Nu vrijdag 14 juni begint in Duitsland het EK voetbal. Maar waar moet je als fan rekening mee houden als je voor België gaat supporteren? En welke specifieke regels gelden er in Duitsland?
Het EK voetbal start op 14 juni en eindigt op 14 juli met de finale in Berlijn. De wedstrijden vinden plaats in tien Duitse steden, namelijk München, Düsseldorf, Stuttgart, Keulen, Hamburg, Leipzig, Dortmund, Gelsenkirchen, Frankfurt en Berlijn.
Openbaar vervoer
De vakantieganger die op doorreis Duitsland doorkruist, zal niet al te veel merken van het EK onderweg. De stadions liggen verspreid, fans reizen vroeg en verspreid richting stadions, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. In Duitse steden zijn parkeerplekken trouwens behoorlijk schaars en kan parkeren bovendien aan de prijzige kant zijn. Duitsland kent gelukkig een goed georganiseerd openbaar vervoersnetwerk, zeker in de speelsteden. Het is dus aangeraden om de auto buiten de stad te parkeren en van daaruit met het openbaar vervoer naar het stadion te gaan. Dat zal goedkoper én sneller zijn.
0 promille voor jongeren, reddingsstrook verplicht
Opgelet, de alcohollimiet in Duitsland bedraagt 0 promille voor wie nog geen twee jaar zijn rijbewijs heeft of of jonger is dan 21 jaar. Voor hen geldt er dus een absoluut alcoholverbod. Een reddingsstrook, de zogenaamde Rettungsgasse, vormen is dan weer verplicht. Wagens op de meest linkse rijstrook moeten zo veel mogelijk links rijden, de wagens op de andere rijstroken zoveel mogelijk rechts. Deze regel is altijd van toepassing bij files, ook wanneer er een pechstrook aanwezig is.
Extra controles aan de grenzen
Reis je tussen half juni en half juli naar Duitsland, dan kun je aan de grens maar beter een identiteitsbewijs bij de hand hebben. Ook wanneer je met de auto de grens passeert. “We zullen tijdens het toernooi aan alle Duitse grenzen tijdelijke grenscontroles verrichten om te verhinderen dat mogelijke geweldplegers het land binnenkomen’’, zo vertelde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser aan de krant Rheinische Post. Op die manier hoopt Duitsland hooligans en extremisten op te sporen.
Vergeet de milieusticker niet!
In veel Duitse steden is een groene milieusticker verplicht voor alle auto’s, campers, bussen, vrachtwagens en op alle brandstofsoorten (zelfs elektrisch). De milieuzones (Umweltzonen) worden met borden aangegeven. Je doet er dus goed aan om van tevoren een milieusticker (de zogenaamde Umweltplakette) aan te schaffen om een boete te voorkomen. De milieusticker is gekoppeld aan het voertuig en is onbeperkt geldig. Bevestig de sticker rechtsonder (van binnenuit gezien) op de binnenkant van de voorruit. Het verkeerd aanbrengen van de sticker of in een Umweltzone rijden zonder sticker kan je een boete van circa €100,- opleveren. Je kan de groene milieusticker – die trouwens verplicht is in de drie speelsteden van de Rode Duivels – afhalen op het VAB-hoofdkantoor in Zwijndrecht of, als je je de verplaatsing wil besparen, via de webshop.
Hier spelen de Rode Duivels:
Frankfurt am Main (17 juni, België-Slowakije)
Met 9 U-Bahnlijnen en 9 S-Bahnlijnen is het metrovervoer in de stad bijzonder goed gestoffeerd. Tien tramlijnen en een uitgebreid dag- en nachtbussennetwerk maken dat het openbaar vervoer in Frankfurt am Main bijzonder goed geregeld is. Bovendien heeft het stadion een eigen station als knooppunt voor het openbaar vervoer in de omgeving. Qua bereikbaarheid gooit Frankfurt dus hoge ogen.
Keulen (22 juni, België-Roemenië)
De structuur van Keulen is minder uitnodigend voor wandelaars en fietsers. Het busnetwerk is echter erg uitgebreid, net als het aanbod taxi’s. Met de trein kan je trouwens rechtstreeks vanuit Brussel naar Keulen. Meer info hier.
Stuttgart (26 juni, België-Oekraïne)
Met de auto is Stuttgart goed te bereiken. Er zijn gratis parkeerplaatsen langs de Mercedesstraße die voorbij het stadion loopt. Met het openbaar vervoer kan je lijn S1 van de S-Bahn vanaf het Centraal Station van Stuttgart nemen in de richting van Kirchheim. Als je uitstapt bij Neckarpark, ben je nog geen tien minuten onderweg.
Bron en afbeelding: VAB
Foto: Pixabay