Op de werkvloer of in het dagelijks leven kun je te maken krijgen met cultuurverschillen. Het kan zijn dat je niet goed weet hoe je hiermee om moet gaan. Denk aan de manier van communiceren, maar ook in de manier van doen en laten. Als je vaak te maken hebt met cultuurverschillen en de communicatie onderling, zetten we hieronder een aantal tips voor je op een rij hoe je hiermee om kunt gaan om miscommunicatie te voorkomen.
1. Schakel een tolk in
Als je met iemand uit het buitenland wil spreken terwijl je elkaars taal niet spreekt, hoe ga je dan met elkaar communiceren? Vooral als het om complexe onderwerpen gaat, zoals in de zorg, het onderwijs en bij een rechter of notaris, wil je weten wat er precies gezegd wordt. De informatie die dan wordt gegeven is namelijk van groot belang. Om ervoor te zorgen dat er geen miscommunicatie ontstaat en dat de beide partijen elkaar verstaan, kun je een tolk inschakelen. Vooral in de bovengenoemde situaties is een tolk een goede oplossing om met cultuurverschillen om te gaan. Zo kun je een Vlaamse tolkentelefoon inschakelen die jou op ieder moment te woord kan staan.
Je kunt een tolkentelefoon eenvoudig via een telefoontje aanvragen. Daarnaast kun je ook online een tolk aanvragen. Je kunt ook ervoor kiezen om in de toekomst een moment te plannen met de tolk, bijvoorbeeld op het moment als je een belangrijke afspraak hebt. Handig, want zo hoef je je geen zorgen te maken of jullie elkaar niet gaan begrijpen.
2. Verdiep je in de cultuur
In sommige culturen hebben ze andere gewoontes dan je misschien gewend bent. Om te voorkomen dat je de ander misschien wel beledigt met een gewoonte die voor jou heel normaal lijkt, is het belangrijk om je te verdiepen in de andere cultuur. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken hoe je elkaar op een beleefde manier begroet, hoe je laat zien dat je de ander waardeert en wat je juist beter maar niet kunt zeggen of doen. Daarnaast is non-verbale communicatie ook erg belangrijk binnen een bepaalde cultuur. Ook kun je je verdiepen in gepaste kleding die je zou kunnen dragen bij de ontmoeting met de persoon van de andere cultuur.
Door je te verdiepen in de andere cultuur, kun je de cultuur ook beter begrijpen en daardoor kan de communicatie ook soepeler verlopen. Ook laat je zien dat je nieuwsgierig bent naar de ander. Je kunt natuurlijk ook aan de hand van jouw gesprekspartner je verdiepen in de cultuurverschillen. Stel bijvoorbeeld een aantal vragen die hiermee te maken hebben, en dat kan ook een goed gevoel geven voor de ander. Deze persoon kan zich op deze manier gezien en gehoord voelen.
3. Verdiep je in de taal
Als je met iemand gaat praten die een totaal andere taal dan jij spreekt, is het slim om je alvast een beetje te verdiepen in de taal. De tolk doet natuurlijk het grootste werk door alles te vertalen, maar je zou ook zelf een aantal woorden kunnen leren. Denk aan bepaalde woorden hoe je de persoon moet begroeten, maar ook woorden die belangrijk kunnen zijn in het onderwerp van het gesprek. Als het bijvoorbeeld over het onderwijs gaat, kun je bepaalde woorden leren die hiermee te maken hebben. Hiermee laat je zien dat je je in andermans cultuur hebt verdiept, en je laat wellicht het gesprek ook wat soepeler verlopen.
4. Accepteren en respecteren
Veel culturen hebben verschillen en het is belangrijk om deze te accepteren en te respecteren. Zorg ook dat je laat zien dat je respect toont richting de ander, want dat is natuurlijk wel prettig als je een normaal gesprek met iemand wil voeren.