Hebt u een Duimpje-Secondje
Antitankgracht ©Chris Blommaert

Hebt u een Duimpje-Secondje?

Traditiegetrouw onthult de natuurvereniging midden november het thema voor het volgende jaar, zoals de otter, de boommarter, de bever of het fotoproject ‘Onze GroenRand-Natuur’…

Voor 2025 introduceert GroenRand het project ‘Hebt u een Duimpje-Secondje’. GroenRand nodigt via Facebook mensen uit om even de tijd te nemen om een ‘like’ te geven aan het artikel waarin ze hun twee belangrijkste doelstellingen voor 2025 uiteenzetten: https://www.facebook.com/GroenRand/?locale=nl_BE

Hebt u een Duimpje-Secondje 2

Twee belangrijke doelstellingen

Door symbolisch een duimpje te geven en gezamenlijk deze twee doelstellingen te promoten door het bericht te delen, hoopt de natuurvereniging dat de Vlaamse Regering voldoende middelen zal toewijzen aan het soortenbeschermingsprogramma voor de otter en aan de benoeming van een bemiddelaar voor het toekomstige Nationaal Park Kalmthoutse Heide. GroenRand vraagt dus om een duimpje te geven als teken van steun voor twee belangrijke doelstellingen:
1. Vanwege voortdurend protest van landbouwers en grondeigenaren werd de aanvraag voor het Nationaal park Kalmthoutse Heide niet ingediend. Dit park zou o.a. het Grenspark Kalmthoutse Heide verbinden met de Schietvelden en de Antitankgracht, inclusief aangrenzende bos- en natuurgebieden. In de media verklaart minister Jo Brouns dat hij persoonlijk de natuurorganisaties en boeren weer aan de onderhandelingstafel wil krijgen: “Ik zal mij omringen met mensen die de verbinding tussen landbouw en natuur willen maken.” Wij geven de minister de kans om zijn woorden in daden om te zetten en roepen de minister op om een bemiddelaar aan te stellen. U kan meer info hier vinden.

Hebt u een Duimpje-Secondje 3

2. Een soortenbeschermingsprogramma (SBP) komt tot stand na overleg met alle betrokken partijen en is vijf jaar geldig. Na deze periode kan het programma, eventueel met wijzigingen, verlengd worden na evaluatie. Aangezien de minister het soortenbeschermingsprogramma vaststelt, zijn de daarin opgenomen maatregelen bindend en zouden dus ondersteund moeten worden met een budget. Het SBP-otter werd formeel vastgesteld met het ministerieel besluit van 21/12/2022. Otters werden tot 1965 actief bejaagd waardoor de populatie sterk afnam. De toenemende watervervuiling met micropolluenten en verlies aan geschikt leefgebied deden de soort op de meeste plaatsen verdwijnen. In het afgelopen decennium is de situatie van de otter in de regio Antwerpen enigszins verbeterd, met nieuwe waarnemingen in de Scheldevallei en langs de Antitankgracht. De voornaamste uitdagingen bij het verbeteren van de instandhoudingsstatus zijn het tegengaan van habitatfragmentatie, het terugdringen van sterfte door verkeer (ontsnippering) en het verbeteren van de waterkwaliteit. Het Landschapsbeheerplan van de Antitankgracht onderstreept het belang van een evaluatie van stuwen, waterstanden, duikers, overstorten, bijpassen, de aanleg van bufferbekkens en het verwijderen van lozingspunten, en geeft aan dat knelpunten doeltreffend en met hoge prioriteit aangepakt dienen te worden.
Deze maatregelen zijn niet alleen voordelig voor de otter, maar ook voor andere dieren en hun habitats. Daarom beschouwt men de otter als een sleutel- of paraplusoort voor het integrale beheer van hoogwaardige, waterrijke natuurgebieden. Het is dan ook zeer aan te bevelen om de otter systematisch te integreren in diverse programma’s, zoals de Blue Deal. Helaas zien we dat hier de investeringen eerder afnemen dan toenemen. Voor de uitvoering van deze plannen is financiering nodig. Vandaar de oproep aan de minister om voldoende middelen te garanderen voor de geplande acties in de Antitankgracht-regio.

Foto: ©Chris Blommaert, tekeningen ©Gie Campo, de otter met de paraplu is afkomstig van ‘Otterland’.

DW

Facebook32
Twitter
Follow Me
Tweet