Na de Beekse Bergen en Bergen op Zoom is het dit weekend de beurt om naar Bergen in eigen land te trekken. Mons dus voor alle duidelijk… Met Elio ‘strikje’ Di Rupo (72) en Salvatore ‘Vous permettez, monsieur?’ Adamo (80) als bekendste inwoners, beseffen we meteen dat Italië hier flink vertegenwoordigd is. Niet echt verwonderlijk want in de nabijgelegen Dour, Hornu en Boussu waren er talrijke steenkoolmijnen. Ze zijn allemaal verdwenen, al dalen we straks toch nog de ondergrond in….
Martin’s Dream Hotel is onze heerlijke uitvalsbasis voor dit weekend. Het hotel is gevestigd in een voormalige kapel in het centrum van Bergen en is dan ook een erg fotogeniek verblijf. Na een vorstelijk ontbijt wandelen we in vijf minuten naar de markt. Hier is het dat onze gids Marie-Thérése ons opwacht. Mét een fles Elixir de Saint-Georges en enkele beloftevolle glazen erbij. Ze weet ons meteen te vertellen dat Mons de hoofdstad van de provincie Henegouwen is en bijna 100.000 inwoners telt.
Op Drievuldigheidszondag is er al vanaf 1340 de jaarlijkse processie waarbij het schrijn van Sint-Waltrudis door de stad gedragen wordt. ‘s Middags is er op de Grote Markt telkens de Combat dit Lumeçon – een symbolisch gevecht waarbij een Sint-Joris, op een geharnast paard gezeten, een draak neersteekt. Dat gebeurt al honderden jaren precies op het ogenblik dat het belfort 13 uur slaat. Met dit emmertje historiek kunnen we de stad in.
Culturele Hoofdstad van Europa
Wat blijkt al snel: de hele stad lijkt hier louter ter bevordering van de lokale vintage te zijn neergezet. Alles ademt nog authenticiteit uit. Deze middag staat er een rondleiding ‘Mons voor fijnproevers’ op het programma. De smakelijke smikkeltocht neemt ons mee naar het historische centrum van Mons, waar we gedurende twee uur in een aantal uitgekozen speciaalzaken lokale kazen, biertjes, chocolade, wijn en gebak proeven. Marie-Thérése herinnert er ons er fijntjes aan dat Mons negen jaar geleden (2015) Culturele Hoofdstad van Europa was. In de talrijke oude straatjes van Mons ontdekken we erfgoedparels als het stadhuis, de collegiale Sint-Waltrudiskerk en het historische Belfort. Op dit moment (en dat tot zondag 18 augustus 2024) loopt er in CAP/Museum Schone Kunsten een tentoonstelling over de bekende kunstenaar Rodin.
In bewondering voor Rodin
De expo toont bijna tweehonderd van de beroemdste sculpturen van de kunstenaar, waarvan sommige monumentaal zijn, tekeningen, gravures en schilderijen, afkomstig uit het Musée Rodin in Parijs, internationale instellingen en privéverzamelingen. Dankzij de vele ontdekkingen en vergelijkingen met Rodins inspiratiebronnen (Michelangelo, Vesalius, Mabuse, Rubens) wekt de expo heel veel belangstelling bij zowel binnen- als buitenlandse kunstliefhebbers. Eenmaal buiten ontdekken we dat er in de binnenstad van Mons ook moderne streetart te bewonderen is. Maar we zijn liefhebbers van het wat technische werk en er wacht ons een bezoek aan de wereldberoemde kabellift en museum van Strépy-Thieu.
Geschift, zo’n lift
Al na tien minuten rijden doemt de indrukwekkende kabellift op. Dit stukje technisch vernuft werd aan het begin van de jaren 2000 in gebruik genomen en is een van de mooiste technologische hoogstandjes van de moderne Belgische civiele techniek. Gelegen in het hart van het Europese rivierennetwerk, maakt dit bouwwerk met zijn titanische afmetingen het mogelijk dat de nieuwe generaties binnenvaartschepen een hoogteverschil van 73,15 meter kunnen overbruggen, waardoor het de grootste scheepslift van Europa is. We vergapen ons in het museum aan de geschiedenis van de scheepsbouw, de navigatietechnieken en via een boeiende film aan de bouw van de lift. Plots horen we gedaver binnen het gebouw: een schip met de lengte van een voetbalveld heeft zich aangemeld om 70 meter hoog getild te worden. We staan sprakeloos en met open mond te kijken….
Het water op
Een oud treintje wacht ons op en we denderen naar de oude lift op het historisch Centrumkanaal. Het zonnetje schijnt intussen uitbundig en we krijgen een boeiende uitleg over dit historisch hoogstandje van destijds. Nadien nemen we plaats op een gegidste promenadeboot die de zowat twintig opvarenden de bucolische charme van dit kanaal toont. We zien langs de oevers dat het gras wordt kort gehouden door de meest duurzame grasmaaiers: koeien. Intussen passeren we enkele antieke sluizen om na twee uur weer aan te leggen aan de scheepslift van Strépy-Thieu.
Spelen met vuur(stenen)
‘s Avonds eten we in Bar Vis à Vis, een atypische en mooi gerenoveerde plek waar we de meest heerlijke degustaties voorgeschoteld krijgen. Gedurende drie uur komen uit de open keuken de meest verschillende tapasgerechten aangewaaid. Knapperig brood met Tzaziki, gefrituurde chipirones, bordjes met zalm, sardientjes, tapenade, roodbaars en ravioli tillen de sfeer naar een ‘dix sur dix’. Klaar om na een verkwikkende nacht in Martin’s Dream Hotel dag twee aan te vatten. Vanaf het hotel is het een kwartiertje rijden om op de parking van de Neolistische vuursteenmijnen in Spiennes aan te komen. Op, of liever, ‘onder’ deze grond zochten en vonden onze prehistorische voorouders vuurstenen. We krijgen tijdens een bovengrondse rondleiding vakkundige uitleg van een archeologische gids en ontdekken hoe de grondstoffen in die tijd boven gehaald werden en hoe de eerste messen en houwelen gemaakt werden. Wat extra duiding: we spreken over de periode tussen 4300 en 2300 voor Christus….
Proeven van Gennaro
Na een halfuurtje is het tijd om ons te beveiligen met een harnasgordel en helm. De diepste krochten van de Borinage wenken immers. Naarmate we dieper in de mijnschacht afdalen, zien we het licht steeds kleiner worden en ook verdwijnen. Na tien meter stappen met een lantaarn, bereiken we een holte van zo’n 20 m2 groot en bespeuren ingezakte kamers, die worden rechtgehouden met pilaren en die verbonden zijn met galerijen die elk naar andere holtes leiden. De krijtmuren verbergen de zo begeerde vuursteen. Deze vuursteenmijnen zijn een erg dankbare speeltuin voor historische en archeologische durvers en redelijk exclusief want om de toestand van de mijnen in stand te kunnen houden, worden jaarlijks slechts 5.500 mensen toegelaten in de mijnschacht. Tijd om richting Vlaanderen te vertrekken. Niet vooraleer nog in La Louvière bij Pizzeria Gennaro halt te houden. Op de hoek van de Sylvain Guyauxstraat loopt al vanaf 1981 een liefdesverhaal van heerlijk gekruide en krokante pizza’s, verrukkelijke pasta’s en typische gerechten met een heerlijke selectie wijnen. Een onvoorwaardelijke liefde voor de Italiaanse keuken valt ons te beurt en de vriendelijke bediening krijgen we er gratis bij.
www.martinshotels.com
www.visavismons.be
www.museumpassmusees.be
www.pizzeriagennaro.be
Met dank aan Margo Van Raemdonck van Visit Wallonia.be (www.visitwallonia.be)
Wedstrijd: Win een overnachting met ontbijt voor 2!
We kunnen, dankzij Visit Wallonia, een overnachting met ontbijt voor twee in Martins Hotel in Mons weggeven.
Wat moet je doen? Bezorg ons voor woensdagavond 3 juli 2024 het antwoord op volgende vragen:
- Tot wanneer loopt de tentoonstelling van Rodin in Mons?
- Op welke dag is het ieder jaar de Combat dit Lumeçon in Mons?
- In welk jaar werd de scheepslift in Strépy-Thieu geopend?
Mail ons voor 3 juli naar tips4tripsreisreportages@gmail.com met als titel ‘Mons/Bergen’. Opgelet: één antwoord per gezin en graag volledige naam en adres erbij.
Winnaars van de vorige Tips4trips
Een verblijf voor 2 personen incl. ontbijt in Scheveningen:
Noortje Haes uit Mespelare. Winnen een duo-ticket voor Madurodam, Yigit Baelus uit Herentals, Bianca Waeyaert uit Veurne, Familie Mottart-Vandevordt uit Sint-Truiden, Gert Simons uit 2040 Antwerpen, Karin Verbist uit Elewijt, Saskia Sprenger de Rover uit Essen, Heidi Depraetere uit Kortrijk, Jean-Pierre Dannau uit Koksijde, Koen Verstraete uit Ruddervoorde en Mathias De Vriendt uit Geel.