Narcisme is een kwalijke persoonlijkheidsstoornis die voor heel veel emotionele schade zorgt. Bij narcisme lijdt een persoon aan grootheidswaanzin, voelt de noodzaak om bewonderd te worden en kan zich absoluut niet in anderen inleven. Personen die lijden aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis zullen dit gedrag vrijwel voortdurend vertonen in hun relaties met anderen. De stoornis komt ook vaak voor in combinatie met andere psychische problemen. Petra van Deijl is ervaringsdeskundige en licht de diverse herkenningspunten van een narcist toe. Eén van de herkenningspunten is hoovering.
Hoovering is de Engelse term voor stofzuigen, iets wat de narcist uit zijn/haar koffer met emotionele truukjes haalt als ze weer de behoefte hebben om je van je stuk te brengen.
Narcistische hoovering
Vaak wordt narcistische hoovering onze epische ondergang na de relatiebreuk, omdat we eigenlijk qua gevoel ontkennen wat ons is overkomen, hoewel wij cognitief wel het besef hebben.
We ervaren een enorme innerlijke strijd en willen graag antwoorden op hetgeen ons overkomen is. We willen die antwoorden zo graag, dat we het soms toelaten om weer terug in hun machtsspel gezogen te worden, met alle gevolgen van dien.
Narcistische voeding
De narcist past de hoovering tactiek toe om weer toegang te krijgen tot je leven, dit gebeurt meestal na een paar maanden of zelfs jaren na het beëindigen van de relatie. Zij hebben weer een gebrek aan narcistische voeding en gaan daarom op zoek naar slachtoffers uit hun verleden, om daar energie uit te zuigen als een typische energievampier.
Hoovering tactieken
De narcist heeft een mentale lijst gemaakt van alle dingen waarvan zij weten dat het jou op een negatieve manier gaat beïnvloeden. Dingen die je geweten gaan aanspreken of je hart weer doet verlangen naar de mooie momenten die jullie samen hebben beleefd. Daarbij maken zij gebruik van alle informatie die zij over jou hebben en die je ook vrijwillig en integer met hen hebt gedeeld tijdens de relatie. Hoovering tactieken komen in vele vormen. Denk aan een bericht, een telefoontje, een mailtje, maar ook dat zij een wederzijdse contactpersoon naar je toe sturen om informatie in te winnen, die zij weer later tegen je gaan gebruiken.
Een paar voorbeelden van deze hoovering tactieken
Bezorgde berichten
“Hoe is het met je?”
“Ik vind het jammer dat het voorbij is, je weet hoeveel je voor mij betekent!”
Net doen of hun neus bloedt
“Leef je nog? Wat ben je stil!”
Berichten voor speciale gelegenheden
“Ik weet dat je mij niet meer wilt spreken maar ik wil je toch nog een fijne verjaardag wensen.”
“Ga jij naar de bruiloft van Tim en Ineke? Ik ga alleen als jij er geen problemen mee hebt, ik wil je niet van streek maken.”
Nepbezorgdheid over de kinderen en zéker als deze niet van de narcist zijn
“Hoe is het met Jantje of Lotje? Ondanks onze problemen mis ik hem/haar nog steeds. Doe je Jantje/Lotje de groeten?”
Berichten om je een schuldgevoel aan te praten of om je hoop te geven
“Ik gun je een rustperiode, zodat je na kunt denken over hoe je met mij verder wilt.”
“Ik heb veel verdriet van hoe het gelopen is tussen ons. Ik neem even afstand om alles op een rijtje te zetten”
Berichten over seks
“Wat hebben wij toch altijd heerlijk met elkaar gevrijd.”
“Ik zou het zo fijn vinden om weer met je te knuffelen.”
Berichten om je te doen twijfelen aan je mentale gezondheid
“Heb je mij zojuist weer toegevoegd op Facebook, Twitter, Instagram?”
“Heb je mij net gebeld?”
Ik ga dood berichten
“Ik ben ernstig ziek, ik heb niet lang meer te leven. Ik voel mij zo zwak. Zou jij daarom wat boodschappen voor mij willen doen?”
Waarom past een narcist hoovering toe
Een narcist past hoovering toe om verschillende redenen. Om hun eigen ego te voeden, om jou emotionele pijn te laten voelen, om een emotionele reactie bij jou te ontlokken en om te testen of zij nog steeds de macht over jou hebben. Een hoovering tactiek is pas werkelijk succesvol als jij hapt en je een reactie geeft. De beste manier is om met stilte te reageren. Stilte is krachtig en een narcist voelt zich extra ellendig als hij/zij genegeerd wordt.
Noot: Elke gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen, activiteiten of aangehaalde voorbeelden berust op louter toeval. Genoemde herkenningspunten zijn zoals ze in de psychologie gehanteerd worden Wij zijn niet aansprakelijk voor mensen die zich hierin menen te herkennen of denken dat dit over hen gaat.
Petra van Deijl
Ervaringsdeskundige narcisme
Noalifecoaching.com