Hoe je het beste je gazon verzorgt in de herfst

Hoe je het beste je gazon verzorgt in de herfst

In de vroege herfst is het verstandig het gazon een flinke onderhoudsbeurt te geven, want het gazon heeft jaarlijks heel wat te lijden. We lopen erop, de droogte, onkruidgroei, maairesten, zwembaden op het grasveld, … Om al deze redenen is het verstandig het gras te voorzien van onderhoud in de herfst, zodat het krachtig de winter in gaat.

De grasmat verzorgen in het najaar

Extremen in de zomer worden steeds groter. Dit zorgt voor een droge bodem en slechte groeiomstandigheden voor het gras. Inheemse onkruiden gedijen goed op een bodem die weinig voedingsstoffen bevat. Het is dan ook belangrijk om deze voedingsstoffen regelmatig toe te voegen in de vorm van organische gazonmest.

Gazonmeststof voor in de herfst

Kies voor organische meststoffen rijk aan kalium om het gazon tijdens de winter te versterken tegen vorst en betreding zodat mos niet de kans krijgt om flink uit te breiden. Magnesium en ijzer zorgen voor een diepgroene kleur. Het resultaat blijft zichtbaar tot in het voorjaar.

Aanbevolen meststof najaar: NPK (Mg) 8-4-15 (3) met ijzer Fe

Een slecht uitziend gazon in de herfstmaanden herstellen

Als je nu aan de slag gaat en je gazon een extra boost geeft kan het nog voor de winter herstellen en gaat je grasmat sterk de wintermaanden in.

Verzorging en gazononderhoud herfstmaanden

Verticuteer de oude grasmat in het najaar schoon en je kamt in een handeling alle mosvorming tussen de grassprieten weg. Voor deze klus moet de grond niet te droog zijn (maar uiteraard ook niet te nat). Verticuteren kan met een verticuteerhark of verticuteermachine. Verticuteren met een bladhark werkt minder goed.

Hoe het beste het gazon verticuteren in het najaar

Voorbereiding verticuteren
Je kunt het beste de avond van tevoren het grasveld kort afmaaien als het gras erg lang is. De volgende ochtend start je met verticuteren wanneer de dauw nog in het gazon zit. Let er op dat de messen scherp zijn en dat deze ongeveer een centimeter in de grond snijden.

Stappenplan gazon verticuteren
Je start met verticuteren in een richting waarbij in nette, rechte banen wordt gewerkt. Nadat je het hele grasveld hebt geverticuteerd haal je alle vrijgekomen mossen, onkruid en grasresten weg. Vervolgens start je nogmaals een verticuteer rondje alleen in tegengestelde richting. Je ruimt opnieuw alle grasresten en mosresten weg. Mocht er nog sprake zijn van mosvorming of een viltlaag dan kun je de grasmat met een derde verticuteerronde behandelen waarbij je overdwars verticuteert.
** In sommige gevallen lijkt het een compleet slagveld maar daar moet je even doorheen kijken

Na het verticuteren kun je lucht in het gazon brengen door er met een mestvork (handmatig) of een gazonbeluchter (machinaal) heel veel gaatjes in het gras te prikken. (Ja echt heel veel… niet denken dit is genoeg, doe er nog maar een paar honderd bij)

We hebben geverticuteerd en het gazon belucht, dan komt nu stap 3 en dat is het grasveld bezanden ter verbetering van de drainage.

Vaak wordt beluchten (gaatjes prikken) gecombineerd met bezanden. Waar de lucht niet vrij de grond kan binnendringen doordat de grond te hard is, functioneren de wortels slecht en gaat het gras snel achteruit. Grond waar de lucht niet meer in kan, noemt men dichtgeslagen grond. Door in de gaatjes fijn zandbakzand te strooien monteer je eigenlijk een drainagesyteem in de grasmat waarmee je een dichtgeslibde bodem belucht en luchtig houdt. En ook het regenwater kan beter afgevoerd worden naar de wortels en diepere grondlagen. Ook help je hiermee schadelijke stoffen uit de bodem te ontsnappen.

Gevolgschade dichtgeslibde grasvelden

Kooldioxide ontstaat in de grond doordat er geen frisse lucht bij de graswortels kan komen. Hierdoor wordt de opname van vocht en voedingsstoffen door de wortels beperkt. Het gras wordt zwak en zal op den duur naar geel/bruin verkleuren en doodgaan.

Het gazon bezanden stappenplan

-Bezanden van een gazon doe je met scherp zand. Scherp zand is hetzelfde als rivierzand, oftewel grover zand met grotere hoekige korrels, andere benamingen voor scherp zand zijn Brekerzand, Metselzand.
-Afhankelijk van het aantal vierkante meters kun je kiezen om handmatig of machinaal het grasveld te bezanden, voor machinaal bezanden zijn er bij diverse verhuurbedrijven grote/kleine machines te huur om deze klus wat luchtiger te maken. Bij normale afmeting van de grasmat is het goed te doen deze klus handmatig uit te voeren.

Welke soort scherp zand je ook kiest om de grasmat mee te beluchten, zorg er altijd voor dat er geen of niet teveel steentjes in het zand zitten. Plaats het zand in de kruiwagen en strooi het gelijkmatig met een schep over de grasmat uit . Je kan ook hier weer in banen strooien door eerst in rechte banen de grasmat af te strooien en hier nogmaals in horizontale banen overheen te gooien. Heb je een dunne grasmat dan kun je door het strooizand ook nog graszaad mengen en strooi je het graszaad in een beweging over het gazon uit.

Bemest het gazon als laatste met een organische mestkorrel. Deze meststoffen geven je grasplantjes 100 dagen voedingstoffen af.

Let op: plan deze tuinklus in de nazomer/ vroege najaar, zodat de grasmat tijd heeft om te herstellen.

Bron: Tuindingen.nl
Foto: Pixabay

Facebook30
Twitter
Follow Me
Tweet