Een groep van vijftien internationale dierenbeschermingsorganisaties voert vandaag actie bij het hoofdkantoor van TUI in Berlijn. De dierenbeschermers roepen de reisorganisatie op om te stoppen met de verkoop van attracties met dolfijnen en walvissen in gevangenschap. World Animal Protection Nederland: ‘TUI loopt mijlenver achter. Dolfijnenshows zijn wreed en totaal achterhaald.’
Dolfijnenleed
World Animal Protection bundelt vandaag de krachten met onder meer PETA, Born Free Foundation, Ric O’Barry’s Dolphin Project en het Jane Goodall Instituut. Bij het kantoor van TUI tonen ze banners en videoboodschappen en laten ze het geluid horen namens 350.000 petitietekenaars, die TUI Group oproepen te stoppen met het verkopen en promoten van dolfijnenleed. TUI verkoopt onder meer kaartjes voor het omstreden SeaWorld en Loro Parque, die hevig worden bekritiseerd vanwege shows met orka’s en dolfijnen en slechte leefomstandigheden voor de dieren.
Wreed en onverantwoordelijk
Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection Nederland: “We staan hier vandaag om te laten zien dat héél veel mensen willen dat TUI stopt met het verkopen en promoten van dolfijnenleed. Walvissen en dolfijnen zijn wilde dieren, die ongeschikt zijn voor een leven in gevangenschap, maar TUI presenteert dit dierenleed nog steeds als vermakelijk familie-uitje. Dat is wreed, onverantwoordelijk, totaal achterhaald en moet stoppen.”
Achterblijver TUI
Volgens Kuijpers loopt TUI achter op een wereldwijde trend om vermaak met dolfijnen en walvissen uit te faseren. De afgelopen jaren hebben verschillende landen wetten aangenomen om het houden van walvissen en dolfijnen te verbieden. Reisorganisaties zoals Expedia Group, easyJet en Booking.com besloten al eerder te stoppen met dolfijnenattracties.
TUI moet wakker worden
Kuijpers: ‘Als een van de grootste reisorganisaties in Europa is het TUI’s verantwoordelijkheid om de reisbranche op een positieve manier te beïnvloeden. Hoog tijd dat TUI wakker wordt, stopt met het verkiezen van winst over uitbuiting van wilde dieren en zich voegt bij de andere mondiale reisorganisaties, die al langer vinden dat geen dier zou moeten lijden voor entertainment.’
Onacceptabel
Ook in Nederland groeit de kritiek op vermaak met dolfijnen. Uit een recente opiniepeiling van World Animal Protection blijkt dat driekwart van de Nederlanders (74%) vindt dat reisorganisaties geen activiteiten met wilde dieren in gevangenschap meer mogen aanbieden. Vermaak met walvissen en dolfijnen in gevangenschap wordt ook door de Nederlandse reiskoepel ANVR als onacceptabel beschouwd.
Bron: World Animal Protection
Foto: Pixabay