Laatste nieuws:
DBM-Essen scoort op Solar Olympiade met hun Vloeiende Bubbelslinger

DBM-Essen scoort op Solar Olympiade met hun Vloeiende Bubbelslinger

Afgelopen vrijdag vond in Halle bij Colruyt Groep de Solar Olympiade plaats, een wedstrijd voor op zonne-energie aangedreven wagentjes en gadgets. Met deze wedstrijd hopen de organisatoren en sponsors het STEM-onderwijs in de kijker te zetten. Groep T uit Leuven organiseert deze wedstrijd al jaren, dit jaar konden ze rekenen op de steun van Colruyt groep, Loctite en Vito (Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek). De leerlingen van het tweede jaar STEM-technieken van DBM-Essen wisten er de ‘gat in de markt’-prijs weg te kapen.

Mooie afsluiter

“Ik deed al vele malen mee aan de wedstijd en aangezien ik volgend jaar stop op DBM-Essen, wilde ik nog zeker nog een laatste maal deelnemen. Dus dit is zeker een mooie afsluiter!” zegt Hans de Ridder, leraar praktijk voor de basisoptie STEM-technieken. Samen met de leerlingen van het tweede jaar A en B-stroom werkte hij een promotiegadget uit, dat niet enkel de aandacht trekt door zijn grootte, beweging en licht, maar ook gepersonaliseerde boodschappen kan overbrengen. De leerlingen moesten zoals gewoonlijk hun creativiteit gebruiken om het gadget te bedenken. Dit jaar werd het dus ‘de Vloeibare Bubbelslinger’.

DBM-Essen scoort op Solar Olympiade met hun Vloeiende Bubbelslinger 2

Eigenschappen

Seth (2A) moest ook mee pitchen voor de jury in Halle. Hij vertelt over de eigenschappen van hun gadget: “We wilden zoveel mogelijk aandacht trekken, daarom beweegt hij niet enkel met zijn arm, ogen en mond, hij kan ook spreken, blaast bubbels én als hij kan nog iets bijzonders! Maar daarvoor moet je de video zien.

Bootcamp

Dit jaar mochten de leerlingen ook op ‘bootcamp’ in de gebouwen van Groep T in Leuven. Deze workshops waren ook mee georganiseerd door de sponsors. De leerlingen leerden via een game om ecologisch verantwoord te ondernemen, de eigenschappen van lijm, hoe ze een goede pitch geven voor een jury en te programmeren van een Arduino, al dan niet met hulp van AI.

Activiteiten

“Ook deze vrijdag werden we in de watten gelegd!” vertelt Hans enthousiast. “Niet alleen moesten ze zelf hun gadget ‘verkopen’, ze konden ook nog deelnemen aan talrijke, leuke activiteiten. Zo waren er standjes waar ze in VR konden werken, leren pneumatische en elektrische verbindingen maken in, hands on ervaren hoe groene stroom wordt opgewekt en ook niet onbelangrijk: ’s middags waren er hotdogs.”

Prijsuitreiking

“Bij de prijsuitreiking is het altijd spannend, maar de jury beloonde ons met een ‘gat in de markt’-prijs. Hans de Ridder vertelt ook dat ze onder de indruk waren van de gerecycleerde materialen en onderdelen die de leerlingen gebruikt hadden. Maar de concurrentie was dan ook heel sterk.”

HDR

Facebook9
Twitter
Follow Me
Tweet