Dirk De Rycke vogelliefhebber - Hobby vogels

De bijzondere hobby van… Dirk De Rycke!

De liefde voor vogels zit Dirk De Rycke (57) in de genen. Zowel zijn grootvader als zijn vader waren grote vogelliefhebbers en Dirk kreeg de zorg en liefde ervoor met de paplepel ingegoten.

Grasparkieten

“Ik vond en vind de natuur leuk en het kunnen zorgen voor. Alles wat met dieren of natuur te maken heeft interesseert mij. Mijn vader had een grote volière en ik wilde ook zo graag een vogeltje. Mijn vader zei: ‘Dat is goed, ik maak voor jou een kleine volière.’ Toen die klaar was gaf hij me een paar grasparkieten. Die moesten natuurlijk verzorgd worden en hij heeft me alles geleerd. Hij was een goede leermeester maar ook een strenge. Als hij vogels kocht of een nieuwe volière bouwde, zat ik er met mijn neus bovenop.”

Dirk De Rycke vogelliefhebber - Hobby vogels

Onderkomen in oude t.v.
“Het koppel grasparkietjes zorgde voor nageslacht, waar ik verder mee kweekte en tot mijn twaalfde heb ik parkietjes gehad. Ik ging naar Gitok Kalmthout en had een leraar Houtbewerking, die zebravinkjes kweekte. Hij gaf me een koppeltje en ik vond ze geweldig. Ik had een oude t.v. met een heel grote beeldbuis. Die heb ik helemaal gestript, beeldbuis eruit gehaald, deurtje erin gemaakt, draad ervoor en een kweeknestje er in. Ze hadden er een prachtig onderkomen en al snel waren er jongen.”

“Als mijn vader vogels kocht of een nieuwe volière bouwde, zat ik er met mijn neus bovenop!”

Dirk De Rycke vogelliefhebber - Hobby vogels - Natuurlijke zaden, voer en gras

Meest uiteenlopende soorten

“Toen was het hek van de dam en ik zette er een volière bij. Ik leerde ook andere soorten vogels kennen, zoals diamantduifjes, diamantvinken, rijstvogels, … De meest uiteenlopende soorten, die ook heel leuk waren om kennis over op te doen. Ik kweekte met al die soorten en de jongen verkocht ik, dan kon ik andere vogels kopen. Ik ontmoette mijn vrouw en we hebben vier jaar in een appartement in de Stationsstraat gewoond. Daar was geen ruimte voor een volière, maar ik wilde toch graag een vogel en kocht een kanarie. We hadden ook een kat en dat ging goed samen, de kat sliep gewoon op de kooi.”

Dirk De Rycke vogelliefhebber - Hobby vogels - Volière

Buitenvolière met kleine, exotische vogels

“De eigenaar van het appartement woonde beneden en had een lange tuin met schuurtjes. Achter een van die schuurtjes stond een volière, die niet meer bruikbaar was. Ik heb de huisbaas toen gevraagd of ik in dat schuurtje een nieuwe volière mocht maken en een nieuwe buitenvolière. Dat was goed en daar hield ik kleine, exotische vogels. Ik experimenteerde met voer en zelf voer maken en allerlei soorten zaden. Alle info haalde ik uit boeken en tijdschriften, want internet was er nog niet. Aan mijn vader kon ik ook van alles vragen en had me allerlei boeken meegegeven.”

Dirk De Rycke vogelliefhebber - Hobby vogels - Alleen natuurlijke voeders

Weer plaats voor vogels
“Na vier jaar verhuisden we naar een huis met een grote buitenruimte en plaats voor een grote volière. Het was een nieuwbouwwoning waar we nog veel aan moesten doen, dus die volière kwam er niet meteen. Na twee jaar heb ik een schuur gebouwd, daar de volière in gemaakt en kooien in geplaatst. We kregen kinderen die vogels ook heel leuk vonden. Toen maakte ik een grote torenkooi en heb daar grasparkieten ingezet.”

“Het is veel werk, maar ik heb het er met liefde voor over en ik geniet er immens van.”

Dirk De Rycke vogelliefhebber - Hobby vogels - Koloniebroed

Koloniebroed

“Ik ben al vijftien jaar lid van vereniging De Koperwiek en dat is een bron van informatie! Je kan vogels selectief kweken, dan stel je koppels samen om bepaalde soorten in stand te houden of bepaalde kruisingen om mutaties (andere kleuren) te kweken. Zelf heb ik altijd gekozen voor koloniebroed, dat is een vorm van kweken waarbij de koppels elkaar kunnen kiezen. De jongen van die koppels krijgen per ouderpaar een extra gekleurd ringetje. Dit om te voorkomen dat je later inteelt krijgt. Je weet dan dat als jonge vogeltjes een, bijvoorbeeld, zilveren ringetje dragen, ze uit hetzelfde nest komen. De ringen die de jongen na zes dagen krijgen, zijn gesloten ringen met een stamnummer en een jaartal. De gekleurde ringetjes, die ze als herkenning aankrijgen om te zien van welke ouders ze komen, zijn open.”

Dirk De Rycke vogelliefhebber - Hobby vogels - nestje met jonge vogels

Natuurlijke producten om ongedierte weg te houden

“Ik bied de vogels weerstand door voer te geven dat perfect aansluit bij wat ze in de natuur vinden. Dus geen aanvullingen met chemische producten, wat door sommige kwekers wel wordt gebruikt. Dagelijks vers water is natuurlijk vanzelfsprekend. Ik gebruik ook natuurlijke producten in de nestkastjes, zoals kruidenhooi, hennepsnippers en lavendel om ongedierte weg te houden. Ook nu heb ik nestjes, wat genoeg zegt over de kwaliteit van leven die ik kan bieden. Het is allemaal veel werk, maar ik heb het er met liefde voor over en ik geniet er immens van. Het is iets levends dat je met liefde verzorgt en waar je nageslacht van krijgt. Het leeft, zingt en beweegt en het is altijd aanwezig.”

NN

Lees ook ons artikel over vogels voeren in de winter en het zelf maken van een vetbol.

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook99
Twitter
Follow Me
Tweet