Een auto particulier kopen of verkopen dit moet je weten

Een auto particulier kopen of verkopen: dit moet je weten

Wil je je auto verkopen en niet naar een handelaar stappen, dan komt daar wat regelwerk bij kijken. Ook als kandidaat-koper is het goed om een aantal zaken op te volgen. Een stappenplan voor de particuliere aankoop en verkoop van een tweedehands auto.

1. Laat de auto keuren voor verkoop

Dit is wettelijk verplicht! Een voertuig kan pas ingeschreven worden nadat het gekeurd is. Maak een afspraak bij de technische controle voor keuring voor verkoop. Doe dit tijdig, want bij sommige keuringstations kan je enkel na afspraak terecht voor een keuring voor verkoop en de wachttijden zijn vaak niet min bij online boeken. Je wilt uiteraard niet je koper verliezen, dus kan het helpen om telefonisch contact op te nemen met het SBAT callcenter (op het nummer 078 15 12 43) om zo snel mogelijk een afspraak te bekomen. Een keuring voor verkoop moet trouwens niet verplicht in je regio, dus als je elders sneller terecht kan, is uitwijken naar een ander station zeker een optie. Zo’n keuring gaat trouwens verder dan een ‘gewone’, periodieke keuring. Je krijgt een keuringsattest en een aanvraag tot inschrijving (het roze formulier). Dat laatste is maar twee maanden geldig. Dat betekent dat je de auto in die periode moet verkopen of opnieuw moet aanbieden. Bij de technische controle krijg je ook een tweedehandsrapport en een Car-Pass.

Tip voor de verkoper: In principe gaat de verkoper met het voertuig naar de keuring. Spreek je met de koper af dat hij de keuring laat uitvoeren, vermeld dan in de verkoopovereenkomst ‘technische controle te voldoen door de koper’.
Tip voor de koper: Een keuring is géén garantie. Toekomstige slijtage kan niet uitgesloten worden door zo’n keuring. Daarom is het aangewezen om iemand mee te nemen die technisch onderlegd is en om zeker de onderhoudshistoriek van het voertuig te bekijken. Daar kan je onder andere terugvinden of slijtagegevoelige onderdelen op tijd vervangen zijn.

2. Stel altijd een verkoopvereenkomst op

Wanneer je onder particulieren een tweedehandswagen overdraagt, stel je een duidelijke verkoopovereenkomst op, in twee exemplaren, zodat elke partij over een bewijs beschikt van de aankoop/verkoop. Dit document bevat de namen en adressen van beide partijen, een beschrijving van het voertuig en datum van de eerste inverkeerstelling. Een voorbeeld van een verkoopovereenkomst voor particulieren kun je hier downloaden.

Tip voor koper en verkoper: Als particulier kun je geen garantie geven zoals een handelaar wel verplicht is om te doen. Zorg dat mogelijke defecten duidelijk zijn en zet in het contract de volgende vermelding: ‘gekocht in de staat waarin de auto zich bevindt, gekend en gekeurd door de koper’.

Wist je dat… VAB jouw auto overneemt als je bij hun een voertuig koopt? Zo ontzorgen zij jou op alle vlak! Ontdek hier het assortiment jonge tweedehandswagens.

3. Zorg voor een veilige betaling

Gouden tip: vermijd cash geld. Er kunnen heel wat dingen fout lopen bij een transactie met cash geld. Denk aan valse briefjes, een overval… Opteer daarom indien mogelijk voor betaling via een instant overschrijving. Kies veilig terrein voor de overdracht. Wil je helemaal op je gemak zijn, zorg er dan voor dat je niet alleen bent.

Tip voor de verkoper: Zet je jouw auto online te koop, vermeld dan uit veiligheidsoverwegingen enkel een e-mailadres, beter niet je gsm-nummer.
Tip voor de koper: Goed om in het achterhoofd te houden: lijkt de deal te mooi om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.

4. Overhandig deze documenten aan de koper

Inschrijvingsbewijs. Dit hoort immers bij de auto, niet bij de verkoper. Zo’n inschrijvingsbewijs bestaat trouwens uit twee delen. Beide delen zijn nodig bij een keuring voor verkoop. Als je één van beide delen kwijt bent, moet je aangifte doen bij de politie. Het ‘attest van verlies’ dat je ontvangt, kan je meenemen naar de keuring.
Gelijkvormigheidsattest van het voertuig
Aanvraag tot inschrijving van een voertuig (het roze formulier), afgeleverd en afgestempeld door de technische controle
Keuringsattest van de technische controle
Tweedehandsrapport, opgesteld door de technische controle
Car-Pass: officieel document met de kilometerstand van het voertuig
Verkoopovereenkomst
(Voor een voertuig met een lpg-installatie: het attest voor de lpg-installatie)

5. Je nummerplaat terugsturen of hergebruiken

Neem je als verkoper geen andere auto in gebruik, dan moet je de nummerplaat van het voertuig insturen naar de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Dat kan via je verzekeringsagent of via de post. Je krijgt van de DIV een bewijs van ontvangst dat je nodig hebt om de verzekering op te zeggen. Ook de verkeersbelasting wordt op die manier meteen geregeld. Het tegoed van de niet-gebruikte maanden krijg je terugbetaald. Neem je binnen de vier maanden een ander voertuig in gebruik, dan kun je je nummerplaat behouden. Wie nog een oude, Belgische nummerplaat heeft, krijgt automatisch een nieuwe, Europese toegestuurd. De verzekering hoef je niet op te zeggen. Je polis zal automatisch worden aangepast aan je nieuwe wagen.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook11
Twitter
Follow Me
Tweet