In de gemeenteraad van Wuustwezel is een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Essen goedgekeurd, waardoor de Kunstacademie van Wuustwezel voortaan lessen Beeld kan aanbieden in Essen.
Kunstacademie
“Met ingang van dit schooljaar, mag de gemeentelijke Academie van Wuustwezel zich een Kunstacademie noemen”, vertelt directeur Stefanie Debaele trots. “Dat betekent dat we nu les mogen geven binnen alle domeinen van het deeltijds kunstonderwijs. Concreet houdt dit in dat we naast de bekende Muziek- en Dansopleidingen, ook Woord (toneel) en Beeld kunnen aanbieden. Dat maakt de Kunstacademie van Wuustwezel toch wel vrij uniek in de regio. Niet veel buurgemeenten hebben zo’n breed aanbod in eenzelfde kunstencampus.”
Uitdaging
“Tot 2020 werden de klassen Beeld ingericht door de intergemeentelijke Academie Noord, maar door corona en wat onduidelijkheden over het beleid, is die samenwerking gestopt. Sinds 2021 richten we de lessen Beeld zelf in, waarbij het lokaal bestuur de lesgevers financierde.” Debaele had het ministerie sindsdien elk jaar gevraagd om de lessen te subsidiëren. “Dat is uiteindelijk in mei van dit jaar goedgekeurd. Als één van de voorwaarden hiervoor, moet de opleiding binnen acht jaar driehonderd leerlingen tellen. Dat wordt nog een hele uitdaging, als je beseft dat de hele academie zo’n 450 leerlingen telt.”
Samenwerking met Muzarto Essen
“Muzarto Essen kende een gelijkaardig beeldtraject en beide besturen besloten om in dit dossier samen te werken. Hierdoor kan de Kunstacademie deze beeldlessen nu ook in Essen aanbieden”, aldus Debaele. Voor leerlingen tot de zesde klas van het lager zijn er twee lestijden van 50 minuten. Vanaf het middelbaar zij dat vier lestijden. Voor volwassenen zijn er (voorlopig) geen lessen. In Essen biedt de academie in 3 dagscholen naschoolse lessen aan.
Verschillende technieken
“Tijdens de lessen Beeld maken de leerlingen kennis met verschillende technieken, zoals olieverf schilderen, aquarel, beeldhouwen en druktechnieken”, vult medewerkster Mirthe De Clerck aan. “Er is zelfs al eens een decor gebouwd, dus de mogelijkheden gaan heel breed. Het hangt af van de interesses van de leerlingen, maar de docent gaat altijd op zoek naar mogelijkheden om dat doel te bereiken. Net zoals bij de andere domeinen van de Kunstacademie, is het uiteindelijk de bedoeling dat de leerling uiteindelijk zelfstandig aan de slag kan en dat hij zich indien mogelijk kan ontwikkelen tot een volwaardig kunstenaar.”
Nog meer nieuwe lessen
Naast het nieuwe Beeldatelier in Essen, pakt de Kunstacademie dit schooljaar uit met enkele nieuwe klassen. Op maandag kunnen leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar voortaan initiatie Muziek en Woord volgen in Gooreind. Die lessen gaan op woensdag door in Wuustwezel en op donderdag in Loenhout. Op maandag is er Toneel voor kinderen vanaf het derde leerjaar in Gooreind en op dinsdag in Braken. Volwassenen kunnen op donderdag lessen Woord volgen in Wuustwezel. Ook voor Muziek en Dans zijn er aparte lessen voor volwassenen.
Professionele docenten
Alle lessen worden gegeven door professionele docenten. Voor Muziek en Dans zijn er al een aantal klassen volzet en moet er worden gewerkt met wachtlijsten. Door de beschikbare ruimtes, zijn de meeste klassen beperkt tot maximaal 18 leerlingen.
Lesgeld
Het lesgeld varieert tussen de 65 en 98 euro voor kinderen. Volwassenen betalen tussen de 171 en 394 euro. Mensen met een uitpas aan kansentarief krijgen 80% korting.
Proefles
Wil je eens proberen of het iets voor jou is? Vraag dan een proefles aan via het secretariaat. De inschrijvingen lopen nog tot eind september. Kijk voor meer info op www.academiewuustwezel.com of via mail naar secretariaat@academiewuustwezel.be.
Bron: Lokaal bestuur Wuustwezel
Foto: Pixabay