Kopen onder gesloten omslag: hoe doe je dat?

Kopen onder gesloten omslag: hoe doe je dat?

Bezichtigen, bieden en een koopovereenkomst ondertekenen: zo gaat het meestal bij de aankoop van een huis. Of je wint de openbare verkoop door de hoogste prijs uit te brengen na een spannend opbod. Is er nog een derde methode om eigenaar te worden? Ja hoor.

De verkoop onder gesloten bieding is zowat de spannendste van allemaal. Deze verkoopwijze wordt vooral door gemeentes gehanteerd, al durven ook makelaars er af en toe gebruik van te maken. De voorbereiding is langer, maar bij de bieding zelf moet je over stalen zenuwen beschikken.

Hoe werkt de procedure
De verkoper stelt een pand te koop, zorgt voor uitgebreide documentatie en een blanco aankoopovereenkomst. Op geregelde tijdstippen kan je het huis bezoeken en je een mening vormen over de prijs. Meestal is er een minimumprijs waaronder de verkoop niet doorgaat. Meestal wordt die meegedeeld, soms blijft die geheim.

Wat met die omslagen?
Bij de verkoop onder gesloten omslag is er een strikte deadline. Alle biedingen moeten uiterlijk op die dag en dat tijdstip afgeleverd zijn. Dat doe je persoonlijk of via aangetekende brief. In de envelop zit de door jou ondertekende aankoopovereenkomst. Die wordt meteen na de procedure door de verkoper ondertekend … als jij de winnaar bent.

TIP: Een uur voor de deadline kan je bij de verkoper terecht. Informeer naar andere kandidaten en geef je envelop persoonlijk af. Een uurtje later weet je of je de woning wint!

Hoe wordt de prijs bepaald?
Deze verkoop werkt omgekeerd: hij vertrekt niet van een vraagprijs maar van de prijs die jij als liefhebber wilt geven. Zenuwslopend, want wat gebeurt er als jouw bod 10.000 euro hoger ligt dan het bod van de tweede kandidaat? Inderdaad: die marge is een overschatting en voelt zeker aan als weggegooid geld.

Tip: ga uit van je eigen waardebepaling, dan moet je geen spijt hebben van een te hoog bod. Of van een nipt lager bod dan dat van de winnaar.

Wat als jij de enige bent?
Niet elk pand is even populair. Het kan dus gebeuren dat jij de enige geïnteresseerde bent. Bij zo’n verkoop telt niet jouw waardebepaling, maar de minimumprijs die de verkoper vaststelde.

TIP: neem altijd twee enveloppen mee: een met je hoogste prijs en eentje met de minimumprijs. Afhankelijk van de tegenstand deponeer je last minute de ene of de andere.

Bron: Hebbes.be

JH

Facebook8
Twitter
Follow Me
Tweet