Op Nederlandse snelwegen mag je binnenkort nog maar met 100 km/u rijden. Waarom? En geldt die nieuwe limiet altijd?
Waarom wordt de snelheid in Nederland verlaagd naar 100 km/u?
In 2012 verhoogde Nederland de maximumsnelheid op snelwegen naar 130 km/u. Waarom gaat die dan nu plots naar 100 km/u? De Raad van State heeft de Nederlandse overheid gedwongen om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Om activiteiten als de bouw niet lam te leggen, is de overheid op zoek gegaan naar een manier om de uitstoot van stikstof op korte termijn te doen dalen. Dat hoopt de overheid te bereiken door de maximumsnelheid op de snelweg te verlagen.
Wanneer gaat deze nieuwe maximumsnelheid in?
Vanaf 13 maart 2020 worden de verkeersborden met de nieuwe limiet geïnstalleerd. Dit proces moet op 16 maart 2020 rond zijn.
Geldt de limiet altijd?
De maximumsnelheid van 100 km/u geldt van 06:00 tot 19:00. In de periode daartussen mag je nog steeds met 130 km/u of minder rijden, maar dat enkel op de stukken snelweg waar dat nu ook mag. Hou dus de verkeersborden die de snelheid en de tijdspanne weergeven goed in de gaten.
Hoeveel kost een boete?
De meeste Vlamingen weten dat in Nederland streng wordt gecontroleerd. Ook de boetes zijn er niet mals. Wie toch met 130 km/u blijft rijden, mag een boete van 234 euro verwachten.
Bron: VAB
Foto: Pixabay