Een papieren rijbewijs, zoals op bovenstaande foto, of zelfs een ‘bankkaartversie’? Binnen vijf jaar heb je het niet meer nodig. Tegen eind 2030 wordt in heel Europa immers het digitaal rijbewijs ingevoerd. Dat besliste het Europees Parlement. Wat dat precies inhoudt en wat er nog allemaal verandert, vatten we voor u samen in een handig overzicht.
Herziening van de Europese richtlijn voor rijbewijzen
De veranderingen komen er in het kader van de herziening van de Europese richtlijn voor rijbewijzen. Men wil vrij verkeer in Europa vergemakkelijken, de verkeersveiligheid verbeteren en het aantal verkeersdoden verder doen dalen. Het akkoord moet nog formeel goedgekeurd worden door de Europese lidstaten, die daarna vier jaar de tijd hebben om de nieuwe bepalingen om te zetten in nationale wetgeving. Tegen eind 2030 moet het digitaal rijbewijs overal in voege zijn.
1. Digitaal rijbewijs
Een rijbewijs dat je gewoon kan laten zien op je smartphone. Vanaf 2030 moet het in heel de EU realiteit zijn. Handig voor de politie, die dat bij controle meteen kan scannen, én voor justitie, die een rijbewijs dat ingetrokken moet worden, meteen kan deactiveren. Geen gedoe meer met papieren, alles zal vanaf dan digitaal verlopen. Let op: iedereen zal weliswaar verplicht zo’n digitaal rijbewijs hebben, maar bestuurders zullen nog steeds ook een fysiek exemplaar kunnen aanvragen.
2. Rijbewijs langer geldig
De geldigheidstermijn van een digitaal rijbewijs zal ook worden opgetrokken. Autorijbewijzen zullen vijftien jaar geldig zijn. Eén kanttekening: Europese lidstaten zullen autonoom mogen beslissen om de geldigheid van rijbewijzen van 65-plussers in te korten. Momenteel is de ‘bankkaartversie’ van het rijbewijs tien jaar geldig. Wie nog een papieren exemplaar heeft, moet dit ten laatste in 2033 vervangen door een bankkaartmodel.
3. Nieuwe vereisten voor behalen rijbewijs
Wie een digitaal rijbewijs wil halen in de EU, zal vanaf 2030 rekening moeten houden met nieuwe vereisten. Zo zullen nieuwe bestuurders les krijgen over het gevaar van telefoongebruik tijdens het rijden, hoe veilig een autodeur openen, wat de gevaren zijn van een dode hoek, hoe er anders moet gereden worden bij gladde omstandigheden en hoe je het best cruise control en andere rijhulpmiddelen gebruikt.
4. Proefperiode van twee jaar voor nieuwe bestuurders
Er komt ook een proefperiode van twee jaar voor nieuwe bestuurders. Daarin zullen ze strenger bestraft worden bij overtredingen als rijden onder invloed of zonder gordel. Zo zal het digitaal rijbewijs bij een inbreuk bijvoorbeeld sneller ingetrokken kunnen worden. Die strengere straffen bestaan in ons land nú al, elk Europees land zal autonoom kunnen beslissen waarvoor en hoe streng ze tegen elke inbreuk optreden. Ook de regels rond medische geschiktheid worden uniform. Bestuurders zullen vanaf 2030 zelf een vragenlijst kunnen invullen, die bepaalt of ze in staat zijn om met een voertuig te rijden. Lidstaten zullen zelf nog kunnen bepalen hoe ze potentiële bestuurders medisch screenen.
5. Leeftijdsgrens bus- en vrachtwagenchauffeurs naar beneden
Wie ervan droomt om op een dag bus- of vrachtwagenchauffeur te worden, zal die droom vanaf 2030 sneller werkelijkheid kunnen zien worden. De minimumleeftijd om een digitaal vrachtwagenrijbewijs te behalen daalt van 21 naar 18 jaar, voor een digitaal busrijbewijs van 24 naar 21 jaar. Wie vanaf 17 jaar zijn rijbewijs wil halen, kan op eigen grondgebied rijden met een gekwalificeerde begeleider. Deze ingreep komt er om het tekort aan professionele chauffeurs aan te pakken.
6. Nultolerantie voor alcohol komt er niet
Een algemene nultolerantie voor alcohol lag op tafel, maar werd uiteindelijk niet weerhouden. Toch kan elke lidstaat afzonderlijk wél beslissen om alsnog een nultolerantie in te voeren.
Bron: VAB
Foto: Pixabay