Leven met een narcistische persoon is niet te doen. Je gaat door een emotionele rollercoaster heen en wordt beroofd van je waardigheid en zelfvertrouwen. Waarschijnlijk had je gehoopt dat een scheiding van de narcist je leven aangenamer zou maken. In sommige situaties wordt je leven kwalitatief beter, maar als je nog “verbonden” bent met de narcist middels je kinderen, dan is rust helaas niet altijd de realiteit.
Tijdens je scheiding zeggen de professionals dat het het beste is voor de kinderen als er co-ouderschap van kracht is. In een gezonde relatie geldt dit inderdaad. Maar de kern van het probleem is echter, dat co-ouderschap met een narcistische ex net zo belastend en gekmakend is als de relatie/ het huwelijk zelf.
Tijdens en na de scheiding met een narcist geldt de regel dat je andere grenzen moet stellen dan met een ex die gezond van geest is.
Hieronder een paar tips met betrekking tot het stellen van grenzen
1. Jij (als geestelijk gezonde ouder) bent degene die voor stabiliteit moet zorgen. De narcistische ouder is namelijk onvoorspelbaar, manipulatief en zal ongetwijfeld de kinderen tegen je proberen op te zetten door onwaarheden over jou te vertellen.
2. Distantieer jezelf van de woede van de narcist. Vergeet niet dat het hun woede is die geprojecteerd wordt op jou. De aantijgingen en verwijten die naar je hoofd geslingerd worden zijn gemeen, wreed, verdraaid en vooral: niet waar. Het zal je moeite kosten, zeker in het begin, maar toon geen emoties als je antwoord geeft. Verdedig jezelf vooral niet (verbaal) en verlaat eventueel de ruimte waar het conflict gaande is. Als je wegloopt, geef je duidelijk aan dat je het geweld niet tolereert. Het gaat erom dat je assertief bent en vooral niet agressief.
3. Hou je huis heilig en veilig! Je thuis is je rustplek voor jou en je kinderen. Negativiteit vanuit de narcistische ouder wekt negatieve energie. Zorg, indien mogelijk, dat je ex-partner geen toegang heeft tot jouw woning.
4. Demonstreer je kinderen wat sociale en emotionele intelligentie inhoudt. Zij zullen namelijk vaak het tegenovergestelde zien bij je ex-partner. Daarom is het belangrijk om een voorbeeld te zijn van hoe het wel hoort in de interactie met anderen. Sociale intelligentie bestaat voornamelijk uit het vermogen om goed te kunnen luisteren naar de ander, echt horen wat de ander zegt. Emotionele intelligentie is omgaan met de emoties van jezelf en anderen. Dus vooral goed praten over wat de kinderen meemaken. Zorg dat ze hun emoties vrij uiten.
5. Documenteer alles! Of dat nu in de vorm is van een dagboek, een vlog, audio opnames of het opnemen van telefoongesprekken met de narcist. Als je situaties en voorvallen documenteert heb je bewijzen. Deze bewijzen kunnen toepassing kunnen zijn, mocht de narcist je voor de rechter willen slepen…iets wat zij helaas graag en onterecht doen.
6. Zorg dat je communicatiestijl informatief, standvastig en beknopt is. Als je emotioneel reageert tijdens het communiceren, is dit een “uitnodiging” voor de narcist om je verder te manipuleren en intimideren.
7. De narcistische ex-partner ziet de kinderen óf als een verlengstuk van zichzelf (met als doel de kinderen te domineren i.p.v. te verzorgen) óf kijkt totaal niet naar de kinderen om. In dat geval is er sprake van emotionele en fysieke verwaarlozing. De narcist zal dan niet verschijnen op gemaakte afspraken en zelden of nooit contact opnemen met de kinderen. Dit wordt dan weer gecompenseerd door een overdaad aan geld of cadeaus.
Wil je coaching en begeleiding tijdens je herstel na narcistisch en emotioneel misbruik? Neem dan contact op via het formulier op mijn website: https://www.noalifecoaching.com
Noot: Elke gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen, activiteiten of aangehaalde voorbeelden berust op louter toeval. Genoemde herkenningspunten zijn zoals ze in de psychologie gehanteerd worden. Wij zijn niet aansprakelijk voor mensen die zich hierin menen te herkennen of denken dat dit over hen gaat.
NN
dankjewel voor deze video.
Ik ben momenteel-met hulp van jeugdzorg- bezig om een communicatieplan op te stellen met mijn narcistische ex met als doel parallell ouderschap. Ex heeft al door laten schemeren dit niet te willen(hij verliest hierdoor natuurlijk deels de controle ver mij en de kinderen die hij zo graag heeft). Dit is wat mij betreft wel de enige vorm van communicatie die er met hem mogelijk is. Hoe krijg ik hem zover hier toch van overtuigd te raken? Heeft iemand hier ervaring mee?
Alvast bedankt voor jullie reactie.
Groet,
Anuschka