Een bod uitbrengen op je droomhuis of -appartement is geen kleinigheid. Vanaf het moment dat het bod op de tafel ligt, kan je niet meer terug. Je denkt best goed na over je bod en houdt rekening met volgende praktische tips.
Een bod is niet vrijblijvend, hierover ontstaat vaak verwarring. Als de verkoper het bod aanvaardt, is er een akkoord tussen beide partijen en is de verkoop gesloten. Annuleren is niet meer mogelijk, tenzij zowel verkoper als koper hier beiden mee instemmen. Reden te meer dus om goed na te denken over je bod.
Enkele tips voor het uitbrengen van een bod
-Informeer eerst hoeveel geld je kunt lenen bij de bank en bepaal je eigen inbreng. Een bod uitbrengen boven je budget is namelijk zeer riskant.
-Zet je bod op papier, zodat er later geen verwarring over kan ontstaan. Voeg ook een vervaldatum toe zodat de verkoper je niet oneindig aan het lijntje houdt.
-Neem eventueel ook opschortende voorwaarden mee op in je bod. Zo kun je bijvoorbeeld laten omschrijven dat de verkoop enkel doorgaat wanneer je een woonkrediet verkrijgt of bij aanwezigheid van een gunstig bodemattest.
-Als een voorschot moet worden betaald, zet dit bedrag dan op een geblokkeerde rekening bij een notaris of immokantoor. Ga nooit in op het voorstel om een voorschot in het zwart te betalen. Hier staan zware straffen op en je kunt je geld verliezen als de verkoop niet doorgaat.
Hou ook rekening met volgende bijkomende informatie
-Wanneer een verkoper meerdere biedingen ontvangt, mag hij zelf kiezen aan wie hij verkoopt. Hij moet dus niet ingaan op het eerste of hoogste bod. De keuze ligt volledig bij hem, op voorwaarde dat hij zijn akkoord nog niet gegeven heeft aan een van de kopers.
-Wanneer de verkoper het bod nog niet aanvaard heeft, kan de koper zijn bod nog intrekken.
Zoals eerder vermeld: vanaf het moment dat de verkoper het bod aanvaardt, is de verkoop gesloten. De verkoper kan vanaf dat moment dus ook geen ander, hoger bod meer aanvaarden.
Wanneer een verkoper verschillende biedingen krijgt, mag hij de prijs van zijn woning nog laten stijgen. Let wel op dat de situatie geen openbare verkoop wordt, want deze moet door een notaris georganiseerd worden.
Bron: Hebbes.be