Eigenlijk had Richard Ickroth (80) vroeger een heel andere hobby. Tussen 1980 en 1990 was koersen zijn grote passie en reed hij veel wedstrijden. Ook was hij mede-oprichter van wielerclub De Pomp. In 1998 begon hij met de hobby waar hij vandaag de dag nog veel tijd aan besteedt: het uitzoeken van zijn stamboom. Toen hij hiermee begon had wielrennen nog steeds zijn voorkeur, tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met het uitzoeken waar zijn familie oorspronkelijk vandaan kwam en tot hoever terug ze gaat.
“Er werd me vaak gevraagd waar mijn naam vandaan kwam”, vertelt Richard, “ik wist dat ook niet en toen vond ik bij broers en zussen van mijn vader doodsprentjes met de plaatsnaam Dernbach in Duitsland.”
De zoektocht bracht aan het licht dat twee broers en één zus rond 1820 in Roosendaal en Essen zijn neergestreken. Grootvader Ickroth kwam uit Nispen. De reden waarom ze deze kant uit zijn gekomen kent Richard niet. De zus kreeg een kind dat in Roosendaal geboren werd, maar ze was niet getrouwd. Ook dat kind kreeg daardoor natuurlijk de naam Ickroth.
“Om verder onderzoek te doen ben ik al eens in Dernbach geweest. Ik werd toen doorverwezen naar Limburg an der Lahn. Daar was een bisschoppelijk archief, maar echt veel verder kwam ik daar niet mee. Alles van voor 1800 was namelijk in Latijn geschreven.”
Door de jaren heen heeft de naam Ickroth verschillende schrijfwijzen gekend: Eckroat, Eckroth, Eckenroth en Eckenrode.
Qua datum is de oudste voorzaat die werd gevonden van 1767, dat was Petrus Ickrooth die in Dernbach geboren werd en die in 1831 in Wouw overleed. Er zijn nog familieleden gevonden van een nog vroeger tijdstip, maar daar werden de jaartallen niet bij vermeld. Apart toeval is dat de dochter van Richard, Vera, trouwde met iemand in Duitsland en daar in Essen woont.
“Het is apart dat de beroepen binnen de familie door de jaren heen meestal op hetzelfde vlak lagen: schoenmakers, bakkers en kleermakers . Er zijn ook familieleden naar Amerika getrokken, de vroegst bekende datum hiervoor is september 1743. Ook naar Engeland werd er verhuisd. De naam Ickroth is daarmee verspreid over de Amerika, België, Engeland en natuurlijk Duitsland.”
De vader en grootvader van Richard werden in het huis op de hoek van de Nieuwstraat en Nollekensstraat geboren. De woning werd in WO ll weggebombardeerd.
“Toen ik met mijn onderzoek begon, ben ik eerst naar het Heemhuis gegaan bij de Kiekenhoeve. Daar kwam ik met mensen in contact die ook met stamboomonderzoek bezig waren. Daar was iemand uit Roosendaal bij en die me vertelde dat daar ook een archief is. Mijn zoektocht leidde me naar de archieven in Zevenbergen, Rucphen en Tienen, omdat daar ook familie vandaan kwam. Tegenwoordig kan dat alles via internet, toen moest je overal zelf naar toe. Mijn kinderen interesseert het niet zo, mijn kleinzoon Jan wel, maar hij is er niet actief mee bezig.”
“Ik ben blij dat ik hiermee begonnen ben. Het blijft me interesseren en ik zal blijven doorgaan zolang ik kan. Net zoals ik ook nog terug ga naar Dernbach om daar verder te speuren!”
LW
Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.