Inbraak een seizoensgebonden toename

Inbraak: een seizoensgebonden toename

Elke dag wordt er ingebroken in zowat 200 woningen. Inbraken zijn echter niet onvermijdelijk, men kan er zich tegen beschermen. Lees hier hoe.

Een seizoensgebonden toename

Inbraken kunnen het hele jaar door plaatsvinden. Maar gedurende de herfstmaanden zijn ze gewoonlijk talrijker. In de duisternis zal een dief minder gemakkelijk opgemerkt worden en in de herfst of in de winter is de bewoner niet altijd terug thuis van zijn werk wanneer het reeds donker is.

De modus operandi: een kwestie van tijd

Indien er een ‘Gids van de perfecte inbraak’ zou bestaan, zou men er zeker het volgende kunnen lezen: ‘Een goede inbraak gebeurt in enkele minuten tijd: minder dan één minuut om binnen te raken, 3 à 4 minuten om de diefstal te plegen en 30 seconden om zich uit de voeten te maken.’ Bijgevolg bestaat de beste preventie erin om de inbraak zo moeilijk, lang en riskant mogelijk te maken. Een inbreker zal heel snel ontmoedigd zijn wanneer hij vaststelt dat hij meer dan 5 minuten nodig heeft om zijn slag te slaan.

Andere vaststelling: 70% van de inbraken gebeurt via de achterkant van de woning. Let dus op voor opengebleven deuren of vensters die achteraan uitgeven op het terras of de tuin.

Enkele tips

-Trek niet de aandacht door uw ‘rijkdommen’ tentoon te stellen: geld, juwelen, technologische toestellen (smartphones, tablets, pc’s, camera’s, enz) of een dure televisie. Dit geldt ook voor een garage die open staat en waarin zich waardevolle voorwerpen bevinden (fiets, motor, tuinmateriaal, verscheidene toestellen, luxe-auto, enz).
-Een dief gaat meestal eerst op verkenningstocht: overdag zal hij de toegangsmogelijkheden inspecteren, in de duisternis zal hij gebruik maken van de binnenverlichting om naar binnen te kijken en de opstelling van de vertrekken en van interessante voorwerpen waar te nemen. Sluit uw (rol)luiken of uw gordijnen wanneer u thuis bent en het buiten donker is.
-Wees voorzichtig bij het publiceren van binnenhuisfoto’s op sociale media of wanneer u er commentaar geeft over een luxe-artikel dat u aangekocht hebt. Communiceer ook niet over de data waarop u afwezig bent (vakantie, reizen, ed.)
-Sluit uw huis altijd af wanneer het onbewoond is, ook al is het maar een afwezigheid van enkele minuten. Spreek dit ook af met de andere bewoners.
-Zorg ervoor dat de deuren en vensters geen gemakkelijke toegang naar binnen bieden (bijvoorbeeld een slecht gesloten venster of een venster dat men enkel moet klinken of openschuiven om binnen te kunnen).
-Schrijf uw adres niet op uw sleutelhanger.
-Zorg dat er geen gemakkelijke toegangswegen of vluchtwegen zijn, vooral indien ze onttrokken zijn aan het zicht, en vergemakkelijk het werk niet van de inbrekers (bijvoorbeeld door een ladder te laten rondslingeren).
-Bespreek het probleem van de inbraken met uw buren en vraag hen om een oogje in het zeil te houden, zodat ze verdachte bewegingen in en rond uw woning zouden opmerken. Vraag hen dan om u en/of de politie te verwittigen. Stel hen voor hetzelfde voor hen te doen wanneer u aanwezig bent.

Enkele preventieve maatregelen

-Gebruik een (bank)kluis om de juwelen en waardevolle voorwerpen of documenten te bewaren die u niet regelmatig gebruikt en verberg degene die u vaker gebruikt op een voor de dief onlogische plaats.
-Maak een lijst op van uw waardevolle voorwerpen, maak er foto’s van en bewaar de aankoopfacturen. Hou deze gegevens bij op een veilige plek (waar ze ook niet vernietigd kunnen worden door een eventuele brand, want dergelijke gegevens kunnen ook bruikbaar zijn na een schadegeval).
-Zorg voor veiligheidssloten op de deuren en vensters en installeer, indien mogelijk of gewenst, een alarminstallatie die verbonden is met een extern callcenter.
-Installeer buiten één of meerdere lampen met sensor.
-Aarzel niet om een eventuele dief te misleiden, bijvoorbeeld met een bord waarop Opgepast, gevaarlijke hond! (ook al hebt u thuis slechts een angstige kat of een kanarievogel), een nepcamera of -alarmsysteem, een voorgeprogrammeerde lamp, …
-Vertrekt u op vakantie of gaat u langere tijd afwezig zijn? Lees dan deze tips om uw woning te beschermen.

Oog in oog met een inbreker

-Een inbreker zal meestal zijn slag slaan wanneer er niemand thuis is, omdat dit voor hem minder risico’s inhoudt.
-Indien u toch oog in oog met een inbreker komt te staan, is het de bedoeling dat hij zo snel mogelijk zou vluchten: maak veel lawaai, roep om hulp, sla alarm in uw nabije omgeving. Steek het licht aan indien het donker is.
-Laat de doorgang naar buiten vrij en bedreig de dief niet met een wapen: hij zou immers ook gewapend kunnen zijn.
-Tracht zoveel mogelijk details over hem te onthouden: grootte, gestalte, leeftijd, accent, hoe en naar waar hij gevlucht is, eventuele medeplichtige, …. en verwittig onmiddellijk de politie.

Bron: Europ-assistance
Foto: Pixabay

Facebook15
Twitter
Follow Me
Tweet