Je brein is je grootste kapitaal, draag er dan ook maar goed zorg voor. Ook tijdens het werk verdienen je hersenen een voorkeursbehandeling. Hoe zorg je dat ze niet overprikkeld worden? En wat is de meest breinvriendelijke werkomgeving?
Zoek een breinvriendelijke werkomgeving
Een flikkerende tl-lamp, geroezemoes op de voor- en achtergrond, de specifieke geur van de maiswafels van je collega of een kakofonie van visuele elementen… tijdens het werk ontvangt je brein alle mogelijke prikkels.
Om overprikkeling te vermijden, creëer je best een rustige en ordelijke werkomgeving waarin je brein in optimale omstandigheden kan functioneren. Probeer een werkplek te pakken te krijgen met natuurlijk licht: hierdoor kun je je langer concentreren en het is ook gewoon prettiger en gezonder werken dan onder kunstlicht.
Heb je last van lawaai? Overweeg dan een noise-cancelling hoofdtelefoon met een anti-geluid: je merkt meteen een wereld van verschil.
Zorg dat je goed uitgeslapen bent
Niks vervelender dan te moeten nadenken met een vermoeid hoofd. Te weinig slaap is niet alleen ongezond, het tast ook je geheugen, je concentratievermogen, je reactiesnelheid en je besluitvaardigheid aan.
Wie kampt met een slaaptekort of rusteloze nachten, doet er dus goed aan om wat bij te slapen. Verwen jezelf overdag dus met een deugddoend dutje en kruip vanavond eens wat vroeger onder de wol.
Plan je dag
Een goede dagplanning is al het halve werk. Om je hersencellen zo efficiënt mogelijk aan het werk te zetten, maak je best op voorhand een haalbare werkplanning (timemanagement!) waarbij je de verschillende taken in clusters samenklikt. Hierdoor kun je jezelf gedurende het tijdslot met volle focus wijden aan het beantwoorden van mails, analyseren van een probleem of het uitvoeren van een opdracht.
Ben je een ochtendmens? Plan dan het denkwerk in de ochtend en de rest (vergaderingen, uitvoerend werk, …) in de namiddag.
Verwittig je collega’s op voorhand
Voel je niet verlegen of ongemakkelijk om op voorhand aan te geven dat je gedurende een bepaalde tijd liever niet gestoord wil worden. Een “Niet storen, aub”-hangertje aan de deur van je kantoor (mocht je je eigen werkkamer hebben), is alvast een goede stap.
Ook met een noise-cancelling hoofdtelefoon laat je onbewust zien dat je in opperste concentratie aan het werken bent. Wanneer je collega’s empathisch genoeg zijn, zullen ze daar beslist rekening mee houden.
Laat je niet verleiden
Krijg jij het ook zo op je heupen van die vervelende meldingen op je laptop of smartphone? Jouw brein ook. Door voortdurend onderbroken te worden door pusherige meldingen, zorg je onbewust voor FOMO en stress in je hoofd. Je workflow wordt telkens weer onderbroken waardoor je vaak langer aan een bepaalde opdracht werkt dan voorzien.
Laat je dus niet verleiden door die vermaledijde meldingen en zet ze – tijdelijk – uit, of reserveer een tijdstip waarop je ineens alle meldingen bekijkt.
Gun je brein een break
We blijven het herhalen: een pauze tijdens het werk is écht efficiënt. Door je gedachtenmolen even stil te leggen en bijvoorbeeld een wandelingetje te maken of een koffie te drinken, ontspan je je hersenen. Ook de frisse wind in je gezicht of de social talks aan de koffieautomaat kunnen voor heel wat inspirerende gedachten zorgen.
Sluit je dag echt af
Na de inspanning volgt de ontspanning. Zorg bij het beëindigen van de werkdag voor een afscheidsritueel en sluit écht af. Neem je werk(gedachten) niet mee naar huis, maar laat ze waar ze thuishoren: op het werk.
Net zoals bij het tandenpoetsen voor het slapengaan kan dit afscheidsritueel een gewoonte worden die jouw lichaam (en je brein) het signaal geven dat het tijd is om ermee te stoppen. Je hersenen hebben vandaag al genoeg gewerkt, een beetje luchtigheid en lichte gedachten hebben ze ondertussen wel verdiend.
Bron: Jobat.be
Foto: PixaBay