De bijzondere hobby van... Jan Van Dorst
De bijzondere hobby van... Jan Van Dorst

De bijzondere hobby van… Jan Van Dorst

Niet alle hobby’s beginnen nadat je volwassen bent geworden. Houtbewerken was al heel vroeg een passie van Jan Van Dorst (57). Eigenlijk vanaf het moment dat hij een hamer vast kon houden. Toen was het voornamelijk timmeren, vogelhuisjes maken en dat soort dingen. Later maakte Jan kasten en bedden. Tot hij twaalf jaar geleden het houtdraaien ontdekte.

Houtdraaien, houtsnijden of een combinatie?

“Ik vond houtdraaien heel erg leuk om te doen”, vertelt Jan, “maar het begon op een gegeven moment te vervelen. Het zijn namelijk altijd ronde vormen die je krijgt. Zelfs mijn vrouw zei op een gegeven moment: komt u weer met uw potteke of kommeke? Waar moet ik het laten? De combinatie draaien en snijden was een veel grotere uitdaging. Dat geeft heel andere, verrassende vormen.”

03 Noordernieuws - De Hobby van Jan van Dorst - DSC_1690

Techniek

Uiteindelijk won het houtsnijden. Omdat die techniek onbekend was en best veel omvattend is, volgde hij een cursus in Lokeren, waar hij nog steeds naar toe gaat. Ook werd hij vrijwel meteen lid van het Houtdraaiers Gilde.
“Het is heel fijn om daar lid van te zijn”, legt Jan uit. “Het samenkomen, zien wat anderen maken, informatie uitwisselen. Omdat je dezelfde interesse deelt, word je ook vrienden van elkaar.”

17 Noordernieuws - De Hobby van Jan van Dorst - DSC_1704

Inspiratie

“Mijn ideeën haal ik uit boeken. Op dit moment haal ik veel inspiratie uit een boek van Kurt Koch. Daar staan echt heel veel uitdagingen in.”
Sinds vijf jaar gaat Jan met zijn vrouw op vakantie naar Stockach, Tirol in Oostenrijk. “Dat zijn speciale vakanties voor houtsnijders. Mijn vrouw gaat dan wandelen of fietsen en samen ondernemen we ook tochtjes. We hebben het dan allebei heel erg naar ons zin. De groepen bestaan uit maximaal vijf man, zodat je bijna één op één begeleiding en advies krijgt. De begeleider heeft ook veel staan wat je na kunt maken. Het voorbeeld wordt dan bij je neergezet, wat heel plezierig werkt.”
De favoriete houtsoort van Jan om mee te werken is lindehout. “Dat is lekker zacht en snijdt makkelijk. Bij houtdraaien echter werk ik liever met beukenhout en taxus. Om te snijden zijn die te hard. Bij het vormgeven moet je echt hakken, maar snijden om te verfijnen.”

09 Noordernieuws - De Hobby van Jan van Dorst - DSC_1696

Voorzitter houtdraaiersclub

Jan is voorzitter van de houtdraaiersclub in Vorselaar. Toen hij met houtdraaien begon, had hij niet de benodigde kennis en ging met een vriend op cursus. De cursusleider had maandelijkse bijeenkomsten voor voormalige cursisten, maar stopte hiermee en een ander ging hiermee verder. Uiteindelijk heeft Jan sinds acht jaar deze taak overgenomen.
“Ik heb er over gedacht de club deze kant uit te laten komen, maar de leden komen overal vandaan. Onder andere uit Leuven, Limburg en natuurlijk uit Vorselaar. Dan ligt Vorselaar centraler en is Essen niet echt een optie. Het is altijd leuk bij elkaar te komen, omdat je zoveel aan elkaar hebt en ook hier zijn vriendschappen ontstaan.”

20 Noordernieuws - De Hobby van Jan van Dorst - DSC_1707

Houtsnijden is rustgevend
De gemiddelde leeftijd van de mensen die houtdraaien en -snijden is best hoog. Bij houtsnijden zie je ook wel vrouwen, maar niet bij houtdraaien. Het snijden is ook rustgevender dan het draaien met machines.
“Ik vind het heerlijk om met hout te werken. Hout is een warm materiaal, het heeft geleefd in de natuur. Het is prachtig om van een stuk hout dat een ander in de kachel gooit, iets heel moois te maken. Ooit deed ik ook een cursus speksteen bewerken. Maar dat lag me niet: koud en hard. Onpersoonlijk dus, maar dat is vanzelfsprekend een kwestie van smaak. Als slager heb ik ook wel geprobeerd dingen van beenderen te maken, maar dat is allemaal schuren en schrapen. Het versplintert snel en je beitels zijn sneller bot. Beenderen zijn ook hol en dat beperkt.”
 

Het voelt geweldig om van een stuk hout dat een ander in de kachel gooit, iets heel moois te maken!

10 Noordernieuws - De Hobby van Jan van Dorst - DSC_1697

Houtbehandeling

Alle gemaakte voorwerpen worden behandeld: beelden met boenwas, de binnenkant van schalen met voedselveilige olie, de buitenkant met een polish. Jammer genoeg zijn houtdraaien en houtsnijden uitstervende hobby’s. Als je iets maakt, gaat daar veel tijd in zitten. Die tijd wordt vaak niet gewaardeerd of ingeschat. “Wanneer we een keer ergens demonstreren, bijvoorbeeld op een beurs, vragen mensen wel eens wat iets kost. Die zijn eigenlijk nooit bereid de prijs te betalen omdat ze niet in kunnen schatten hoeveel werk en geduld ergens in gaat zitten. En dat is wel jammer. Dit is niet alleen mijn ervaring, ik hoor dit van heel veel houtbewerkers.”

Bomen en granaten

“Met hout werken is altijd verrassend. Je hebt een blok hout, dat bekijk je goed en zodra je het gaat bewerken, begint het te veranderen. Zoals andere kleuren die verschijnen. Maar soms ook nagels, wat ook weer iets speciaals met het hout doet: het laat het bijvoorbeeld verkleuren. Bij oudere bomen vind je zelfs stukken granaat uit de oorlog of andere metalen voorwerpen uit die tijd. Dat kun je dan niet meer bewerken, behalve als het om een klein stukje gaat dat je goed kunt verwijderen. Het metaal wordt zwart en het hout daar omheen ook, vooral bij bomen die naast de weg stonden. Dan is het wel opletten, want als je daar met je lintzaagmachine op terecht komt zijn de tanden kapot!”

LW

Hebt u, net als Jan Van Dorst, ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.
Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook119
Twitter
Follow Me
Tweet

2 Reacties

  1. Van den bossche.Amedé

    Prachtig werk,Hoed af,het is KUNST.

  2. Eigen ontwerp uitwerken, tekenen en dan draaien. Mooie hobby!