Wel of niet in bed? Hoe zielig is het om je hond een hele nacht in de bench te houden? En waarom slaapt een hond nou niet eens lekker lang door? Het slaapgedrag van honden verschilt nogal van dat van mensen. Zo zorg je ervoor dat je hond goed slaapt.
Slaapritme
Net als voor de mens, is slaap voor de hond erg belangrijk. Honden hebben meer slaap nodig dan mensen. Ze slapen gemiddeld ongeveer de helft van de dag, zo’n twaalf uur. De meeste slaapjes doen ze ‘s nachts. Ze passen hun slaapschema namelijk aan op de dagindeling van hun baasje. Honden slapen niet uren aaneengesloten, maar vaak in blokjes van zestien tot achtentwintig minuten, waarna ze even een paar minuten wakker zijn. In die korte periode willen ze rondlopen en wellicht op een andere plek verder slapen. Honden die zich echt vervelen, zoals in een laboratorium-kennel, slapen soms wel negentien uur per dag.
In bed?
De één vindt het heerlijk, de ander ontzettend smerig: een hond in bed. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de hondeneigenaren slaapt met hun hond in de slaapkamer. Bepaal van te voren of jouw hond in de slaapkamer of op bed mag en wees hierin consequent. De ene dag wel op bed en de volgende dag niet maakt je hond gefrustreerd. Houd bij je beslissing rekening met wisselende omstandigheden. De ene dag is je hond schoon, de volgende dag zwemt hij in een stinkende sloot. Nu ben je misschien nog single, maar wat doe je als je toekomstige partner liever geen hond in bed heeft? Zolang jij je hond regelmatig controleert op vlooien, teken en wormen, hoef je niet bang te zijn voor het overdragen van ziektes. Houd wel altijd de deur op een kier, je hond wil na een paar uur misschien wel ergens anders liggen.
Slaapplek
Om genoeg rust te krijgen, is een goede slaapplek belangrijk voor een hond. Hoe meer keuzevrijheid een hond heeft om te ontspannen, hoe meer rust de hond krijgt. Ga daarom eens na waar je hond graag ligt. Is dat de plek waar hij van jou moet liggen? Een hond die het warm heeft, gaat graag languit op een koude plek liggen. In de schaduw of in de noordkant van het huis. Een hond die het koud heeft, rolt zich liever op tussen de kussens van de bank, in de zon of in z’n mand. Als een hond zelf kan kiezen, dan heeft hij het nooit te warm of te koud. Daarnaast moet een hond ook altijd een stukje kunnen lopen als hij wakker wordt.
In de bench?
Het spreekt dus voor zich dat honden die verplicht in een gesloten bench slapen, veel stress ervaren. Als je toch wilt dat je hond in de bench slaapt, is het beter om het deurtje open te laten, zodat de hond zelf kan kiezen om er in te gaan liggen. Verplicht in de bench liggen duurt meestal te lang. Bovendien is een bench vaak te klein om languit te liggen, waardoor de hond te weinig kan bewegen tussen de slaapjes door. Een gesloten bench als slaapplek is niet diervriendelijk en leidt tot onnodige stress.
Snurken
Net als mensen snurken honden soms ook. Dat klinkt misschien schattig, maar dat is het niet. Vaak komt dat omdat honden slecht zijn gefokt en ademhalingsproblemen hebben. Een hond met een korte, platte snuit kan daardoor soms blijven zitten tijdens het slapen, of ergens zijn kop op leggen om beter te kunnen ademhalen. Ook worden sommige kortsnuitige honden vaak wakker als ze onvoldoende zuurstof krijgen. Als jouw hond snurkt dan is het verstandig om dit te filmen en aan je dierenarts te laten zien. Wellicht is een operatie noodzakelijk om de ademhaling van het dier te verbeteren.
Rustig of gezellig?
De ene hond ligt graag aan je voeten of op schoot, terwijl een andere zich liever terugtrekt op een rustige plek in huis. Zeker in een druk huishouden is het belangrijk dat een hond ook een rustige plek heeft. Een bepaalde kamer, de mand of de bench is dan een duidelijke plek waar álle familieleden het dier helemaal met rust laten.
Dromen
In de korte slaapjes hebben honden rust nodig om te kunnen dromen. Uit onderzoek blijkt dat specifiek het dromen, net als bij de mens, helpt bij de verwerking van wat een dier meemaakt. Sommige honden piepen of bewegen ook in hun slaap, op zo’n moment dromen ze dus en verwerken ze hun belevenissen.
Zacht of hard?
Oudere honden hebben vaak last van hun gewrichten. Ook grote honden krijgen vaak ruwe eeltplekken van het liggen. Om de hond toch comfortabel te laten liggen is een matras met zacht schuimrubber ideaal. Je kan een speciaal ergonomisch hondenmatras kopen, maar ook een (tweedehands) matras werkt prima. Daarop kan zelfs een hele grote hond heerlijk languit liggen.
Bron: Rashondenwijzer.nl
Foto: Pxhere