GroenRand doet twee opmerkelijke voorstellen
©Chris Blommaert

GroenRand doet twee opmerkelijke voorstellen

GroenRand bevordert netwerken in ons landschap die natuurkerngebieden en de omliggende gebieden verbinden tot een coherent geheel, waardoor natuurkernen niet langer geïsoleerde ‘eilanden’ zijn. Sommige soorten, vooral kritische soorten zoals de otter, vereisen bepaalde oppervlaktes. Wanneer gebieden te gefragmenteerd of geïsoleerd raken, ontstaan er negatieve effecten die de biodiversiteit aantasten. De meeste van onze natuurgebieden zijn klein en liggen ver uit elkaar.

Cruciaal

Het is cruciaal voor het behoud van biodiversiteit, dat er verbindingen worden gecreëerd tussen deze natuurgebieden om migratie, verspreiding en genetische uitwisseling tussen soortenpopulaties te faciliteren. Fragmentatie leidt tot isolatie van dierenpopulaties, waardoor genenuitwisseling onmogelijk wordt. GroenRand zet zich voortdurend in om de Kalmthoutse Heide tot een Nationaal park te verheffen.
Het beoogde Nationaal park zou starten met de huidige grenzen van Grenspark Kalmthoutse Heide en uitbreiden met Natura 2000-gebieden aan zowel de noordkant (Brabantse Wal en Markiezaatsmeer) als de zuidkant (militaire schietterreinen en andere gebieden rond de Antitankgracht). Als de Schietvelden en de Kalmthoutse Heide worden verbonden, zou de Voorkempen ongetwijfeld het grootste ven- en heidegebied van Vlaanderen worden, een titel die het verdient. Het project is gefundeerd op een stevige en langdurige basis, bestaande uit een Operationeel plan en een Masterplan Grenspark Kalmthoutse Heide, 23 jaar van samenwerking binnen het Grenspark, 21 jaar van samenwerking op de Schietvelden (DANAH – instandhoudingsdoelstellingen), en vijf jaar van actieve strategische samenwerking rond de Antitankgracht. Het is vaak verrassend voor buitenstaanders dat dit waardevolle initiatief nog niet de erkenning heeft gekregen die het verdient.

GroenRand doet twee opmerkelijke voorstellen 2
Bron: Masterplan
Bemiddelaar

GroenRand, een natuurorganisatie uit de Noorderkempen, heeft een opmerkelijk voorstel naar voor gebracht. De organisatie bepleit de benoeming van een bemiddelaar om grondeigenaren, boeren en natuurverenigingen bijeen te brengen. Dit voorstel is op 17 oktober via een intermediair besproken met de hoop dat het de minister zal bereiken. Deze persoon zal bij de minister pleiten voor een bemiddelaar, om de argumenten voor en tegen het Nationaal Park Kalmthoutse Heide te verhelderen en om verzoening tussen alle betrokken partijen te bewerkstelligen. De natuurorganisatie is van mening, dat een aanzienlijke periode nodig is (twee à drie jaar) om een onafhankelijk onderzoek door een mediator uit te voeren, gesteund door een neutrale instantie zoals een universiteit. Minister Jo Brouns wil de historische bondgenoten landbouw en natuur herenigen, en hij heeft nu de perfecte gelegenheid om zijn woorden in daden om te zetten. GroenRand hoopt daarom op een positieve reactie op het bemiddelingsvoorstel en verwacht binnenkort een antwoord van de minister.

GroenRand doet twee opmerkelijke voorstellen 3
©Gier
Vlaams Gebiedsfonds

Tijdens het overleg bracht GroenRand ook kort de verbinding tussen de twee Schietvelden en het concept van een ‘Vlaams Gebiedsfonds’ voor snelle en strategische aankopen ter sprake. Een studie van bureau Hesselteer over de verbinding tussen het Groot en Klein Schietveld, concludeert dat één enkele ecologische verbinding tussen de twee natuurgebieden, gelegen over de gemeenten Brasschaat, Brecht en Wuustwezel, het absolute minimum is en dat dit momenteel niet wordt bereikt. Het uiterste punt van Bredabaan/Essensteenweg in Brasschaat had prioriteit volgens de studiebureaus Hesselteer, maar er waren geen middelen beschikbaar om deze cruciale grond aan te kopen, hoewel de noodzaak niet betwist werd. Coalities, zoals Groen Kruis, De Nieuwe Rand en het samenwerkingsverband rond de Antitankgracht, hebben inmiddels een aanvraag ingediend voor een strategisch project. Ook de verbinding tussen het Groot en Klein Schietveld is opgenomen in dit strategische project (De Antwerpse Rand Verbindt). Maar alles gaat zo langzaam dat de laatste koopkansen lijken te verdwijnen. Dit toont nogmaals aan dat er een behoefte is aan structurele middelen om snel op dergelijke kansen te kunnen reageren.

GroenRand doet twee opmerkelijke voorstellen 4
©Gier
Hier doet GroenRand weer een opmerkelijk voorstel

Volgens de vereniging is er een noodzaak voor de oprichting van een ‘Vlaams gebiedsfonds voor snelle en strategische aankopen’ om natuurverbindingen mogelijk te maken. Het ‘Gebiedsfonds’ is momenteel geen regulier beleidsinstrument, we zijn helaas voorlopig beperkt tot de bestaande regelgevende mogelijkheden. Om deze reden kan de oprichting van een gebiedsfonds alleen via politieke besluitvorming gerealiseerd worden. Er wordt gehoopt dat deze stap in de toekomst wordt gezet.

Lees hier meer!

Foto: ©Chris Blommaert
Kaart: ©Masterplan
Cartoon: ©Gier

DW

Facebook9
Twitter
Follow Me
Tweet