Weer en wind gaan soms hevig te keer op uw woning, vooral in de winter. Wapen uw woning zo goed mogelijk tegen deze invloeden door ze gezond de winter in te sturen.
Enkele tips om de woning ongeschonden door de winter te krijgen …
Ruwbouw
1. Controleer het dak
Ga na of er geen pannen of leien verschoven of gebarsten zijn. Een kleine fout kan al de oorzaak zijn voor lekkage. Herstel eventuele gebreken zo snel mogelijk.
2. Maak een rieten dak mosvrij
Een goede verzorging voorkomt slijtage. Verwijder daarom mos en behandel het riet eventueel tegen mosgroen.
3. Reinig dakgoten
Verwijder bladeren en andere vuilafzetting uit de dakgoten. Zo kan regenwater vlot zijn weg vinden. Controleer ook of de goten nog stevig bevestigd zijn.
4. Verwijder vuil van het plat dak
Vuil hoopt zich op rond afvoeren en aan de dakranden. Dat kan voor verstoppingen zorgen.
5. Smeer de garagepoort
Controleer het geleidingsmechanisme en smeer de wielen van de kantelpoort of de secties van een sectionaal poort.
6. Controleer de zolder
Ga na of er geen lekkages zijn en of de isolatie nog correct op zijn plaats zit.
Technische installaties
7. Sluit buitenkranen af
Sluit vorstgevoelige buitenkranen af om schade door vorst te vermijden.
8. Vul de verwarmingsketel bij
Kijk de drukmeter van de verwarmingsketel na. Vul het systeem indien nodig bij.
9. Reinig de voorfilter van de regenwaterinstallatie
Is uw regenwaterinstallatie uitgerust met een voorfilter, reinig die dan. De natte maanden komen eraan en de filter zal heel wat water te verwerken krijgen. Dat lukt hem beter wanneer hij proper is.
10. Stel de thermostaat in
Hebt u bij het begin van de zomer de thermostaat lager geprogrammeerd of in zomerstand gezet, dan is het nu tijd om die aanpassingen bij te sturen naar de wintertoestand. Hebt u een zonneboiler en programmeerde u de installatie om het warm water maximaal met behulp van zonne-energie te verwarmen? Dan geeft u nu best weer voorrang aan de verwarmingsketel.
11. Ontlucht radiatoren
Ontlucht radiatoren zodat ze hun maximale rendement halen. Begin bij de hoogst geplaatste radiator.
12. Laat de schoorsteen vegen
In de periode dat de schoorsteen ongebruikt was, kan zich vuil in het kanaal verzameld hebben. Ook de roetafzetting van het voorbije stookseizoen is nog aanwezig. Al die elementen houden een verhoogd risico op een schoorsteenbrand in. Om dat te vermijden, laat u de schoorsteen best reinigen.
13. Controleer de boiler
Ga na of de boiler na een periode van inactiviteit niet is gaan lekken. Is het toestel ook niet aan een ontkalking toe om zijn prestaties te verbeteren?
Interieur
14. Plaats tochtstrips
Ga na of er geen tocht langs ramen of deuren binnen komt. Waar dit probleem zich stelt, plaats je best tochtstrips. Merk je ondanks het plaatsen van tochtstrips dat er toch nog koude lucht binnen dringt, ga dan op zoek naar kieren en dicht ze met siliconen of mastiek.
15. Onderhoud de gashaard
Heeft u een gashaard, dan is het raadzaam ze te laten onderhouden voor het stookseizoen. Zo verhoogt u de levensduur en bent u zeker van een veilige werking.
Bron: Hebbes.be
JH