Laatste nieuws:
Durf Kalmthout lanceert ambitieus programma

Durf Kalmthout lanceert ambitieus programma

Durf Kalmthout publiceerde vandaag zijn partijprogramma op haar website. Het is een ambitieus werkstuk met enkele opmerkelijke voorstellen: een belastingverlaging, de ondertunneling van de overwegen, een jongerenburgemeester en ouderenwoningen aan het station van Kalmthout.>/h4>

Hoogste belastingen

“De belastingen in Kalmthout zijn niet alleen de hoogste van alle omliggende gemeenten, ook als je vergelijkt met gelijkaardige gemeenten in heel Vlaanderen scoren we hoog”, duidt lijsttrekker Johan Cassimon. “Een voorbeeld: per inwoner haalt Kalmthout jaarlijks 415 euro aanvullende personenbelasting op. In Essen, Wuustwezel, Kapellen en Stabroek ligt dat getal rond de 330 euro. Een verschil van maar liefst 25%. Wat betreft de opcentiemen is dat verschil zelfs 30%. Dat is dan nog een zuivere vermogensbelasting op iets waar je je leven lang voor spaart en betaalt met geld waarop al belastingen geheven zijn. Die lokale belastingen moeten dus duidelijk naar omlaag.”

Ondertunneling overweg

“In 2006 beloofde de CD&V-meerderheid om langs elke drukke weg een fietspad aan te leggen”, vervolgt Inneke Bosmans, kandidaat op de tweede plaats. “Bijna 20 jaar later, is de verkeersveiligheid nog steeds geen prioriteit. Die fietspaden liggen er nog altijd niet en met name de verkeerssituatie bij onze stations is dramatisch. Daarom wil Durf Kalmthout de mogelijkheid onderzoeken van een ondertunneling van de overweg in Kalmthout en Heide. Aan het station van Kalmthout is een autotunnel zeker mogelijk, toont onderzoek van Infrabel. Op zijn minst moet er een fiets- en voetgangerstunnel komen.”

Lokfietsen

“Kalmthout kent een plaag aan fietsdiefstallen”, zegt Sandy Bellengé vanop de derde plaats. “Om dit aan te pakken werd er op ons initiatief een lokfietssysteem opgestart om fietsdiefstal tegen te gaan. Daarnaast willen we lik-op-stuk-boetes introduceren voor diefstal, zodat er meteen consequenties zijn. We richten ook een lokaal meldpunt op voor het melden van grensoverschrijdend gedrag, zoals verbaal geweld, seksisme en racisme. GAS-boetes kunnen ook helpen om asociaal gedrag zoals sluikstorten terug te dringen.”

Beleving in handelscentra

“Met trots organiseren we jaarlijks een starterswedstrijd, waar we de beste nieuwe ondernemers bekronen”, aldus Antony Lemmens, kandidaat op de vierde plaats. “We blijven onderzoeken waar start-ups en beginnende ondernemers aan kruisbestuiving kunnen doen en zo potentieel uitgroeien tot het volgende succesvolle bedrijf. We slaan de handen in elkaar met onze handelaars, om onze handelscentra het hele jaar door in te zetten op beleving en festiviteiten zodat mensen actief aangetrokken worden tot het centrum. We moedigen hen ook actief aan om aan te sluiten bij de handelaarsvereniging.” “Eerder dit jaar overtuigden we het gemeentebestuur om een platform te ontwikkelen om lokale ondernemers beter te betrekken bij overheidsopdrachten,” vult Luke van der Poel, de junior op de lijst, aan. “Zo bevorderen we een cultuur waarin ondernemerschap centraal staat.” “Ook in de kinderopvang, waar er een structureel tekort van is in Kalmthout, hebben we lokale ondernemers nodig om ervoor te zorgen dat er meer aanbod komt”, vindt Claudia Raeymakers uit Nieuwmoer. “Dat kan door administratieve drempels te verlagen en ondersteuning aan te bieden aan private kinderopvang. Zo creëren we meer plaatsen.”

Verplichte gemeenschapsdienst

“Werk is de motor van individuele ontplooiing en de sleutel tot een welvarende gemeente”, besluit Ellen Costermans, vanop de vijfde plek. “Daarom willen we een schepen benoemen, die zich specifiek richt op het beleidsdomein werk. Van de werkzoekenden in Kalmthout zijn er significant meer langdurig werklozen dan in andere Vlaamse gemeenten. Die Kalmthoutenaren willen we helpen. Daarom introduceren we een gemeenschapsdienst om langdurig werklozen weer aansluiting te laten vinden tot de arbeidsmarkt.” Daarnaast bevat het programma nog verschillende voorstellen omtrent het verkiezen van een jongerenburgemeester, inzetten op innovatieve woonvormen, een representatief inwonerspanel, een natuurbegraafplaats, een speelbos, ouderenwoningen aan het station van Kalmthout, een vechtsportzaal, een tuttenboom en de digitalisering van de dienstverlening. Je kan er alles over lezen op hun website durfkalmthout.be/programma.

JC

Facebook6
Twitter
Follow Me
Tweet