De allereerste maand van de zomervakantie is aangebroken! Dat betekent dat je misschien wel wat meer tijd hebt om in de tuin te werken. Met het weer van de voorbije weken kan ze zeker de nodige aandacht gebruiken. We sommen even op wat er moet gebeuren …
Het gazon
Tijdens de zomermaanden is het genieten van een mooi stukje grasperk in de tuin. Maar dan is het ook zaak om deze groen te houden, al is dat uiteraard erg afhankelijk van de temperaturen in ons land.
-Afhankelijk van de groei is het zaak om je gazon tijdig te maaien. Bij warm weer wacht je beter tot ‘s avonds. Zo vermijd je uitdroging door te hoge verdamping. Verse ‘snijwonden’ van gras verdampen namelijk veel sneller.
-Sproei desgewenst ook het gazon met opgevangen regenwater om het mooi groen te houden en zorg ervoor dat het voldoende in de bodem kan dringen.
-Gaat het regenen? Dan kan je kunstmest op het gazon strooien. Dit mag je om de 6 weken herhalen. Let wel: doe dit bij een zachtere, regenachtige periode. Bij een hittegolf kan dit verbranding van het gazon veroorzaken.
Bloemen en planten
Ook bloemen en planten kunnen je aandacht goed gebruiken!
-De ligusterhaag snoei je best deze maand. Ook wie zijn of haar hagen nog niet heeft gesnoeid, kan dat nog steeds doen.
-Verwijder uitgebloeide bloemen. Bloemen zoals gladiolen en dahlia’s kunnen dan weer bloembollenmest gebruiken.
-Steun eventueel je borderplanten en bind ook klimplanten op.
-Vergeet geen mestkorrels te strooien in de borders! Ze kunnen de extra voeding gebruiken.
-Controleer je potplanten regelmatig. Geef bij warme, droge dagen voldoende water en bemest indien nodig.
-Heel wat najaarsbloembollen kan je nu al in de grond steken.
De moestuin
In de moestuin valt er zowel te zaaien als te oogsten deze maand.
Zaaien: het is de ideale tijd voor snelgroeiende of vorstbestendige groenten. Zo heb je er over enkele maanden nog steeds geniet van. Ook met sla zaaien kan je niets verkeerds doen deze maand.
Oogst: alle plukrijpe groenten zoals aardappelen en courgettes. Ook qua fruit valt er bij de aardbeien, frambozen en allerlei bessen heel wat te plukken. Heb je peren en appelen? Dan kan je nu al nagaan welke altijd klein zullen blijven. Pluk deze zodat anderen zeker nog voldoende voeding hebben om dikker te worden.
Geef je groenten en fruit voldoende water deze maand.
Onderzoek je groenten en fruit op beestjes. Kijk onder andere je tomatenplanten na op de tomatenziekte.
Heb je veel salie, rozemarijn of tijm in de kruidentuin? Juli is de ideale maand om de kruiden te drogen!
Heb je een serre? Zorg voor voldoende lucht! Zet de ramen ’s avonds open zodat er genoeg lucht kan ventileren. Vermijd echter dat het tocht in de serre.
We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. “Water, de rest komt later.” Geef je tuin voldoende vocht en vergeet jezelf ook niet.
Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay