Canina is een mooi voorbeeld van vrijwilligerswerk. Vrijwilligers staan vaak op de achtergrond, maar zouden zij er niet zijn, dan zou de maatschappij grote moeite hebben om overeind te blijven. Noordernieuws vestigt met een aantal artikelen de aandacht op het belang van deze mensen, die belangeloos voor anderen klaarstaan.
Historie Canina
Sil Van Dijck, eigenaresse van dierenasiel Canina, begon zelf als vrijwilligster in een asiel in Loenhout. “Gelukkig is er voor vrijwilligers heel veel veranderd tegenwoordig. Vroeger was het zo makkelijk niet. De hokken waren oud en koud en je moest ook dieren in laten slapen. Dan kreeg je een lijst waarop stond welke dieren nog mochten blijven leven. Dan moest jij uit de rest de keuze gaan maken welke dieren je af moest maken en naderhand de dode dieren naar het slachthuis brengen. Vreselijke keuzes om te maken, maar je kon niets anders.”
Sil is toen zelf met de opbouw van dierenasiel Canina begonnen, naast haar huis.
Bij Canina wordt geen enkel dier afgemaakt
“Bij ons wordt geen enkel dier afgemaakt”, zegt Sil vol vuur. “Of ze nu ouder zijn of ziek, hier kort of al langer wonen, ze mogen allemaal blijven leven.”
In een zeer arbeidsintensieve omgeving als een dierenasiel, zijn vrijwilligers broodnodig. In totaal zetten zo’n dertig vrijwilligers zich hier in voor het welzijn van de dieren. Wandelen met de honden, administratie, foto’s en filmpjes maken voor de website, voeren, schoonmaken van de onderkomens, bange poezen tam maken en nog veel meer, allemaal werk dat liefdevol wordt uitgevoerd.
Allerlei variëteiten: van aap tot zilvervos
De bezigheden kunnen qua verzorging ook nogal eens variëren, want de bewoners zijn er in allerlei variëteiten: honden, katten, geiten, varkens, een keer een slang, maar ook eens een aap en zelfs een zilvervos.
“Tja, dan weet je niet meteen wat je met zo’n dier aan moet vangen”, vertelt Sil over de zilvervos. “Gewoon omdat je van dat dier nou net geen verstand hebt. Toen het op etenstijd aankwam zaten we dan ook met de handen in het haar. Uiteindelijk bleek hij gewoon brokken te eten en sloot zelfs vriendschap met een konijn.”
Maken jullie wel vaker aparte dingen mee?
“Kort geleden werd door de politie een rosse kat gebracht. Een meneer die niet in Essen woonde, stapte op de Nieuwstraat uit zijn auto en zag hem op de drukke straat zitten. Hij pakte hem op en bracht hem uit bezorgdheid naar het bureel. Pas toen hij thuis kwam, ontdekte hij dat het zijn eigen kat was geweest. Zo’n lief dier waar je alles mee kon doen en die bij het instappen gezellig mee de auto in was gegaan en samen met zijn baasje was uitgestapt. Dus die kwam later via de politie weer hier om zijn kat.”
Vrijwilligers zijn onmisbaar
Twee van de aanwezige vrijwilligers vertellen hoe ze hier aan de slag zijn gegaan. Milenka Turk (46) woont niet in de buurt, maar komt uit Antwerpen. “Drie jaar geleden heb ik hier een hondje geadopteerd en ben sindsdien hier vrijwilliger”
Ashley Frank (20) komt wel uit Essen. “Ik liep hier eerst stage, maar ben hier uiteindelijk gebleven om mijn steentje bij te dragen, ook als vrijwilliger. Dat is nu twee jaar.”
Twee van de dertig vrijwilligers, die zich inzetten voor het welzijn van de dieren. Vrijwilligers zijn onmisbaar.
NN
Dierenasiel Canina VZW
Kievitstraat 40
2910 Essen
03/6771291
Website Dierenasiel Canina
Meer lezen over Canina? Klik voor alle artikels: Dierenasiel Canina