Cranio sacrale therapie - Cranio sacral therapy

Ontdek het geheim van cranio bij slaapproblemen

In deze blog wil ik graag de waarde van de cranio-sacrale techniek in mijn praktijk onder de aandacht brengen. Het lichamelijke aspect speelt een veel grotere rol bij slaapproblemen dan vaak wordt gedacht. Dit geldt ook voor andere klachten die voortkomen uit stress, waar ik in deze blog dieper op in zal gaan.

Het is daarom van essentieel belang dat we ons niet alleen mogen focussen op het mentale aspect van slaaptherapie; de zogeheten cognitieve gedragstherapie. Slaapcoaching vraagt om een totaalaanpak of anders gezegd om een holistische benadering, waarbij zowel de mentale als de fysieke elementen de nodige aandacht zouden moeten krijgen.

Wat is cranio-sacrale therapie?

Cranio is afgeleid van het Latijnse woord cranium, wat schedel betekent. Sacraal verwijst naar het sacrum, het heiligbeen, dat zich net boven ons staartbeentje bevindt. Het cranio-sacraal systeem begint bij de botten van de schedel en eindigt bij het heiligbeen. Dit gebied omvat het centrale zenuwstelsel, waar de hersenen en het ruggenmerg zich bevinden.

Drie vliezen omhullen dit zenuwstelsel, en binnenin beweegt en stroomt ritmisch een beschermende vloeistof, de hersen- en ruggenmergvloeistof. Dit ritme wordt het cranio-sacrale ritme genoemd. Hoewel dit ritme niet zo duidelijk waarneembaar als ons hart- of ademhalingsritme, is het daarom niet minder belangrijk.

Cranio werkt zoals de oceaan

Je zou het cranio sacraal ritme kunnen voorstellen als de oceaan. Het snelle, oppervlakkige ritme, dat zich als eb en vloed met 6-12 cycli per minuut laat voelen, doet denken aan de beweging van golven. Dit ritme kan sneller of langzamer zijn en soms haperen in plaats van soepel te verlopen. Het kan bijvoorbeeld ook aan één kant van het hoofd voelbaar zijn.

Wanneer je lichaam dieper ontspant, kunnen er ritmes worden waargenomen die dieper en langzamer zijn. Probeer jezelf voor te stellen dat deze tragere bewegingen meer de onderliggende stromingen zijn in de oceaan.
Eerst zal de mid-tide met 2-3 cycli per minuut zich kenbaar maken. En pas wanneer deze mid-tide al een tijdje te voelen is, kan in de fase van diepste ontspanning ook de long-tide naar voren komen.
Deze getijdenbeweging is stabiel en heeft maar liefst een cyclus van 100 seconden! Het is een prachtige ervaring om dit te mogen voelen. Ik kan hem ook alleen maar waarnemen als de persoon al enkele cranio-sacrale behandelingen heeft ondergaan.

Een beetje geschiedenis

Cranio-sacrale therapie komt voort uit de osteopathie en wordt vaak gezien als het kleine zusje. In de jaren 1920-1930 ontdekte osteopaat William Sutherland dat de schedelbeenderen niet vergroeid waren, maar juist een lichte beweging vertoonden. Zo introduceerde hij het idee van het “cranio-sacrale systeem”, dat sindsdien de basis vormde voor verdere ontwikkelingen in de therapie. Dit staat in contrast met de traditionele geneeskunde, die hier nog steeds kritisch tegenover staat.

John Upledger is de grondlegger van deze zachte techniek, die zich richt op het snelle craniosacrale ritme. Hij richtte zich op het snelste ritme van dit systeem, het zogenaamde craniosacrale ritme. Dit heet de biomechanische methode. Franklyn Sills daarentegen specialiseerde zich in de biodynamische cranio sacrale therapie, waarbij gewerkt wordt met de diepere en tragere ritmes, zoals de mid-tide en de long-tide. Dit is trouwens mijn favoriete techniek.

Cranio sacrale therapie - gedachten - Ontspannen in een rustige zee tijdens een zonsondergang

Ervaar de voordelen van Cranio-sacraal therapie

Cranio-sacraal therapie is een zachte techniek die plaatsvindt op een behandeltafel, terwijl je gewoon je kleren aanhoudt. Het is een effectieve behandelingsmethode die je helpt om je autonome zenuwstelsel, vaak overprikkeld door stress, weer in balans te brengen met je hormonale systeem. Deze behandeling brengt je letterlijk in een staat van diepe ontspanning, wat onmisbaar is voor een betere nachtrust. Van zodra je autonome zenuwstelsel en hormonale systeem weer mooi in harmonie zijn, zal vanzelf ook je slaap- en waakritme zich herstellen.
Daarom vind ik de cranio-sacrale techniek zo waardevol om te gebruiken in mijn slaapcoachpraktijk.

Herstel met hulp van cranio!

Cranio biedt niet alleen een diepe lichamelijke ontspanning, maar heeft ook een positieve invloed op je mentale en emotionele welzijn. Het bevordert een gevoel van innerlijke rust, waardoor veel stress gerelateerde klachten verminderen en je weer veerkrachtiger wordt. Het verbetert ook je gezondheid en je weerstandsvermogen verhoogt, omdat het zelfherstellend vermogen van je lichaam erdoor wordt gestimuleerd.

Vaak kunnen blokkades in het cranio-sacraal systeem en bindweefsel ongemerkt klachten veroorzaken, omdat het natuurlijk proces van zelfgenezend vermogen van lichaam verstoord kan zijn. Tijdens onze cranio-sessies worden deze blokkades zorgvuldig opgemerkt en effectief behandeld. Veel van deze klachten zijn stress gerelateerd. Het is echt verbazingwekkend hoeveel mensen last hebben van overmatige spanning in hun spieren en bindweefsel, wat de werking van het cranio-sacrale systeem belemmert.

Een gespannen middenrif, vaak ook het gevolg van stress, is een veelvoorkomende blokkade die ervoor zorgt dat je sneller en oppervlakkiger ademt. Dankzij cranio-sacrale therapie leer je op een natuurlijke manier weer diep en ontspannen ademhalen. Het blijft me verwonderen wat deze techniek met een mens kan doen.
Ook bij spanningshoofdpijn, migraine, CVS, fibromyalgie en andere stressgerelateerde klachten zoals spanning in de schouders of nek, heb ik al mooie resultaten bereikt. Cranio-sacrale therapie kan zelfs een waardevolle aanvulling zijn bij klachten na corona.

Met behulp van de cranio-sacrale techniek kan het lichaam zich geleidelijk weer herstellen en leert het opnieuw dieper ontspannen. Je zult ook meer rust in je hoofd ervaren.
Vaak zie ik mensen in mijn praktijk die helemaal vergeten zijn wat echte ontspanning is.

Cranio-sacrale therapie geeft rust

Bij slaapproblemen kan het Cranio-sacraal systeem ontregeld zijn

Heb je last van slaapproblemen, dan mis je teveel goede slaapkwaliteit. Dit maakt ons moe overdag, waar we prikkelbaar en somber van kunnen worden.
Een gebrek aan slaap zorgt voor meer stress en overspanning. Mensen die vastzitten in een vicieuze cirkel van chronische slapeloosheid, weten vaak niet meer wat ontspanning is. Ze voelen zich lichamelijk zo gespannen dat ze niet meer diep kunnen ontspannen.

Misschien herken je het wel, deze typische signalen van overprikkeling en overspanning? Doodmoe naar bed gaan, maar toch niet kunnen slapen? Of elke nacht op hetzelfde tijdstip wakker worden en piekeren over de meest banale dingen vergezeld met die vervelende hartkloppingen en zelfs zweten erbij?

Doe de slaaptest en kijk hoe jij ervoor staat.

Mijn uitgangpunt is ontspanning

Met cranio-sacrale therapie kan je heel ver gaan, maar graag beperk ik mijn behandelingen tot de basistechnieken van cranio. Ik werk vooral biodynamisch met de langzame, diepe ritmes die ons in staat stelt om van binnenuit de gezondheid te optimaliseren.

Mijn doel is vooral om mensen te laten ervaren wat diepe ontspanning is. Spanningen worden losgelaten en stress vermindert. Op deze manier wordt de werking van het autonome zenuwstelsel weer in evenwicht gebracht met het hormonale systeem van jouw lichaam.

Dit heeft niet alleen een positief effect op jouw innerlijke rust en welzijn, maar verbetert ook je slaap- en waakritme. Heb jij dus last van hier besproken klachten, dan kan je zeker bij mij terecht.

 

 

Janne Toebak - Slaapcoach en ervaringsdeskundige
Janne Toebak woont in Essen en is werkzaam als slaapcoach in haar eigen praktijk. Ze werkt ook als verpleegkundige in een centrum voor mensen met een mentale beperking. Lange tijd is ze zelf ook een slechte slaper geweest. Ze weet nu ook dat slaapproblemen echt wel op te lossen zijn en als ervaringsdeskundige helpt ze lotgenoten om beter te slapen. Iedere twee weken deelt ze een van haar columns met ons. Klik hier voor haar eerder verschenen columns.

 

Facebook21
Twitter
Follow Me
Tweet