De bijzondere hobby van... Fons Heyndrickx
De bijzondere hobby van... Fons Heyndrickx

De bijzondere hobby van… Fons Heyndrickx

Hobby’s kunnen een bijzondere oorsprong hebben. Maar allemaal komen ze neer op geduld, originaliteit en interesse. Voor Fons Heyndrickx (56) was er nog een bijzondere reden om aan houtbewerking te beginnen.

“Ik had in 2006 een ongeval en kreeg in 2008 ontslag om medische redenen,” vertelt Fons, “ik zocht toen een hobby waar ik niet lang bij hoefde te staan of zitten of hoefde te tillen.”
Omdat Fons al een opleiding houtbewerking/schrijnmakerij had gevolgd, lag zijn nieuwe hobby perfect in het verlengde hiervan.
Ondanks dat hij zich al langer bezig hield met zijn nieuwe hobby, werd hij pas in 2012 lid van de Vlaamse Gilde van Houtdraaiers, de grootste vereniging in België op dit gebied, die vanwege het groot aantal leden onderverdeeld is in provincies.

“Via internet en andere media kon ik niet genoeg informatie vinden over technieken, materialen en ook niet de juiste mogelijkheden. Toen ik me aansloot bij deze vereniging, ging er een wereld voor me open. De leden weten ontzettend veel en brengen je op ideeën waar ik nooit opgekomen zou zijn! De diverse leden hebben ook hun specialisaties waar ze veel over vertellen en zo de kennis op je overdragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan autootjes, pennen, hoeden, schalen, …”

Houten pen
Houten pen

Fons werkt veel met olijfhout: “Een vriendin van ons woont in Spanje en daar heeft ze een enorme olijfboomgaard. Als er gekapt of gesnoeid wordt, neemt ze altijd hout voor me mee.”
Gekapt hout kun je niet zomaar gebruiken, dat moet gedroogd worden, anders barst het. Om te zorgen dat het drogen geleidelijk gaat, ook weer om barsten te voorkomen, worden de zaageinden met kaarsvet ingesmeerd.
“Hierdoor verliest het hout het vocht via de zijkanten: de bast. Hierdoor scheuren de koppen niet.”

Het zaagvlak wordt afgesloten met kaarsvet
Het zaagvlak wordt afgesloten met kaarsvet

Sommige voorwerpen kun je binnen redelijk snelle tijd maken, maar een wat grotere schaal bijvoorbeeld, duurt langer. “Daar kun je gerust drie dagen voor nemen”, legt Fons uit, “op dat hout kan spanning zitten doordat er nog vocht in zit. Die hoofdspanning haal je er af door het model te draaien en dan uit laten drogen. Daarna kun je het afwerken.”

Fons Heyndrickx

Door na de vormgeving het hout te behandelen met afwerkproducten, krijgt het hout een andere kleur en glans. Maar je kunt niet alle producten voor alle stukken gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een schaal of bakje gemaakt voor etenswaren, zoals fruit, pinda’s, een pepermolen, enzovoort, dan mag het product hier geen invloed op hebben. Tropisch hout behandel je weer anders: die zijn meestal harder, wat ook het bewerken mooier en gladder maakt. Hoe harder hoe beter het bewerkbaar is.

Fons maakt niet alleen mooie dingen van hout; maar ook van acryl.
“In de winkel waar ik mijn hout koop voor de pennen die ik maak (pen blancs), zag ik dezelfde blancs van acryl. Dat materiaal heeft heel mooie patronen en bewerk je op dezelfde manier als hout. Alleen schuur je dit met waterschuurpapier.”

Pen van acryl
Pen van acryl

 
Omdat de te verkrijgen stukken acryl niet groter zijn dan maximaal 125 x 35 x 19 mm, beperkt hij zich met dit materiaal tot pennen. Maar die mogen er dan ook zijn! Ook door kleinere stukjes aan elkaar te plakken en weer te schuren, krijg je pennen met mooie patronen en kleuren, die iedere pen tot een uniek stuk maakt.

Pen blancs acryl
Pen blancs acryl

 
“Het leukste vind ik altijd het eindresultaat als je met hout werkt, omdat je nooit weet hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Je weet niet hoe het hout er van binnen uitziet, ook kunnen er wel eens rotte plekken inzitten. Dat zie je pas als je bezig bent.”

 

Ornament met losse ring, gemaakt uit één stuk hout
Ornament met losse ring, gemaakt uit één stuk hout

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook6
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. Douws Jeannine

    Laureen, dat heb je toch maar weer schitterend verwoord.
    Jeannine