Als je met je fiets wat verder wilt gaan dan rond de kerktoren, dan is een fietsendrager een handige accessoire. Hoe je je tweewieler(s) veilig – en wettelijk – vervoert met jouw vierwieler, lees je hier.
Drie soorten fietsendragers
Er zijn drie soorten fietsendragers: op het dak van je auto, aan de achterklep of koffer, op de trekhaak. Elke soort fietsendrager heeft zijn voor- en nadelen. Het belangrijkste criterium om te bepalen welke fietsendrager bij jou past, is het gewicht van de fiets(en). Je zet geen zes speedpedelecs op het dak van jouw wagen, net zomin als je er drie aan je achterruit kan hangen. In dit artikel met FAQ’s focussen we op de fietsendrager op de trekhaak, maar alle info over hoe je de meest geschikte fietsendrager kiest, lees je in dit artikel.
Moet een fietsendrager voorzien zijn van verlichting?
Uiteraard, en vooral bij de fietsendrager op de trekhaak een belangrijk aandachtspunt. De achterlichten van je wagen moeten altijd zichtbaar zijn, dus als de fietsendrager de lichten belemmert, móet hij lichten hebben. Zo’n fietsendrager heeft een 7- of 13-polige stekker, die je met de auto verbindt.
Tip: Check voor vertrek of de verlichting van je fietsendrager goed werkt door het rempedaal in te drukken en de richtingaanwijzers aan te zetten.
Moet er een nummerplaat aan mijn fietsendrager hangen?
De kans dat jouw fietsendrager het zicht op de nummerplaat van je voertuig belemmert is groot. Dus ja, dan moet je een extra nummerplaat aan jouw fietsendrager hangen. Dit moet een correcte reproductie van jouw nummerplaat zijn. Wat je soms ziet, is een handgeschreven stuk karton, maar helaas, dat mag niet en is dus strafbaar.
Kun je e-bikes vervoeren met een fietsendrager?
Alles staat of valt met het laadvermogen van de fietsendrager. De meeste elektrische fietsen wegen al gauw tussen de 25 en 30 kilo. Dan heeft je fietsendrager voor twee e-bikes een laadvermogen van 50 tot 60 kilo nodig. Niet alle fietsendragers lenen zich dus voor het vervoer van e-bikes of speedpedelecs. Ook moet je nakijken hoeveel gewicht je trekhaak mag dragen: bepaalde (kleinere) automodellen mogen geen twee zware fietsen transporteren.
Zet ik de fietsen op de fietsendrager het best op slot?
Veel fietsendragers hebben een slot op de klemmen of hefboom, maar het is niet onverstandig om die (vaak dure) fietsen nog eens extra vast te maken met een fietsslot, zeker als je jouw wagen achterlaat – bijvoorbeeld op een parking. Tip: Neem reservesleutels mee. Je wil niet meemaken dat je de fietsen meeneemt op vakantie, maar ze dan niet kan gebruiken omdat het sleuteltje zoek is.
Moet ik de batterij van de e-bike halen?
Verplicht is dit niet, slim is het wél. Want zo’n batterij weegt toch enkele kilo’s en alle extra gewicht dat je kan vermijden op de trekhaak, is mooi meegenomen. Leg de batterij onderaan in de koffer, zodat ze bij een noodstop niet in het rond vliegen. Verwijder ook computertjes, drinkbussen, kinderstoeltjes… van de fiets. Alles wat los kan, haal je er het best af.
Wat als het regent? Bescherm de plaats waar de batterij normaal zit met een afdekklepje, een hoes of plastic folie. Droog na aankomst alles af met een doek.
Mag ik met een lege fietsendrager rijden?
Het is niet verboden, maar opnieuw vermijd je dit beter. Het is niet praktisch en kost je brandstof of rijbereik. Bovendien is een fietsendrager een item dat vaak gestolen wordt. Doe je dus een uitstap zonder fietsen, haal dan de fietsendrager van je voertuig.
De invloed van een fietsendrager op je verbruik of rijbereik
Hoe je het ook draait of keert, een fietsendrager slurpt brandstof of elektriciteit. Het accessoire weegt behoorlijk wat en is bovendien niet het meest aerodynamische hulpstuk dat er is. Hoe groot de invloed op verbruik of rijbereik is, hangt af van welk type auto je hebt, de snelheid waarmee je rijdt, het gewicht van de fietsendrager en de lading.
Interessante test
In die optiek deed ADAC, de Duitse tegenhanger van VAB, recent een interessante test, waarbij ze de invloed van verschillende fietsendragers in kaart bracht. Het meerverbruik van een fietsendrager op de trekhaak was met een snelheid van 130 km/u 6,30%. Behoorlijk wat, maar heel wat minder dan het meerverbruik van een daksysteem (34,20%) en een fietsendrager op de achterklep. Die laatste zorgde voor een meerverbruik van maar liefst 44,30%. Zelfs met een snelheid van 100 km/u was er al een duidelijk verschil. Ook het rijbereik van een EV wordt beïnvloed door een fietsendrager. Zo zorgen twee fietsen op de trekhaak met 120 km/u voor een meerverbruik van 8%.
Bron: VAB
Foto: Freepik