Laatste nieuws:
Gemeente Essen bundelt krachten voor structureel alcohol- en drugbeleid

Gemeente Essen bundelt krachten voor structureel alcohol- en drugbeleid

De gemeente Essen laat samen met vier andere gemeentes – Kalmthout, Kapellen, Wuustwezel en Brasschaat – een omgevingsanalyse uitvoeren, voor een efficiënte aanpak van alcohol- en drugpreventie.

Uitdagingen

Het nieuwe gemeentebestuur van Essen staat voor heel wat maatschappelijke uitdagingen, zoals schooluitval, onveiligheidsgevoel, sociale ongelijkheid, economische achterstand en gezondheidsproblemen. Alcohol- en druggebruik spelen hierin vaak een versterkende rol. Met de omgevingsanalyse zet de gemeente al een stap in de goede richting naar een structureel beleid rond alcohol- en drugpreventie.

Maximale impact met minimale inzet

Om de problematiek in kaart te brengen doet de gemeente Essen een beroep op het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) om een specifieke omgevingsanalyse voor de gemeente te laten uitvoeren. Lokale cijfers zorgen ervoor dat er efficiënte maatregelen kunnen genomen worden, afhankelijk van de noden van een gemeente. Door de krachten te bundelen met de andere gemeentes wordt er gewerkt over beleidsdomeinen heen en kan er een maximale impact behaald worden met minimale inzet.

Doelgroepen

“Een goed beleid begint met een goed inzicht. Door de lokale problematiek zo goed mogelijk in kaart te brengen kunnen we gericht en doeltreffend inspelen op de uitdagingen rond alcohol- en druggebruik. Het gaat hier over alle soorten, niet alleen cannabis en alcohol maar ook zware drugs. We bepalen samen met het VAD de doelgroepen die we bevragen in deze analyse, zodat we een zo breed mogelijk zicht krijgen op de problematiek. We gaan voor acties en oplossingen die de gezondheid en veiligheid van onze inwoners structureel moeten verbeteren”, benadrukt Schepen van Gezondheid Robin Jacobs.

Warme Noorderkempen als coördinerend platform

Deze omgevingsanalyse wordt gecoördineerd vanuit de stuurgroep Warme Noorderkempen. De stuurgroep vormt een sterk intergemeentelijk platform bestaande uit de vertegenwoordigers van de vijf lokale besturen: Eerstelijnszone Noorderkempen, Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Vagga, Gezondheidsmakers en wordt getrokken door een intergemeentelijke preventiewerker.

Omgevingsanalyse

Met de resultaten uit de omgevingsanalyse kan de stuurgroep direct aan de slag. De vijf gemeenten worden bijgestaan en ondersteund om de aanbevelingen te vertalen naar concrete acties in het beleids- of meerjarenplan dat elke gemeente dit jaar dient op te maken. Het VAD wil in mei starten met de bevraging.

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook39
Twitter
Follow Me
Tweet