Deze renovatiewerken jagen het kadastraal inkomen de hoogte in

Deze renovatiewerken jagen het kadastraal inkomen de hoogte in

Bouwen aan je droomwoning heeft heel wat voeten in de aarde. Renoveren kost bloed, zweet, tranen en vaak heel wat geld. Wist je dat ook je kadastraal inkomen en onroerende voorheffing kan stijgen als je renoveert? Gelukkig hoeft dat niet altijd zo te zijn. Onderstaand artikel legt je uit in welke situaties je KI stijgt, gelijk blijft of zelfs daalt.

Wat is het kadastraal inkomen?

Het kadastraal inkomen of KI van je woning komt neer op het jaarlijkse netto-huurinkomen dat je zou ontvangen als je het onroerend goed verhuurt. Het bedrag wordt op federaal niveau bepaalt en is afhankelijk van het aantal kamers in je woning, of er een kelder of garage aanwezig is en of de woning goed gelegen is. Zo kunnen jij en je buurman twee totaal verschillende woningen hebben, maar toch hetzelfde KI hebben. Waarom is het kadastraal inkomen belangrijk? Het KI bepaalt de onroerende voorheffing die je jaarlijks betaalt. Bij renovatiewerken is de kans zeer reëel dat jouw kadastraal inkomen stijgt, maar dat is niet altijd het geval. In bepaalde situaties blijft het gelijk of daalt het KI zelfs. Hieronder worden verschillende mogelijkheden en situaties toegelicht.

Hoe wordt het kadastraal inkomen berekend?

Het KI wordt berekend door de Algemene Administratie van de Patrimoniudocumentatie, beter bekend als ‘het kadaster’. De regel is vrij eenvoudig. Er wordt gekeken naar de geschatte huurwaarde van je woning in het jaar 1975. Dat bedrag op jaarbasis is je bruto kadastraal inkomen. Je netto KI = Bruto KI – 40% forfaitaire kosten. Dat resultaat wordt vermenigvuldigd met een indexatiecoëfficiënt. In 2024 bedraagt die coëfficiënt 2,1763.

Optie 1: stijgend KI / onroerende voorheffing

Bij verbouwingen zal in heel wat gevallen het KI van je woning de hoogte ingaan. De vuistregel is: wanneer je voor extra woonruimte zorgt of het wooncomfort aanzienlijk doet verhogen, stijgt het KI. Volgende voorbeelden vallen onder deze regel:
-Het bouwen van een carport.
-De zolder omvormen tot een extra slaapkamer of leefruimte.
-Het plaatsen van een extra badkamer of toiletruimte.
-Installeren van centrale verwarming of het vervangen van de verwarmingsketel, wanneer de oorspronkelijke ketel nog een recent exemplaar is.
-De bouw van een veranda of tuinhuis.
-Het aanleggen van een zwembad.
-De zone of wijk waarin je woont wordt opgewaardeerd.

Hoeveel het kadastraal inkomen bij deze ingrepen stijgt is afhankelijk van de precieze ingrepen en wordt voor elke woning apart berekend. Het KI wordt aangepast wanneer het bedrag met minstens 15% of 50 euro wijzigt.

Optie 2: KI / onroerende voorheffing blijft gelijk

Uiteraard kan je nog verbouwen zonder dat het kadastraal inkomen wordt beïnvloed. Bij energiebesparende aanpassingen aan de woning blijft het KI intact. Volgende ingrepen zijn daar enkele voorbeelden van:
-Het plaatsen van een laadpaal of –station.
-Het aanbrengen van isolatie bij daken, muren, vloeren of andere plaatsen in de woning.
-De oude verwarmingsketel vervangen door een energiezuinig model of gascondensatieketel, geothermische warmtepomp of micro-warmtekrachtinstallatie.
-Zonnepanelen op je dak leggen.
-Het plaatsen van een warmtepomp, thuisbatterij, zonneboiler of micro-warmtekrachtkoppeling.
-Installeren van thermostatische kranen of een thermostaat met tijdsinschakeling.
-Waterverwarming op zonne-energie plaatsen.
-Enkele beglazing vervangen door dubbele of driedubbele isolerende beglazing.
-Je woning renoveren tot passieve woning.

Optie 3: Dalend(e) KI / onroerende voorheffing

In bepaalde gevallen daalt het kadastraal inkomen van je woning. Vergeet dit dan zeker niet te melden, aangezien dit uiteindelijk wel een duit kan schelen. Volgende situaties kunnen voor een vermindering zorgen:
-Je hebt (een deel van) je woning afgebroken, maar (een deel) niet heropgebouwd.
-Je hebt een handelszaak of commercieel pand omgebouwd in een woning.
-Je woning is meer dan 90 dagen onbewoond of ongebruikt gebleven en niet gemeubileerd geweest. In principe heb je dan geen inkomsten. Wanneer dit niet je eigen wil was, heb je recht op een vermindering van de onroerende voorheffing.
-De woning is beschadigd door een brand, storm, hevige weersinvloeden of instorting. Je kan een vermindering van 25 procent krijgen bij deze voorvallen.
-Ligt je KI lager dan 745 euro? Dan valt je woning onder een bescheiden woning, en heb je ook recht op 25% korting.

Een aanpassing van het KI gebeurt wel alleen wanneer het bedrag met minstens 15% of 50 euro wijzigt. Ook wanneer het in je voordeel is.

Wat moet je doen na renovatiewerken?

Wanneer je grondige verbouwingen uitvoert en daarbij een extra ruimte creëert of de levenskwaliteit doet verhogen, moet je een herschatting aanvragen. Wanneer je denkt dat het kadastraal inkomen zal stijgen moet je dit verplicht aangeven. Er zal dan een controleur komen om jouw nieuw kadastraal inkomen te bepalen. Bouw je met een stedenbouwkundige vergunning? Dan hoef je dit zelf niet meer aan te geven. Het kadaster is al op de hoogte via de gemeente. Het is de bedoeling dat je binnen de 30 dagen na voltooiing van de renovatiewerken aangifte doet. Anders loop je kans op een boete van 250 tot 3.000 euro. Aangifte kan online via MyMinfin of op papier aan de hand van een brief. Indien je renovatiewerken uitvoerde waarbij het KI niet wijzigt, is het niet verplicht om dit aan te geven.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook17
Twitter
Follow Me
Tweet