Af en toe zie je beelden van een woning die bezet wordt door krakers. Tot absolute wanhoop van de vastgoedeigenaar, die hen er niet zomaar kan uitzetten. Een creatieve oplossing is het tijdelijk woonrecht: je stelt je gebouw ter beschikking aan enkele geselecteerde bewoners zodat ongewenste indringers dat niet ongepland doen.
1. Gat in de vastgoedmarkt
Enkele bedrijven bieden deze woongelegenheid al een hele tijd aan: tegen een opvallend lage huurprijs woon je in een onverwacht groot, goed gelegen of bijzonder pand. De eigenaar van zo’n leegstaand pand zit lange tijd in het buitenland, plant verbouwingen of is pas verhuisd. Bedrijven en de overheid, maar ook particulieren maken daar gebruik van. Wonen in een kasteel, een gigantische villa of een verlaten hotel: spreekt tot de verbeelding, toch?
2. Duidelijke voordelen van huisbezetting
Voor de eigenaar is zo’n bezetting een handig middel tegen krakers: een verlaten woning bezetten is nog niet strafbaar. Als een bewoond huis wordt gekraakt, kan de eigenaar wel naar de rechtbank. Hij vermijdt trouwens leegstandsbelasting! Ook de gebruikers zijn tevreden: ze wonen in een ruim pand voor een fractie van de normale huurwaarde. Op soms fabelachtige locaties. De buurtbewoners en de overheid zijn lachende derden, want verloedering en onveiligheid wordt zo weggewerkt.
3. Zijn er ook nadelen?
Nadelen situeren zich vooral aan de zijde van de bewoner. Die is namelijk geen huurder, maar gebruiker: een juridisch belangrijk verschil, want hij kan al na enkele weken uit de woning gezet worden. Aan het lage prijskaartje hangt dus wat onzekerheid. Je kan je er ook niet domiciliëren en niet elk pand heeft alle comfort in huis. Gevolg: zo’n bezetting is dus vooral wat voor avonturiers.
4. Een waterdicht contract?
Als bewoner ben je geen huurder van het pand. Het contract is een ‘bezetting ter bede’, een gebruiksrecht waarbij de bescherming van de bewoner uit de huurwet niet geldt. Handig dus voor de eigenaar. De meeste organisaties zorgen ervoor dat je altijd basiscomfort hebt, al is dat sowieso geen probleem als je de villa van Belgische expats bewaakt.
5. Bezetting ter bede ook voor andere initiatieven
Het tijdelijk gebruiksrecht blijft niet meer beperkt tot woningen: ook werkruimtes, creatieve hotspots en pop-ups krijgen tegenwoordig een plekje in zo’n leegstaand pand. En intussen is ook duidelijk dat sommige locaties geschikt zijn voor filmopnames, fotoshoots, en zelfs (legale) feesten.
Bron: Hebbes.be
JV