Na de dood van Whitney Houston verdiepte Vincent Luijer zich in het leven en de dood van overleden beroemdheden. Deze belangstelling groeide uit tot een hobby en regelmatig zal Vincent hier stukken plaatsen over het leven en overlijden van beroemde personen.
Soms wordt een dode bekend om zijn slechte daden. De dode van 3 augustus is er zo één. Het gaat om een persoon die mij als jonge puber regelmatig mijn fantasie op hol heeft doen slaan. En dat bedoel ik niet op een manier zoals je van een puber vol hormonen mag verwachten. Het was 9 september 1987 toen er een geruchtmakende zaak zich manifesteerde in de Nederlandse media.
Het was op deze dag dat de broer van de grote baas van Ahold, Gerrit-Jan Heijn, vertrok uit zijn villa in Bloemendaal op weg naar zijn afspraak naar de tandarts. Een afspraak waar hij nooit is aangekomen. Al vlak bij zijn woning in Bloemendaal zat er ineens een persoon naast hem in zijn auto, die hem onder dreiging van een pistool nog 1600 meter liet doorrijden alwaar zij overstapten in een gereedstaande Fiat. De reis ging naar de Veluwe, het gebied waar zich een drama zou gaan afspelen. Trouwens, ook een gebied waar ik destijds op school zat: een jaartje in Oosterbeek. Elke werkdag vroeg vertrok ik uit Zutphen naar Oosterbeek om daar een soort van tussenjaar tussen lagere school en middelbare school te hebben. Misschien dat het om die reden ook zo tot mijn verbeelding sprak. Het is hier dat Gerrit-Jan Heijn een aantal boodschappen moest inspreken, die werden opgenomen op een cassettebandje. Tijdens een plaspauze probeerde Heijn nog te ontsnappen naar verkeer in de verte dat helaas van hem wegreed. De ontvoerder dwong hem weer terug naar de Fiat en ze vertrokken weer naar het volgende punt, een bos nabij een landgoed in Doorwerth. Hier had hij een graf gegraven en schoot hij Heijn dood.
Naar wat we nu weten heeft Heijn geen lange lijdensweg gehad. Een moord is natuurlijk niet goed te praten, maar lange tijd waren de mensen in Nederland in de veronderstelling dat Heijn gevangen zat en op een gruwelijke wijze werd onderdrukt. Nu bleek dat de ontvoerder na de moord nog een pink had afgesneden en zijn bril had afgepakt. Allemaal materiaal die hij samen met de boodschappen op het cassettebandje gebruikte om losgeld te krijgen van de rijke kruideniersfamilie.
Zo is zijn bril op een gegeven moment opgestuurd, omdat hij zogezegd voor straf niet meer mocht lezen. Ook zijn pink zou bij wijze van straf zijn afgesneden. De boodschappen op het bandje moesten ook tekenen van leven zijn. Heel lang heeft hij zo de politie en media weten te misleiden en de mensen dachten allemaal dat hij nog leefde.
De dader had zijn plan goed voorbereid en lange tijd zag het ernaar uit dat het om een perfecte misdaad ging. Niemand was in staat geweest om hem te koppelen aan de daad en bovendien wist hij het losgeld te bemachtigen zonder dat hij gepakt werd. Toch was het uiteindelijk het losgeld dat hem ontmaskerde. Het is inmiddels februari 1988 en de ontvoering houdt Nederland nog altijd in zijn greep. Op een bankkantoor van de AMRO-bank komt een briefje van 250 gulden binnen. Bij het checken van het serienummer bleek dat dit biljet deel uitmaakte van het losgeld dat was betaald om Heijn vrij te krijgen. Uiteindelijk werd op 10 maart de uitgever van het biljet geïdentificeerd. Rechercheurs kregen Ferdie Elsas in hun vizier. De rest van de maand maart en een deel van april werd hij geobserveerd. Als snel bleek dat hij meer geld van het losgeld uitgaf en op 6 april werd hij gearresteerd en viel men zijn huis in Landsmeer binnen. Diezelfde dag bekende Elsas zijn betrokkenheid en gaf toe Heijn te hebben vermoord.
Als motief gaf hij onder andere aan dat zijn werkloosheid er mee te maken had en de daaruit voortvloeiende geldnood. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar en TBS. Uiteindelijk kwam hij in 2001 weer vrij. Dankzij een goede advocaat wist hij in 2002 700.000 gulden aan achterstallige uitkeringen alsnog te bemachtigen, die hij tijdens zijn straf niet meer kreeg.
Zijn laatste jaren leefde hij onder de naam Paul Elsas in het Achterhoekse Ruurlo. Uiteindelijk was het op 3 augustus 2009 dat hij tijdens een fietstocht werd gegrepen door een graafmachine in het plaatsje Vorden. Zwaar gewond werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis in Zutphen alwaar hij overleed aan zijn verwondingen. Hij werd 66 jaar. Hiermee is er een einde gekomen aan het verhaal van Ferdie E, een ‘lone wolf’ die gedurende enkele maanden van zijn leven heel Nederland in de ban van één van de meest spraakmakende ontvoeringen wist te houden en om deze reden bekend is geworden.
Like mijn facebookpagina en blijf op de hoogte van interessante gegevens over het leven en overlijden van beroemde personen.
Vincent Luijer