Na lange onderhandelingen bereik je eindelijk een akkoord over je droomhuis. Plots vraagt de verkoper of je een deel in het zwart wilt betalen. Kan dat, wat zijn de gevolgen en mag dat eigenlijk wel? Je leest er hier alles over.
1. Hoe betaal je met zwart geld?
Als je verkoper vraagt een deel in het zwart te betalen, wil hij dat cash ontvangen. Niet via overschrijving, niet met een bankcheque. Er is dus geen spoor van de som die je contant betaalt. Soms maken de partijen toch een kleine schriftelijke bevestiging, maar als dat document in verkeerde handen valt, dreigen er boetes.
2. Cash geld: niet altijd zwart-wit?
Zwart geld heb je normaal niet in huis. Om de verkoper te betalen, haal je dan geld van je rekening. Zo maak je van wit geld – dat al aangegeven en belast werd – plots zwart geld; niet slim dus. Een huiseigenaar mag sinds 1 januari 2014 geen euro cash meer ontvangen; de notariskosten mag je wel nog gedeeltelijk cash betalen: tot 3.000 euro kan dat volledig; bij een hoger bedrag ligt de limiet op 10% van het totale kostenplaatje.
3. Waarom zwart geld?
Een verkoper vraagt ernaar omdat hij zo zijn inkomsten kunstmatig verlaagt. Een koper wilt zijn zwarte centen wegwerken of probeert de registratiebelasting op het huis te verlagen. Een officiële prijs die 20 000 euro lager ligt, scheelt bij groot beschrijf 2 000 euro registratiebelasting. Bovendien ligt het notarisereloon dan ook iets lager.
4. Risico’s van ‘prijsbewimpeling’
Zwart geld verlaagt de officiële prijs. Als de Fiscus dat verdacht vindt, riskeer je een hogere taxatie en deed je alle moeite voor niets. Ontdekt de Vlaamse Belastingdienst dat je fraudeerde, dan betaal je de extra belasting, een boete en riskeer je vervolging voor de correctionele rechtbank.
5. Nog meer risico’s van zwart geld?
Het kan zelfs foutlopen als de Belastingen en de notaris niets merken. Zwart geld betaal je bij de compromis. Als de notariële akte niet volgt omdat jij geen krediet krijgt, de stad haar voorkooprecht uitoefent of de verkopers onderling ruzie maken, dan heb je geen officieel document in handen om je cash terug te eisen. Bye bye centjes!
Besluit: Ook al kan de verleiding om (een deel van) de aankoopsom van je droomhuis in het zwart te betalen bestaan, dit is absoluut not done! Er zijn dus GEEN do’s in dit geval, enkel don’ts.
Bron: Hebbes.be
Foto: Pixabay
JV