Hoe kun je een hondenbeet voorkomen

Hoe kun je een hondenbeet voorkomen?

Een bijtincident is niet alleen voor de (gebeten) hond heel vervelend, maar ook voor de baasjes. De lichaamstaal van een hond herkennen kan helpen bij het voorkomen van een hondenbeet. Veel incidenten ontstaan namelijk door miscommunicatie tussen mens en dier. En hierbij geldt natuurlijk: voorkomen is altijd beter dan genezen. Hoe kun je een hondenbeet voorkomen?

Hoe kun je voorkomen dat je eigen hond bijt?

-Let op de lichaamstaal van je hond. Over het algemeen geven honden vrij duidelijke signalen af. Zo is het vaak eenvoudig te zien als een hond zich niet op zijn gemak voelt. Belangrijke stresssignalen zijn: verstijfde houding, trillen van het lichaam, gapen, overeind staand haar op de rug, grommen, opkrullende lip, het laten zien van de tanden, uitvallen, aanstaren. Ook op de rug rollen is niet altijd alleen maar schattig: dit kan ook een teken zijn van ongemak.
-Straf dreigen en grommen niet af. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar je kunt grommen en dreigen beter niet afstraffen. Een hond geeft hiermee een duidelijk signaal dat hij zich niet prettig voelt. Het is beter om te achterhalen wat de reden is dat je hond zich niet op zijn gemak voelt, dan dit afstraffen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je hond deze stap de volgende keer overslaat, met als gevolg dat hij gelijk overgaat op bijten. Dit maakt bijtgedrag veel onvoorspelbaarder!
-Let ook op honden in de omgeving. Als je tijdens het uitlaten een hond tegenkomt die aan de lijn loopt, roep je hond dan bij je en doe hem ook aan de lijn.
-Gebruik nooit fysiek geweld. Dit is onnodig en kan alleen maar zorgen voor meer agressie. Een goede baas heeft mentale controle over zijn hond en heeft dus geen fysieke handelingen nodig om de hond de baas te zijn.
-Als het agressieve gedrag plotseling is ontstaan, is het slim om je hond eens door de dierenarts te laten nakijken. Misschien wordt het gedrag veroorzaakt door lichamelijke problemen of ongemakken.
-Ga aan de slag met een gedragstherapeut als je hond eerder agressief gedrag heeft vertoond. Het kan namelijk heel lastig zijn om dit zelf op te lossen en hoe eerder je aan het gedrag werkt, hoe meer mogelijkheden je hebt het gedrag nog te veranderen.

Hoe kun je voorkomen dat jij/je hond gebeten wordt?

Natuurlijk kan het ook zijn dat jij (of je hond) een vreemde hond tegenkomt die angstig of agressief gedrag vertoont. Daar kun je als volgt het beste mee omgaan:

Do’s:

-Vraag altijd aan de eigenaar of je de hond mag aaien voordat je de hond aanraakt. Laat hem vervolgens eerst aan je hand snuffelen om te kijken hoe hij daarop reageert.
-Als een hond vast zit of op eigen terrein zit, negeer hem dan en praat ook niet tegen hem.
-Kijk langs de hond of kijk weg, dit helpt om een hond rustiger te maken.

Don’ts:

-Loop niet recht op een hond af en staar hem niet recht in zijn ogen aan. Dit kan bedreigend overkomen.
-Aai een hond niet over zijn kop of rug, dit kan intimiderend zijn.
–Gil of roep niet als een hond op je af komt. Ren ook niet weg maar blijf rustig staan.
-Pak geen speeltjes of voer van een vreemde hond af. Sommige honden kunnen dan erg fel worden.

Wil je meer lezen? Kijk dan op de website van http://www.minderhondenbeten.nl.

Bron: Dierenarts.nl
Foto: Pixabay

Facebook9
Twitter
Follow Me
Tweet