Als je altijd veel van dieren hebt gehouden, is het niet gek als je je daar in je verdere leven mee bezig blijft houden. Lutje De Wagter (53) gaat nog een stapje verder en werkt dagelijks aan een diervriendelijk leven voor zwerfkatten.
Het Poezennestje
“Ik heb altijd van dieren gehouden,” vertelt Lutje, “Ik heb vroeger ook veel dieren gehad, zoals een hond, cavia’s, een hamster, een paard dat een veulen kreeg,… Ik woonde in Brasschaat en had een vriendin die voor Het Poezennestje katten aan de haven ving, om gesteriliseerd/gecastreerd te worden. Ook had ze een zwerfkattentoer om zwerfkatten te voeren. Omdat dat altijd ’s avonds laat aan de haven was en ze zich dan niet zo plezierig voelde, ging ik vaak mee.”
Meewerken aan een dierwaardig bestaan
“Ik vond het fijn om zo mee te helpen aan het feit dat de katten te eten hadden en zich niet meer konden voortplanten. Dat ik op die manier meewerkte aan een dierwaardig bestaan. Door dat werk werden katten mijn favoriete en liefste diersoort. Als we met een kooi katten vingen, dan legden we daar meteen een doek overheen. Op die manier bleven ze doorgaans rustig. We deden dat altijd heel voorzichtig en zijn nooit echt gebeten of gekrabd. Zo’n 25 jaar geleden werd door de gemeente Brasschaat een zwerfkattenbeleid goedgekeurd.”
Socialiseren van kittens
“Op vrijdag deed ik de zwerfkattentoer van mijn vriendin. Als er ergens een zwerfkat was of een nest kittens, dan werd zij ingelicht door de gemeente en samen haalden we die dan op. Wij, en nog een paar vrijwilligers, vingen de kittens thuis op om te socialiseren. Ze gingen ook wel naar Canina en Het Poezennestje. Afhankelijk van hoe oud ze waren toen we ze vonden en hoe sociaal ze waren geworden, werden ze uiteindelijk geplaatst.”
Mijn onzekerheid
“Ik heb diverse kittens zelf gehouden, omdat ik ze niet af durfde te geven. Ik was bang dat ze het niet goed genoeg zouden krijgen. Tot ik bij iemand ging kijken bij wie ik 2 kittens had geplaatst. Ik had er van tevoren totaal geen vertrouwen in, maar ik kon zelf zien hoe geweldig ze het daar hadden. Dat is 10 jaar geleden en ik heb nog steeds contact met die mevrouw en de katten hebben het er nog steeds fantastisch. Daardoor is mijn onzekerheid verdwenen en laat ik ze makkelijker los.”
Gastgezin van Canina
“Ik verhuisde naar Kalmthout. Daar was ook een zwerfkattenbeleid, maar dat lag stil. Samen met een buurtbewoner, die vroeger bij de gemeente werkte, hebben we dat beleid weer opgestart. Ik ben daar toen weer met katten gaan werken en werd ook gastgezin van Canina. Ik ving voor Canina kittens op om te socialiseren.”
Laat je kat helpen
“Uiteindelijk verhuisde ik naar Essen, maar bleef in Kalmthout met katten werken en soms ook in Essen. De kosten voor de zwerfkatten kwamen toen allemaal ten laste van Canina. Ongeveer vier jaar geleden is hier in Essen ook het zwerfkattenbeleid opgestart. Wat veel mensen niet weten, is dat het al sinds 2014 verplicht is om een kitten te laten steriliseren/castreren. Helaas gebeurt dat nog steeds niet bij de meeste kittens. Want mensen die hun kittens niet weggeven, laten ze ook niet ‘helpen’. Dan wordt het dweilen met de kraan open, want het kattenoverschot wordt zo stomweg in de hand gewerkt… Plus dat je nog eens inteelt krijgt. Bovendien hebben deze katten veel meer kans op (besmettelijke) ziektes, zoals katten AIDS. Heb je katten, laat ze dan helpen!”
Wacht niet tot er kittens zijn
“Ik werk nu bijna een jaar als vrijwilliger voor de gemeente Essen, net zo lang als het kattenbeleid hier is. Ik ben de enige vrijwilliger die dat doet. Dagelijks ben ik met katten bezig, maar in deze periode is het gewoon veel drukker vanwege de kittens. Het gebeurt ook vaak dat mensen een wilde kat met kittens in de tuin hebben. Als die dan nog klein zijn is het allemaal nog zo schattig. Maar worden ze groter, dan willen ze er vanaf. Dan bellen ze eindelijk de gemeente, maar het socialiseren kan dan al een probleem zijn. Omdat ze te lang ‘wild’ zijn geweest. Mensen moeten gewoon veel eerder aan de bel trekken! Als ze een zwerfkat opmerken in hun tuin, moeten ze dat meteen melden en niet wachten tot er kleintjes zijn.”
Mensen accepteren geen kritiek
“We kunnen de katten die we hebben laten steriliseren en castreren herkennen, doordat er tijdens de operatie een V, een hoekje uit de oren werd geknipt. Zo zijn ze herkenbaar en hoeven ze niet meer gevangen te worden. Het is goed te merken dat Wuustwezel, Kalmthout en Essen een zwerfkattenbeleid hebben, want er worden al minder kittens binnen gebracht. Heel triest is dat mensen soms hun kat met kittens ergens dumpen. Zodat ze ze niet hoeven laten helpen, vanwege de kosten. Het gevolg is: meer zwerfkatten en doodgereden kittens. Ook worden zwangere poezen gedumpt, dan heb je dus een tamme huiskat met wilde kittens. Mensen moeten hun verantwoording nemen. Dieren brengen kosten met zich mee, wil je die niet betalen, begin er dan niet aan. Opvallend is dat mensen op dat vlak ook totaal geen kritiek accepteren en hun katten maar laten doen. Met alle gevolgen van dien.”
Zorg voor mensen én dieren
“Mijn werkelijke job is in de thuiszorg. Ik zorg dus voor mensen en daarnaast voor dieren. Dan krijg ik soms ook commentaar over het feit dat ik poezen eten ga geven, terwijl er nog zoveel mensen zijn die hulp nodig hebben. Ik zeg dan dat ik voor beide zorg en me voor beide inzet, dan wordt er meestal wel gezwegen.”
Een iets oudere kat is een ideale huisgenoot
“Momenteel zitten er veel volwassen poezen bij Canina en daar zitten werkelijk heel lieve bij. Maar mensen lijken op kittens te wachten, terwijl die ook heel rap groot zijn. Een iets oudere kat, van bijvoorbeeld een jaar, is al helemaal opgevoed en dat zijn ideale huisgenoten. Je kan bij een volwassen kat ook meteen zien wat voor karakter hij of zij heeft en of die wel bij jou en je thuissituatie past. Bij een kitten nog niet.”
Dochter dumpt kat van oude moeder
“Een oude mevrouw woonde de ene week bij haar ene dochter en de andere week bij de andere dochter. Een van de twee dochters kon de kat van haar moeder niet uitstaan. In de week dat haar moeder bij haar zus was heeft ze de kat, waarschijnlijk ergens in Kalmthout, gedumpt. In de straat waar die kat gedumpt was, woonde een mevrouw die zwerfkatten eten gaf. Maar haar woning, en nog een aantal andere, werd afgebroken. De katten werden gevangen en die mevrouw zei: ‘Eentje is er tam, dat is geen wilde.’ Die heb ik toen meegenomen en ben gaan zoeken op de website van de CAD (Coördinatie Antwerpse Dierenbescherming). Op die site staan alle vermiste dieren met foto geregistreerd. Ik dacht: dit beestje is zo tam, die moet een eigenaar hebben. En ze stond er inderdaad bij! Ik heb contact opgenomen met de CAD en gezorgd dat ik in contact kwam met de mogelijke eigenaar. De contactpersoon bleek de andere dochter te zijn van die, toen 96-jarige, vorige eigenaresse. Ik heb de poes de dag voor Kerst gebracht. Het vrouwtje en de poes herkenden elkaar meteen en je zag ze allebei helemaal opleven. De poes bleef bij die andere dochter, zodat de mevrouw om de week bij haar zo geliefde kat kon zijn.”
Vrijwilliger
“Ik ben op zoek naar een vaste vrijwilligster, iemand waar ik op kan rekenen en die de poezen liefst na de sterilisatie zelf kan hospitaliseren. Als iemand zich ook 100% voor de zwerfkatjes wil inzetten, kunnen ze me contacteren op 0497 64 00 01.”
NN
Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.
Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.
Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.
Wat een geweldige inzet en goed werk voor de zwerfkatten want wat is er toch ontzettend veel kattenleed! Chapeau voor de liefde en de werkwijze!