Op vrijdag 4 april fietsten kindjes van de 3de kleuterklas Sint-Ludgardis in Brasschaat hun nieuwe fietspad in. Met de heraanleg van dit fietspad van de Donksesteenweg zet de gemeente een grote stap vooruit op vlak van verkeersveiligheid en mobiliteit. En de gemeente heeft nog meer ambitieuze plannen om fietspaden in schoolomgevingen aan te pakken.
Fietsvriendelijker en verkeersveiliger
Bredere fietspaden, stevige rode betonklinkers bestand tegen wortelopdruk, conflictvrije ‘vierkant-groen’ verkeersregelingen en slimme radardetectie enz., maken schoolroutes veiliger en verbeteren de doorstroming voor iedereen. Met deze investeringen maakt de gemeente haar belofte waar: een fietsvriendelijker en verkeersveiliger openbaar domein.
“Met ons mobiliteitsbeleid zetten we in op drie pijlers: verkeersveiligheid, doorstroming en leefbaarheid. Een goede fietsinfrastructuur heeft altijd een positief effect op deze 3 onderdelen. Daarom engageren wij ons -als gemeentebestuur- om ook de volgende jaren fors te blijven investeren in onze fietspaden”, aldus waarnemend burgemeester Adinda Van Gerven.
Fietsas Donksesteenweg vernieuwd (Ter Borcht tot Baillet Latourlei + Voshollei tot Zegersdreef)
De oude fietspaden met klassieke grijze stoeptegels waren zeer gevoelig aan, bijvoorbeeld, wortelopdruk door laanbomen. Daarom werd er nu gekozen voor rode betonklinkers van 8 cm dik die daar beter bestand tegen zijn. De rode kleur draagt ook bij tot de leesbaarheid van onze fietsinfrastructuur.
Betere afwatering
Tussen Ter Borcht en de Baillet-Latourlei werden de vrijliggende fietspaden heraangelegd en verbreed van 180 cm naar 200 cm. Dit zorgt voor een verhoogde fietsveiligheid en rijcomfort. De nieuwe goot zorgt voor een betere afwatering van het fietspad. Daarna werd het dubbelrichtingsfietspad tussen Voshollei en Zegersdreef aangepakt. Ook hier werd het vrijliggende fietspad verbreed van 180 cm naar 200 cm.
“Als Brasschaats maatwerkbedrijf zijn wij ontzettend dankbaar om in onze eigen gemeente een prachtig project mee te kunnen realiseren. Onze medewerkers zetten zich altijd in om de hoogste kwaliteit te leveren en dit project is daar een perfect voorbeeld van. De inzet en deskundigheid van ons team Infra zorgt ervoor dat we telkens weer uitblinken in wat we doen, en daar zijn we enorm trots op. We danken de gemeente voor het vertrouwen in ons bedrijf en in onze mensen. Bedankt aan iedereen die betrokken was bij dit project. Samen hebben we iets moois gemaakt!” aldus maatwerkbedrijf Aralea
Kruispunt Donksesteenweg – Baillet Latourlei bijna klaar
Dit kruispunt biedt onvoldoende veiligheid in een schoolomgeving en daarom pakken we dit momenteel ook aan. In samenwerking met een studiebureau stelde de gemeente een verkeersplan op en gebeurde er recente verkeerstellingen op verschillende piekmomenten. Dat resulteerde in een nieuw, hertekend kruispunt met fietsoversteken en zebrapaden op elke tak van het kruispunt. Bovendien zorgen we dat de verkeerslichten voor voetgangers en fietsers conflictvrij geregeld zijn mits de vierkant-groen regeling die uitgerust zijn met drukknoppen zodat het op aanvraag groen kan worden.
Radardetectie
Om de doorstroming van het gemotoriseerde verkeer optimaal te houden, installeren we op alle takken radardetectie vanaf 30 meter op de rijbaan. Op de Baillet-Latourlei stellen we een wachtstand in, aangezien hier tijdens de ochtend- en avondspits het hoogste aantal voertuigen passeren. De radardetectie zorgt ervoor dat de verkeerslichtenregeling zich dynamisch aanpast op basis van het reële verkeersaanbod. Bijkomend voorzien we op de seinpalen extra radars om de oversteektijd van fietsers en voetgangers automatisch te verlengen.
Ruim met brede bochten
Momenteel is het kruispunt erg ruim met brede bochten. Dit zorgt ervoor dat voertuigen die de Donksesteenweg volgen en in de Baillet-Latourlei willen afslaan, de bocht te kort afsnijden en op de tegenoverliggende rijstrook terechtkomen. Daarnaast sluiten de wegassen niet perfect op elkaar aan. Dit leidt ertoe dat bestuurders op de Baillet-Latourlei al vóór het kruispunt anticiperen op een rechte oversteek en daardoor vroegtijdig op het verkeerde rijvak gaan rijden.
Bochtstralen
Om te voorkomen dat bestuurders de bochten afsnijden, passen we de bochtstralen op de zuidelijke tak van de Baillet-Latourlei aan. De bestaande boordstenen verwijderen we en de bochtstraal wordt hertekend, zodat bestuurders komende van de Donksesteenweg de Baillet-Latourlei correct en haaks aansnijden. Daarnaast plaatsen we op de noordelijke tak een rubberen middengeleider, die doorloopt tot aan de stopstreep om te voorkomen dat bestuurders vroegtijdig anticiperen op de tegenoverliggende as van de zuidelijke Baillet-Latourlei.
Rioolkolken
Ook het asfalt hernieuwen we hier, omdat het her en der verzakkingen vertoont. De nieuwe asfaltering strekt zich uit tot een deel van de Donksesteenweg in westelijke richting. We nemen deze kans ook aan om meteen ook bijkomende rioolkolken te plaatsen, die de afwatering verbeteren en plasvorming helpen voorkomen.
De werken aan het kruispunt moeten in mei afgerond zijn.
“Met de heraanleg aan de Donksesteenweg zetten we een duidelijke stap richting een verkeersveiligere gemeente. Dit project is het begin van een bredere inhaalbeweging waarin we voet- en fietspaden grondig aanpakken, met bijzondere aandacht voor schoolroutes. Want echte verkeersveiligheid begint bij infrastructuur die uitnodigt tot veilig gedrag – en daar nemen wij onze rol in op”, aldus schepen van mobiliteit en infrastructuur Bart Brughmans.
Ook ontdubbeling van fietspad in Leopoldslei staat in de steigers
Momenteel loopt er een dubbelrichtingsfietspad in de Leopoldslei aan de oneven zijde tussen de Lage Kaart en de Bredabaan. Aan de even zijde ligt het voetpad in grijze stoeptegels.
Enkelrichtingsfietspad
De ambitie van de gemeente is om het fietspad hier te ontdubbelen, door aan beide zijden van de straat een enkelrichtingsfietspad te voorzien tussen de Lage Kaart en de du Boislei. Dit zorgt voor een veilige aansluiting op het vernieuwde kruispunt aan de Lage Kaart – Middelkaart -Leopoldslei, waar momenteel de werken lopende zijn. Aan de even zijde verbreden we dan het voetpad van 150 cm naar 200 cm over een lengte van 890 meter en kiezen we voor rode betonklinkers van 8 cm dik. Dit draagt bij aan een betere herkenbaarheid van de fietsinfrastructuur en biedt meer weerstand tegen wortelopdruk.
Bron en foto’s: Lokaal bestuur Brasschaat