Jeannine Douws - Column

Facebook en malafide webshops!

Zoals wij allemaal kunnen constateren, rijzen op Facebook de webshops als paddenstoelen uit de grond. Dat gaat van kabouters, kippen, groenten- en fruitkolommen tot allerhande praktisch huishoudmateriaal. De url’s van deze malafide webshops eindigen doorgaans op .nl, zoals Afscheidskorting.nl., Zakera.nl en Boutique-orange.nl die, zoals Boutique-orange.nl als ‘blijkbaar’ Nederlandse firma, héél bizar, een Engels sprekende klantendienst heeft.
Nu zijn er oneindig veel spreuken en gezegden over domheid waarvan er twee op mijzelf momenteel héél toepasselijk zijn:
“Tegen de domheid strijden zelfs goden vergeefs” van Confucius
“Voor de grote kracht van de domheid moet het verstand zwichten” van Jos van Alsenoy, een Vlaams jurist en schrijver. En mijn verstand zat inderdaad niet daar waar het normaal zou moeten zitten.

Ik ben dus verschrikkelijk impulsief, te rap én te dom geweest om in de val te trappen van een malafide webshop, terwijl ik toch mijn echtgenoot regelmatig verwittig om voorzichtig te zijn als hij iets wil bestellen. Het enige dat mij ‘een beetje’ troost, is dat ik waarschijnlijk niet de enige op deze aardbol ben, gezien de vele vermeldingen op Google. Ondanks dat niemand graag zijn eigen domheid openbaar kenbaar maakt, doe ik dat momenteel wel om toekomstige dommelingen hiervoor te behoeden.

Ik had een bestelling gedaan bij Afscheidskorting.nl, namelijk de groenten- en fruitkolom, 2 + 1 gratis. Resultaat: bestelling niet gekregen en geld weg. Diezelfde groenten- en fruitkolom, 2 + 1 gratis, wordt ook aangeboden bij Boutique-orange.nl en Zankero.nl. Dus idem dito: als je hebt betaald, krijg je niks en geld weg. Aangezien al die malafide webshops hun goederen aanbieden voor onlogisch kleine prijzen, blijkt uit de vele reacties op FB dat het ‘gelukkig maar om een klein bedrag ging’. En verder worden er geen verdere maatregelen genomen voor recuperatie van hun centen, wat uiteraard een voordeel is voor deze malafide webshops, die netjes gesetteld blijven op Facebook.

Nu kan je via het ECC België klacht indienen, maar dat zal waarschijnlijk een hele papierwinkel zijn met maanden geduld vooraleer er resultaat is, want we zitten hier in België. Je kan ook aangifte doen bij de politie, maar de kans dat de daders gepakt worden is onbestaande. De politie kan echter bij aangifte de website uit de lucht halen om toekomstige oplichting te voorkomen, maar ik denk dat de politie op Facebook weinig kan uitrichten. Een andere mogelijkheid blijkt ook te proberen je geld terug te krijgen van de creditcardmaatschappij, maar daar vrees ik ook voor. Temeer omdat de eventuele benadeelden zelfs de moeite niet zullen doen, omdat het voornamelijk om kleine bedragen gaat. Wat mij in deze wel verschrikkelijk stoort, is de houding van Facebook én Mark Zuckerberg zelf. Volgens een artikel in ‘Trusted Shops’ beaamt Mark Zuckerberg in een livestream video van 28 minuten, dat Facebook hoofdzakelijk verdient aan het verkopen van advertenties. In 2020 bedroeg het aantal Facebookgebruikers wereldwijd 1.79 miljard actieve gebruikers, waarvan achtmiljoen in België.

Wat de malafide webshops hierin betreft, speelt het ogenschijnlijk voor Facebook geen rol dat een groot deel van die actieve gebruikers, hun community, wordt opgelicht door malafide webshops. Zolang Mark Zuckerberg maar goed verdient aan de verkoop van de advertenties, wat dan hoogst waarschijnlijk niet in strijd is met de regelgeving binnen de community, en oplichting door deze malafide webshops in mijn ogen maar gedoogd wordt.
Dus voor diegenen die de drang hebben een bestelling te doen bij een webshop op Facebook raad ik aan eerst op onderzoek te gaan op Google en er langer over na te denken dan ik heb gedaan heb.

Jeannine

Facebook45
Twitter
Follow Me
Tweet