“In 1606 werd Rembrandt van Rijn als negende kind van een molenaar in Leiden geboren. Hier zag hij het levenslicht en groeide op in een redelijke welvaart. Hij ontwikkelde zich – in de 17e eeuw – tot een groot kunstenaar. Deze Gouden Eeuw is in Leiden nog steeds heel voel– en tastbaar”. Onze gids wijst naar een oude gevel in de Weddesteeg, alsof we terug gekatapulteerd worden naar de zomer van 1606. Mocht het woord authenticiteit uitgevonden zijn, dan was het zeker hier in Leiden…
Reizen met de Eurostar
We zijn gisteravond Greta Thunberg-gewijs met de Eurostar in het moderne station van Leiden toegekomen. Aan ons zal het alleszins niet liggen dat het broeikas-effect afzwakt. Vanuit Antwerpen doet we er niet eens een uur over om naar Rotterdam te flitsen. In alle comfort en geheel stressloos is het naar Leiden dan nog een halfuurtje treinen. Daarbij passeren we de moderne gebouwen van Den Haag. Dus ja, we zijn fan van de Eurostar!
Nog leuker werd het gisteravond wanneer onze uitvalsbasis voor drie dagen zich schuin tegenover het station bevindt. Aan de receptie van Golden Tulip maakten we al meteen kennis met de oer-Hollandse vriendelijkheid. Of we een goede reis achter de rug hebben en of er nog wensen of suggesties zijn…. Leuk dus!
Ontbijten en de fiets op
Wat een feest zijn al die de geurige dampen van verse koffie, een croissantje met confituur en versgeperst sinaasappelsap. Alsof de zon zelf bij mij naar binnen glijdt! Het ontbijt op het gelijkvloers van Hotel Tulip is er eentje alsof we de volgende dagen een hongerrantsoen tegemoet gaan. Alles aan het ontbijtbuffet is in overdaad hier aanwezig. Ik verdenk de tulpendirectie ervan dat ze weet dat we een fietstocht naar Katwijk aan Zee voor de wielen geschoven krijgen. Onze twee e-bikes staan bij Fietsverhuur EasyFiets te glimmen en (hoera) we hebben de wind ook nog eens van achter.
Eerste stop is het Katwijks museum, dat een bijzondere collectie schilderijen toont van bekende Nederlandse en buitenlandse schilders. Rond 1900 aangetrokken door de grote kunstenaarskolonie die Katwijk destijds was. Er hangt o.a. werk van Jan Toorop, Willy Sluiter, Bernardus Johannes Blommers, Jan van Goyen en Hans von Bartels. Ook is er een fraaie verzameling lokale bezienswaardigheden, zoals unieke erfgoedstukken uit de visserijgemeenschap. Een mooie ervaring, met dank aan de vele vrijwilligers.
Lunchen en de Vuurbaak op
Niets dat zo hongerig maakt als een museumbezoek en we reppen ons naar de zee waar het populaire strandpaviljoen Zee en Zon een tafeltje voor ons gereserveerd heeft. We opteren voor een kraakverse geitenkaas salade, gamba’s in een heerlijk looksausje en twee wijntjes erbij. Tijd om de vuurbaak even verderop te beklimmen. De wat? De Vuurbaak, ook wel Vierboet genoemd, is na de Brandaris het oudste bewaard gebleven vuurtorengebouw van Nederland. Op het platte dak lag een rooster waarop een houtvuur werd gestookt. Later een kolenvuur en halverwege de 19e eeuw werd een olielamp met reflector in een lichthuis geplaatst. Met het verdwijnen van de bomschuiten, die tot ongeveer 1912 op het strand aan land kwamen, is de functie van de vuurtoren met de seinmast verdwenen. Vooraleer we weer richting Leiden fietsen, genieten we helemaal boven de vuurtoren van het ongerept panorama dat we gratis voorgeschoteld krijgen.
Knap, die wetenschap
Onze volgende stop die door Leiden & Partners werd voorgesteld is het Wetenschapsmuseum Boerhaave. Wat zijn de belangrijkste ontdekkingen uit onze Nederlandse wetenschapsgeschiedenis? Welke onderzoekers zaten daarachter en hoeveel impact hebben hun ontdekkingen op ons leven van vandaag? Ja, we hadden veel vragen en we ontdekken tijdens ons bezoek alle mogelijke uitvindingen én antwoorden die betrekking hebben over de wetenschap. We zien de eerste slingerklok van Christiaan Huygens, het wereldwijd oudste heliocentrische planetarium, anatomische preparaten en voorwerpen van Nederlandse Nobelprijswinnaars. Met een collectie die vijf eeuwen onderzoek en innovatie toont, biedt Rijksmuseum Boerhaave ons een intrigerende kijk in de wereld van wetenschap. Als ik weer buiten het slot van mijn fiets losmaak, denk ik aan de woorden van ene Albert Einstein: ‘Eén van de sterkste motieven die de mens naar kunst en wetenschap leidde is de ontsnapping aan het alledaagse’….
Van boot naar boon en boom
Om de poort naar de hemel te betreden voor een romantisch diner kan niets of niemand Brasserie De Poort overtreffen, vlakbij het Singelpark en de jachthaven. Hier bieden ze de lekkerste gerechtjes in een voorgerechtportie en zetten ze daarmee graag de tafel des overvloed vol smakelijke mirakeltjes. Voor eenieder wat wils. We love to share. Onze laatste dag op zondag bevat nog drie ‘opdrachten. Tijdens de voormiddag nemen we plaats in een riante en elektrische boot en ontdekken er gedurende bijna een uur de mooiste plekjes van Leiden. Intussen vertelt onze schipper met verve de bijzonderste verhalen over deze stad op leuke mensenmaat. Het water maakt loom en hongerig.
De beroemde gehaktbal met pindasaus
De zon schijnt nog uitbundig boven Leiden en we zoeken een plaatsje uit op het terras van Brasserie De Bruine Boon. We zijn niet voor niets in Nederland en dus bestellen we de wereldberoemde en huisgemaakte gehaktbal met pindasaus. Een uur later kunnen we er weer tegenaan om Hortus botanicus Leiden met een bezoek te vereren. We krijgen heel veel waar voor ons toegangskaartje en komen ogen en oren te kort om de vele generaties botanici planten van over de hele wereld te aanschouwen. Het speciaal aandachtsgebied van de Hortus is Zuidoost-Azië. In de tuin en kassen zul je dan ook veel planten tegenkomen die van oorsprong voorkomen in China, Japan, Indonesië en andere Zuidoost-Aziatische landen. Belangrijke kerncollecties zijn de tropische orchideeën, varens, vleesetende planten en bijzondere bomen.
Conclusie
In Leiden is op ieder hoekje iets te ontdekken. Rijke historie, de Leidse hofjes, honderden monumenten, de oudste universiteit van Nederland, 13 musea en een bruisende binnenstad. Varen door de Leidse grachten of verdwalen door romantische steegjes. Niet voor niets is dit de Stad van Ontdekkingen….www.visitleiden.nl
Evenementen in Leiden seizoen 2024-2025
- Vanaf 18 oktober: Triceratops: de Kudde, Naturalis.
- Vanaf 18 oktober: Bronstijd: Vuur van verandering.
- 2 en 3 november: Letterlijk Leiden.
- T/m 5 januari: Dichter bij het Zwarte Gat, Rijksmuseum Boerhaave.
- T/m 2 maart: Leiden viert feest – 450 jaar optochten, Museum De Lakenhal. In 2025 viert Universiteit Leiden haar 450-jarig jubileum.
- Begin december: start Winter Wonder Weken. (programma volgt nog).
Vervoer naar Leiden
De Eurostar brengt je snel naar je bestemming, recht in het hart van de stad. Zo sta je vanuit Brussel in slechts 1 uur en 10 minuten in Rotterdam. Er rijden dagelijks tot 15 rechtstreekse treinen tussen onze hoofdstad en Nederland, waardoor je gemakkelijk je reis kan plannen. Naast de ecologisch verantwoorde manier van reizen heb je geen last van files en kun je extra veel bagage meenemen zonder extra kosten. Aan boord geniet je van de gratis wifi of kun je in alle rust je boek uitlezen. In Premium (vanaf november Premier) geniet je zelfs van een maaltijd aan je zitplaats, een internationaal digitaal persaanbod en toegang tot de lounges. Prijzen zijn vanaf € 29 voor een enkele reis in Standard. Boeken kan op www.eurostar.com
Wedstrijd: win je verblijf en leuke to do’s in Leiden!
Eén overnachting voor 2 personen in Golden Tulip, inclusief ontbijt, incl. 2 museumpassen, in te wisselen bij een Leids museum naar keuze, 1 x boekje Rembrandtwandeling plus 1 x boekje Leidse Loper wandeling.
Om het compleet te maken: een citymap om de stad mee te verkennen en een regiomagazine met inspiratie om eropuit te gaan in regio Leiden, met dank aan Leiden & Partners.
Bezorg ons voor donderdagavond 24 oktober 2024 het antwoord op volgende vragen:
- In welk jaar werd Rembrandt van Rijn in Leiden geboren?
- Bezorg ons de namen van drie verschillende musea in Leiden
- Hoeveel kamers heeft Golden Tulip Hotel Leiden?
- Hoelang doet de Eurostar er over om van Brussel naar Rotterdam te sporen?
Mail het antwoord vóór 24 oktober 2024 naar tips4tripsreisreportages@gmail.com met als titel ‘Ik droom van Leiden’. Opgelet: één antwoord per gezin en graag volledige naam en adres erbij. Meerdere inzendingen per gezin haalt onze robot er onherroepelijk uit en worden uitgesloten.
De winnaars van onze vorige Kreta-wedstrijd
Livia Lins uit Loppem, Lise Meir uit Oudenaarde en Frederick Deweerd uit Roeselare.
Freddy Bussche uit Steendorp, Wim Wildiers uit Haasdonk, Davina Van Belle uit Erpe-Mere, Marc Boel uit Sint-Niklaas en Danny Van Tilborgh uit Kalmthout,
Isabelle Mouton uit Sint-Kruis, Doreen Naegels uit Kortrijk en Damienne Louwage uit Blankenberge.