Vluchten voor de scherpste prijs boek je via internet, lastminutes zijn voordeliger dan vroegboekkortingen en de goedkoopste reisperiode is januari. Waarheid, mythe of nuance? Dit moet je weten als je slim wilt plannen.
1. Lastminutes zijn goedkoper dan firstminutes
Zelden, want zeker nu speelt de actualiteit stevig mee. Firstminutes zijn al langer een aanrader: je hebt veel keuze én interessante prijzen. Lastminuteaanbiedingen kunnen in principe scherp geprijsd zijn, maar dan mag je geen specifieke bestemming of hotel op je wishlist hebben. Momenteel schudden de brandstofprijzen én de oorlog tussen Rusland en Oekraïne dat principe verder door elkaar. Piet Demeyere (TUI): “Zo is het aanbod voor lastminutevakanties naar Griekenland erg beperkt, maar is er in Turkije wel nog heel wat vrij, omdat veel Russen er geen vakantie boeken of die annuleren.” Britta Baeke (hoofdredacteur van het toeristische vakblad Travel Express Benelux): “Wacht níét om een vlucht te boeken: veel luchtvaartmaatschappijen vliegen nog niet op volle capaciteit, waardoor er schaarste kan zijn. Bovendien zullen de brandstofprijzen misschien nog stijgen. Zoek je een familiekamer of grote chalet voor de kerstvakantie? Boek ook die zo snel mogelijk.”
2. De beste hotelprijzen vind je via online boekingsplatforms
Niet per definitie. Platforms zoals booking.com kunnen je níét de laagste prijs garanderen. Soms bieden zij wel interessante loyaltykortingen aan als je regelmatig via hen boekt. Maar op boekingsplatforms vind je dan weer zelden interessante kinderkortingen. Omdat hoteliers een commissie aan boekingsplatforms betalen, hebben zij trouwens liever dat je rechtstreeks bij hen boekt. Het loont dus de moeite om het hotel in kwestie te contacteren en eventueel over de prijs te onderhandelen. Toch kun je via een touroperator of reisagent vaak nog betere prijzen vinden. Piet Demeyere (TUI): “Touroperators onderhandelen scherpe prijzen met bepaalde hoteliers – de zogenoemde ‘volumekorting’ – waar jij als particulier niet aan kunt tippen.” Britta Baeke (Travel Express Benelux): “Reisagenten werken ook met eigen b2b-platforms, wat je vaak goedkoper uitkomt. Bij een online boekingsplatform heb je ook geen enkele service of bijstand als er iets verkeerd liep met je boeking of als je ziek wordt.”
3. De goedkoopste vliegtickets vind je online
Niet altijd waar. Websites zoals Kayak, Skyscanner en Cheaptickets zijn gespecialiseerd in het vinden van goedkope vliegtickets. Vaak bieden ze ook een heen- en terugvlucht aan met verschillende maatschappijen of andere aankomstluchthavens (vb. Zaventem en Charleroi). Dat kan interessante deals opleveren. Deze sites hebben echter beperkingen: ze werken niet met alle luchtvaartmaatschappijen en geven niet alle prijsklassen of promoties. Britta Baeke (Travel Express Benelux): “Reisagenten werken met een ander boekingssysteem, waarin veel meer opties, klassen, combinaties en promoties zitten die je als particulier niet kent of niet online kunt boeken. In het complexe kluwen van prijzen en promoties vinden zij bovendien makkelijk het voordeligste ticket naar pakweg Zuid-Afrika, zij weten ook welke luchtvaartmaatschappijen nog geen brandstoftoeslagen doorrekenen.” Sommige deals vind je dus niet online.
4. De goedkoopste reisperiode van het jaar is januari, de duurste begin augustus
Niet waar. De duurste periode voor Belgen is ruwweg vanaf half juli, na de start van het bouwverlof. De goedkoopste reisperiode is na de herfstvakantie en voor de kerstvakantie. Vanaf januari worden heel wat senioren weer uithuizig.
5. Haast je, want er zijn ‘Nog maar drie plaatsen vrij’
Waar en niet waar. De melding die je online soms ziet verschijnen bij het bekijken van een hotel of vlucht, vertelt meestal niet het volledige verhaal. Eigenlijk betekent dit gewoon dat er via het boekingskanaal in kwestie nog drie plaatsen vrij zijn. Via een andere weg (rechtstreeks mailen, bellen, ander boekingsplatform, reisagent,…) ontdek je vaak dat er wél nog plaatsen zijn.
6. Je hebt geen extra reis- of annulatieverzekering nodig, want je kredietkaart geeft die dekking al
Niet altijd waar. In heel wat kredietkaarten is een reis- en/of annulatieverzekering inbegrepen, op voorwaarde dat je de volledige reissom met die kaart betaalt. Maar meestal zijn de voorwaarden strikter en beperkter dan bij een verzekering via je verzekeraar of reisagent. Daarnaast eisen sommige landen ook een reisbijstandsverzekering die covid dekt en dat is zelden het geval voor de verzekering die bij je kredietkaart zit. Lees dus alle details na en let vooral op het volgende: bij welk soort ziekte of ongeval komt de verzekeraar tussen? Tot welke graad van verwantschap is een annulatie bij overlijden mogelijk? Wat is het maximumbedrag van de terugbetaling? Zijn reizen van korte duur of in eigen land ook inbegrepen? Kun je annuleren bij brand of andere schade aan je woning of ontslag?
Bron: VAB.be
Foto: Noordernieuws.be