Laatste nieuws:
Boete uit het buitenland Wat nu

Boete uit het buitenland! Wat nu?

De zomervakantie zit erop. In je bagage een pak mooie herinneringen, maar helaas kan er – soms maanden later – nog een onaangenaam souvenir volgen… Een boete uit het buitenland! Wat doe je daarmee?

Vroeger gebeurde het nog wel eens dat je een buitenlandse verkeersboete niet kreeg toegestuurd, gewoon omdat het voor de politie niet gemakkelijk was om aan je gegevens te komen. Die tijd is echter voorbij. Sinds enkele jaren wisselt België met alle Europese lidstaten gegevens van overtreders uit en betaal je die boete uit het buitenland dus beter gewoon.

Wat als je de boete uit het buitenland betwist?

Er kunnen redenen zijn om een boete uit het buitenland niet te willen betalen. Je kan bijvoorbeeld betwisten dat jij op dat moment met die auto reed. Of het kan zijn dat je de verkeersboete niet begrijpt, omdat die in een andere taal is opgesteld. In dat geval ben je niet eens verplicht om erop te reageren. Maar let op, zo’n openstaande boete kan voor problemen zorgen. Begeef je je later terug in het betreffende land en je wagen wordt geïdentificeerd, bijvoorbeeld aan een tolhokje (péage) of via een politiecontrole, dan kan de politie alsnog je boete innen. De kans bestaat ook dat je voertuig op dat moment in beslag wordt genomen, tot de openstaande boete is betaald. Ook op de luchthaven kan de douane je aanspreken voor het niet betalen van een verkeersboete en in het land houden. VAB raadt dan ook aan om boetes die je niet betwist altijd te betalen, zelfs al is de informatie niet in je moedertaal opgesteld.

Conclusie? Je betaalt een boete uit het buitenland het best zo snel mogelijk. Vaak betaal je, zoals in Frankrijk het geval is, een verminderde boete wanneer je binnen de 15 dagen betaalt. In sommige landen stijgt het boetebedrag in tijd.

Wat als je ter plekke moet betalen?

Het is ook mogelijk dat je de verkeersboete krijgt op het ogenblik van de overtreding. Zet een agent je aan de kant omdat je bijvoorbeeld te snel reed, dan kan het gebeuren dat je de boete meteen moet betalen, contant of met een kaart. Dat gebeurt vooral bij buitenlandse wagens, omdat de politie dan zeker is dat de boete daadwerkelijk wordt geïnd. Wat kan je op dat ogenblik doen om zeker te zijn dat alles correct verloopt? Je kan vragen of de agent zich wil identificeren, voorstellen om het af te handelen op het politiebureau, of om uitstel van betaling vragen – al kunnen er dan extra kosten worden aangerekend.

Wat als je een bekeuring krijgt met een huurwagen?

Stel, je rijdt op je vakantiebestemming rond met een huurwagen. Maar… je bent geflitst of je hebt in Italië een ZTL (Zona Traffico Limitato) ingereden, om maar twee voorbeelden te geven. Wat dan? In tegenstelling tot een boete met je eigen auto, kruipt er wel wat tijd in het uitvissen wie op dat moment met de betreffende wagen reed. Daarom wordt er per boete ook een administratiekost in rekening gebracht. Deze verschillen per aanbieder en kan je terugvinden in de huurvoorwaarden. Het uitsturen van de boete kan dus wel even op zich laten wachten. Wettelijk gezien mag een boete zelfs één jaar nadat deze op jouw naam is gezet nog bij je op de deurmat vallen. Opgelet: de administratiekost ontvang je per factuur van de verhuurder – als ze al niet afgehouden wordt van je creditcard. De eigenlijke boete volgt later.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook10
Twitter
Follow Me
Tweet