Het accordeonkrediet, de ideale hypotheekformule?

Het accordeonkrediet, de ideale hypotheekformule?

Stel: je hebt eindelijk het huis van je dromen gevonden en maakt een afspraak bij de bank om een lening af te sluiten. Plots hoor je niet alleen de termen ‘vaste rentevoet’ en ‘variabele rentevoet’, maar ook ‘accordeonkrediet’. En dan krijg je de vraag of deze hypotheekformule iets voor jou is. Om je te helpen de juiste beslissing te maken, hebben we alle voordelen en nadelen van het accordeonkrediet voor jou op een rijtje gezet.

Wanneer je leent voor een woning, sta je meestal voor de keuze: ga je voor een lening met een vaste rentevoet of voor een met een variabele rentevoet? In het eerste geval weet je op voorhand hoeveel interest je maandelijks zult moeten betalen tot je je lening volledig hebt afbetaald. Als je voor een variabele rentevoet kiest, bepaal je samen met de bank een basisrentevoet, die later kan worden aangepast naargelang de referentie-index stijgt of daalt.

Het beste van twee werelden

Naast deze klassieke hypotheekformules bieden sommige banken nog een derde lening aan: het accordeonkrediet. Deze formule combineert de voordelen van de twee andere soorten leningen. Wanneer je voor een accordeonkrediet kiest, leen je tegen een variabele rentevoet, zonder het meteen in je portefeuille te voelen wanneer de index stijgt. Je betaalt elke maand evenveel – net zoals dat bij een vaste rentevoet het geval is – maar wanneer de index daalt of stijgt, wordt het verschil opgevangen door de looptijd van je lening in te korten of te verlengen. Concreet betekent dat het volgende: daalt de index, dan betaal je minder lang af. Als de index stijgt, wordt de looptijd van je krediet verlengd en betaal je dus langer.

Waarom het accordeonkrediet gunstig kan zijn

-Elke maand hetzelfde bedrag
-Aangezien je exact weet hoeveel geld er elke maand van je rekening zal gaan, kom je nooit voor verrassingen te staan. Goed voor de gemoedsrust, dus.

Kans op een kortere looptijd

Een accordeonkrediet biedt je niet alleen de zekerheid van een constante maandelijkse afbetaling, je maakt ook kans op de voordelen van een dalende rentevoet. Een lening die je plots enkele jaren eerder hebt kunnen afbetalen, wie wordt daar nu niet gelukkig van?

Hoogstens vijf jaar langer

Waar een krediet met een vaste of variabele rentevoet altijd op een op voorhand vastgelegde termijn moet worden afbetaald, kan de looptijd van een accordeonlening variëren. Bij een daling van de rentevoet kan de looptijd van je krediet ongelimiteerd ingekort worden. In de andere richting geldt er gelukkig wel een grens: je zult nooit meer dan vijf jaar langer moeten afbetalen.

Maar wat als de rentevoet de lucht inschiet?

Hoewel er een maximum van vijf jaar geldt voor het verlengen van de looptijd, wordt hier soms van afgeweken. Want wat als – in uitzonderlijke gevallen – de index enorm snel stijgt? Dan kunnen zich enkele uiteenlopende situaties voordoen:
-Het meest gunstige scenario: de bank neemt het risico op zich en jij blijft gewoon hetzelfde bedrag betalen. Er wijzigt dus niets aan de overeenkomst.
-De bank vraagt je om het resterende saldo in één keer terug te betalen. En dat bovenop de extra vijf jaar.
-De bank zal tijdens de looptijd van je lening vragen het maandelijkse bedrag alsnog verhogen.

De beste keuze voor iedereen?

Net zoals bij elke andere lening loont het de moeite om eerst even stil te staan bij je eigen situatie. Bekijk waaraan een lening voor jou moet voldoen en vergelijk dan de aanbiedingen van verschillende banken. Omdat bij een accordeonkrediet alle mogelijke scenario’s contractueel worden bepaald, is het noodzakelijk om alle details in het contract te begrijpen. Alleen zo kan je het risico goed inschatten. Kijk vooral naar de manier waarop de bank reageert op de situatie waarbij er nog saldo openstaat wanneer de maximale verlenging van vijf jaar bereikt is.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook8
Twitter
Follow Me
Tweet