Vanaf vandaag zijn de grenzen met onze buurlanden weer geopend, net zoals van de meeste andere landen in de Schengenzone. Burgemeesters Gaston Van Tichelt (Essen) en Steven Adriaansen (Woensdrecht) verwijderden als symbolisch gebaar de wegversperring, die voor deze gelegenheid even was teruggeplaatst.
Grote impact
Het is een opluchting voor veel mensen dat ze vanaf vandaag de grenzen weer over mogen, zonder dat er een essentiële reden achter steekt, zoals werk, familiebezoek of de dagelijkse boodschappen. De afgelopen periode heeft een grote impact gehad op de mensen en zorgde soms ook voor minder sympathieke situaties.
Grens met Nederland opnieuw open
🇧🇪🇳🇱 De grens met Nederland is weer open. Vanmorgen verwijderden buurburgemeesters Gaston Van Tichelt (Essen) en Steven Adriaansen (Woensdrecht) symbolisch de laatste versperring bij de grenspaal aan de Hollandseweg tussen Huijbergen en Hoek. "De voorbije maanden hebben we met de rug naar elkaar toe moeten leven. Gelukkig is die periode achter de rug", verklaarde een blije burgemeester Van Tichelt.De heropening van de grens betekent niet dat alles nu weer volledig is toegestaan. Raadpleeg steeds de meest recente reisinformatie over de andere Europese landen op de website van Buitenlandse Zaken. https://diplomatie.belgium.be/nlDe geldende regels in Nederland vind je op de website https://rijksoverheid.nl#Essen2910 #gemwoensdrecht
Geplaatst door Gemeente Essen op Maandag 15 juni 2020
Met de rug naar elkaar
“In maart werden de grenzen gesloten”, haalt Steven Adriaansen, burgemeester van Woensdrecht, aan. “Juist daar waar België en Nederland erg met elkaar verbonden zijn door werk, horeca en boodschappen, zaten we ineens met de rug naar elkaar. De regels leidden vaak naar onduidelijkheden, zoals het verschil tussen boodschappen doen en shoppen. Maar nu is het historische moment dat de grenzen weer opengaan. Voor mijn collega Gaston heb ik iets lekkers uit Woensdrecht meegebracht.” En overhandigde hem een mooi blik met Woensdrechtse dropjes. “Ook ik had een attest om de grens over te mogen steken, maar daar heb ik geen gebruik van gemaakt. Via de telefoon en sociale media waren ook heel veel dingen te regelen.”
We zijn een regio
“Sinds de Tweede Wereldoorlog is het niet meer gebeurd dat we met de ruggen naar elkaar moesten staan.”, zegt Gaston Van Tichelt, burgemeester van Essen. “De grens is er officieel nog wel, maar we zijn een regio. We moeten hiervan leren hoe dit anders kan bij een volgende keer. We moeten elkaar proberen te vinden. Kinderen gaan over de landgrenzen naar school, veel mensen hebben familie die net over de grens woont, verenigingen die bij elkaar komen. Vooral voor families heeft de afgelopen periode mentaal zwaar gewogen. Het coronavirus is niet weg, dus we moeten ons aan de regels blijven houden. Dat is niet altijd gemakkelijk, omdat die per land ook wel verschillen. Maar in grote lijnen lijken ze wel op elkaar, denk aan social distancing, de regels in de horeca en in de winkels.”
Veel mensen uit Nederland werken hier
“Het verschil in regels tussen België en Nederland zorgde er wel voor dat mensen onzeker en soms angstig werden. Dat gaf als reactie dat mensen venijnig werden als ze auto’s met Nederlandse kentekens zagen. Terwijl veel mensen uit Nederland hier in de zorg en andere bedrijven werken. Essen is met 25 grensovergangen de poort naar Vlaanderen en andersom. We moeten ervoor zorgen dat we elkaar wel als buren blijven zien.”
Filmpje: gemeente Essen
NN