar na de aankoop van een woning verbouwt en zo de EPC-score grondig verbetert. Huizen met een label E of F moeten dan minstens een label C scoren, appartementen met label D, E of F moeten minstens een label B verdienen. Hoe energiezuiniger de woning uiteindelijk wordt, hoe hoger de premie. Vanaf 2025 moet die premie aangevraagd worden via het Mijn Verbouwloket, dezelfde plek waar ook de Mijn VerbouwPremie beheerd wordt. Nu loopt die premie nog via Fluvius. Het premiebedrag zal voortaan berekend worden op basis van je gezinsinkomen, net zoals de Mijn VerbouwPremie dus. Positief nieuws is dat het maximum 7000 euro in plaats van 5000 euro zal bedragen. Ook nieuw is dat een goed ventilatiesysteem je een extra hoge premie kan opleveren.
Geen korting op onroerende voorheffing
Vanaf 1 oktober 2025 zal ook de korting op onroerende voorheffing voor energiezuinige woningen verdwijnen. Nu krijg je nog gedurende vijf jaar een korting op die onroerende voorheffing, tot maar liefst 100%, na een ingrijpende energetische renovatie. Dat verandert dus voor aanvragen ingediend na 1 oktober.
Wat betekent dat voor jou als huiseigenaar?
Beslis je om te renoveren, dan moet je daar mogelijk een iets hoger budget voor voorzien. De premies zullen namelijk een stukje lager uitvallen en je kan niet langer rekenen op de korting op onroerende voorheffing. Informeer tijdig over de premies waarvoor je al dan niet in aanmerking komt en houd daarmee rekening in je berekeningen.
Wie een energieverslindend huis kocht sinds 2023, kreeg daar gratis een renovatieverplichting bij. Woningen met energielabel E of F moesten dan binnen de vijf jaar minstens een D-label halen. Daarna zou de eis mondjesmaat verscherpt worden tot een verplicht A-label vanaf 2040. Dat is nu niet langer zo. Het D-label blijft het streefdoel en er zullen geen verstrengingen bijkomen. Bovendien krijg je nu zes jaar om dat label te scoren in plaats van vijf. Meer tijd om minder te renoveren dus.
Wat betekent dat voor jou als huiseigenaar?
Renoveren is altijd een goed idee. De waarde van je woning neemt flink toe, de energiefacturen zullen een pak lager uitvallen én je woning wordt ongetwijfeld comfortabeler. Maar wie nu van plan is om te renoveren, hoeft niet meteen aan de strengste energie-eisen te voldoen. Een label D volstaat, al mag beter natuurlijk altijd.
Van plan om te verhuren?
Ben je eigenaar van een woning die je verhuurt? Dan is 2025 een belangrijk jaar. De Vlaamse regering voert nieuwe regels in om de huurmarkt energiezuiniger, betaalbaarder en toegankelijker te maken. Ook op federaal niveau liggen enkele straffe hervormingen op tafel.
1. Geen huurindexatie meer bij een slecht EPC-label
Verhuur je een woning, dan mag je de huurprijs elk jaar indexeren. Zo verliest de verhuurder niet aan koopkracht terwijl het leven duurder wordt. Vanaf 2028 wordt dat echter verboden voor woningen met een EPC-label E of F. Huurders zouden met zo’n indexering namelijk dubbel gestraft worden: hun energieverslindende woning wordt duurder om te huren én de energiefacturen stijgen ook. Met die maatregel wil de Vlaamse overheid verhuurders aansporen om hun huurwoningen energiezuiniger te maken.
2. Mogelijke hervorming van de belasting op huurinkomsten
Een van de meest opvallende hervormingen die momenteel op tafel ligt, is de aanpassing van de belasting op huurinkomsten. Die maatregel maakt deel uit van een bredere fiscale hervorming binnen de volgende federale regering. De verandering is dus nog niet zeker, maar zou natuurlijk aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor verhuurders. Wat wordt voorgesteld? In plaats van de huidige belasting op basis van het kadastraal inkomen, zouden huurinkomsten belast worden aan een tarief van 25%. Daarbovenop komt nog eens de onroerende voorheffing. Er zouden wel enkele verzachtende maatregelen aan de wijziging gekoppeld worden waardoor vooral grootbezitters meer zouden betalen.
3. Langere terugbetalingstermijn voor de huurwaarborglening
Huurders moeten altijd een waarborg betalen vooraleer ze intrekken in hun nieuwe stekje. Die huurwaarborg mag maximaal drie maanden huur bedragen. Voor sommige huurders is dat echter te veel. Wie dat bedrag niet kan ophoesten, kan daarom een huurwaarborglening afsluiten bij het Vlaams Woningfonds. Vroeger lag de terugbetalingstermijn van die lening op 24 maanden, die wordt vanaf 2025 verlengd tot 36 maanden. Zo heb je als verhuurder meer zekerheid dat huurders hun waarborg kunnen betalen.
Huiseigenaren, bereid je voor op 2025
Het nieuwe jaar brengt dus lagere premies, maar ook minder strenge renovatie-eisen. Een dure renovatie kan je dus even uitstellen, al blijft renoveren op lange termijn altijd een goede zaak voor je portemonnee. Ben je van plan om een energieverslindende woning te verhuren, dan is het vooral opletten voor het verbod op huurindexatie. Wie vooruitplant en slim investeert, hoeft zich in elk geval geen zorgen te maken.
Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay